אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מי באמת הגדול מכולם? צילום: MCT

מי באמת הגדול מכולם?

כשהמתמטיקה פגשה את רשימות "מאה הגדולים"

19.12.2013, 08:54 | שיזף רפאלי
מאז שלגייה לא הפסקנו לשאול מי היפה בעיר, מי שר הכי טוב, מי המאסטר במטבח ואיזה יפה וחנון עברו את השינוי הכי גדול. מאז תחרות היופי שהובילה בעקיפין למלחמת טרויה ועד לתחרויות מר עולם - יש לנו אובססיה ל"יותר" ול"הכי". מה אם ההשוואות יתחילו להיעשות בידי אלגוריתמים מדעיים?

ביג דאטה, נתוני עתק בעברית, הם יציר חדש של העידן הדיגיטלי. אלה צברי נתונים עצומים, שלעולם לא היו יכולים להיאסף על ידי בני אדם ושניתוחם מעניק תובנות מרתקות - ומכומתות - על העולם. מה שפעם הוסק מסטטיסטיקות ומידע חלקי אפשר לדלות היום מהררי נתונים מדויקים ולנתח בהיריסטיקות ואלגוריתמים. כך נולדו אפילו מדעי רוח דיגיטליים, שמתרגמים לחישובים ומספרים את מה שפעם תואר רק במילים.

פרופסור סטיבן סקיינה מאוניברסיטת סטוני ברוק בניו יורק ושותפו צ'רלס ווארד מגוגל הם נציגים חלוציים של הגישה החדשה הזאת לידע. הם נטלו על עצמם את המשימה לקחת את הז'אנר הוותיק והשחוק של רשימות "הטובים ביותר" ו"הגדולים ביותר" ולחבר אותו למאגרי מידע עצומים ולנוסחאות מתקדמות. התוצאה היא האתר WhoIsBigger.com, מעין גרסה אלגוריתמית לכל רשימות הטופ 100 באשר הן.

האתר, הפתוח לציבור, וספרם החדש שיצא לאור החודש מציגים רשימות בתחומים כגון מוזיקה, ספרות, היסטוריה, ספורט ופילוסופיה (אירועים ודמויות). את הדירוגים - דירוג של תהילה כמו גם דירוג השפעתם הממשית על העולם - קובע אלגוריתם שמזכיר את זה שמדרג את האתרים של גוגל: הוא בוחן בעיקר מאמרים על הדמויות בוויקיפדיה, את אורכם, את מספר העריכות שנעשו בהם, את מספר הצפיות ואת מספר ההתייחסויות החיצוניות לערך. הממצאים "מתוקנים" באמצעות בדיקת האזכורים של הדמויות במיליוני הספרים שנסרקו לפרויקט הספרים של גוגל, ועל כל אלה מופעלים חישובים שנועדו לבטא שינויים היסטוריים ואת שיני הזמן.

ישו. האישיות בעלת ההשפעה הגדולה ביותר בתולדות האנושות ישו. האישיות בעלת ההשפעה הגדולה ביותר בתולדות האנושות ישו. האישיות בעלת ההשפעה הגדולה ביותר בתולדות האנושות

הממצאים מעניינים. על פי מסד הנתונים, ישו (דירוג חשיבות: 7.483), נפוליאון (7.132) ומוחמד (7.062) הם שלושת האישים המשפיעים ביותר בתולדות האנושות. היטלר נמצא במקום השביעי (6.695) ומיד אחריו אריסטו (6.641). מוצרט מדורג במקום ה־24 אך כראשון בקרב המלחינים, ובטהובן במקום ה־27 בעולם והשני בין המלחינים. באך מדורג "רק" במקום ה־48 בדירוג החשיבות העולמי, אך סכום דירוגי החשיבות והתהילה שלו עוקף את זה של מוצרט ובטהובן. הרמב"ם, לפי הנתונים היבשים, הוא רק במקום ה־284 בדירוג האישיויות המשפיעות ביותר.

ובאיזה מקום מצויה השפעת הביטלס? לפי הניתוח המדויק, במקום הרביעי בקרב המוזיקאים, אחרי מייקל ג'קסון, אלביס ומדונה.

יש מן האבסורד בפרויקט של ווארד וסקיינה. כמו כולנו, הם נוטים לחפש קרוב, אצל עצמם. הם חוקרים מסדי נתונים באנגלית - ויקיפדיה האנגלית ומאגר הספרים הסרוקים של גוגל - והללו מציירים עולם שנסב על התרבות האמריקאית. שלושה נשיאים אמריקאים מופיעים בעשירייה הפותחת של האישים המשפיעים בכל הזמנים, ובודהה מופיע רק במקום ה־52, אחרי הנשיא ג'יימס מדיסון. ובכל זאת, המפעל הזה הוא התחלה שמזמינה המשך ומראה שנוסחה מתמטית תיצור רשימת "גדולים ביותר" שדומה לזו שהיו יוצרים מומחים אנושיים ואולי חפה מהטיות שבני אדם לוקים בהן.

יש גם ביקורת אחרת, והיא על עצם הצורך בשאלות אינפנטיליות ורדודות כמו "מי גדול יותר". מכל השימושים בביג דאטה דווקא גיוס הטכנולוגיה לרשימות הללו יוצר אי־נוחות מיוחדת ואולי רומז שהגיע הזמן ושישנם הכלים להתעלות סוף סוף מעל הצורך האנושי הזה.

תגיות

19 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

17.
4- אברהם ממש לא יסד את הדשת המונוטאיסטית הראשונה
מדובר בפרעה אחנתון ואחריו זרטוסטרה. אברהם הוא אפילו לא דמות היסטורית. אין לנו שום עדות ארכאולוגית , היסטורית מהימנה לקיומו. שנית מי קבע שאמונה באל אחד טובה יותר מבחינה חברתית. המונוטאיזם הוביל לשפיכות דמים ואלימות בין הדתות השונות. אם לפני כן ניתן היה להכיל אלים חדשים בתוך הפנתיאוןן הלאומי, המונוטאיזם אינו מאפשר זאת וגורר אלימות בין אנשים חשוכים וקנאים כמו היהודים הדתיים, המוסלמים וכו'.
גרמלין  |  21.12.13
לכל התגובות