אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נתקלה בתקרה: קסם תקטין סבסוד תעודות סל על הבנקים צילום: אוראל כהן, גיא אסייאג

נתקלה בתקרה: קסם תקטין סבסוד תעודות סל על הבנקים

החברה הגיעה למגבלת האחזקה בבנקים וכעת עליה לרכוש חוזים עתידיים - צעד שכרוך בעלות גבוהה שקסם לא מוכנה לספוג. חברות נוספות עשויות ללכת בעקבות קסם, ולשלוח את גופי הפנסיה להשקעה בחו"ל. הפתרון של רשות ני"ע והפיקוח על הבנקים לנושא תקוע

30.12.2013, 09:21 | רחלי בינדמן

חילוקי הדעות בין יו"ר רשות ני"ע פרופ' שמואל האוזר למפקח על הבנקים דודו זקן עלולים להביא את גופי הפנסיה למכור מניות בנקים בעשרות מיליוני שקלים ולהעדיף על פניהם בנקים זרים. אתמול דיווחה חברת תעודות הסל הגדולה בישראל קסם, שבשליטת אקסלנס, כי לא תמשיך לסבסד הנחות לגופים המוסדיים הרוכשים ממנה תעודות סל על מדד הבנקים ביותר מ־30 מיליון שקל.  

קראו עוד בכלכליסט

באחרונה הודיעה הממונה על הביטוח במשרד האוצר דורית סלינגר, כי לא תאפשר עוד לגופי הפנסיה לגלגל אל העמיתים שלהם את עלות רכישת תעודות סל על מדדים בישראל, בעוד כיום המוסדיים רשאים לגלגל דמי ניהול שלא יעלו על 0.1% וחברות תעודות הסל מספקות להם הנחה בהתאם. הוראה זו נדחתה ליישום עד למרץ הקרוב, ובינתיים דיווחה קסם כי תמשיך לספק הנחה למוסדיים הרוכשים ממנה תעודות סל על מדדי ת"א־25 ות"א־100, כך שדמי הניהול שישלמו עבור תעודות סל על מדדים אלו יעמדו על 0.1%.

עם זאת, ביחס לתעודות סל על מדד הבנקים, קסם מסבירה כי עקב מגבלות של בנק ישראל היא אינה יכולה לבצע השקעות חדשות בחלק ממניות הבנקים בישראל באופן ישיר (במקרה של קסם — בנק לאומי). משכך, החליטה קסם שמדיניות החזר דמי הניהול המתוארת תחול רק ביחס לאחזקות של גוף מוסדי בתעודת סל של קסם בנקים, בהיקף שלא יעלה על 30 מיליון שקל. על כל אחזקה נוספת יצטרכו לשלם דמי ניהול מלאים של 0.5% שיצאו מכיסו של הגוף המוסדי, שלא יוכל לגלגל את העלות אל העמית בשל הוראות הפיקוח.

אותן מגבלות של בנק ישראל אוסרות על אחזקה של יותר מ־5% במניית בנק על ידי גוף מוסדי בודד. בנק ישראל מסתכל על הגוף המחזיק ברמה כוללת, כך במקרה של קבוצת דלק, מדובר באחזקה של החברה־הבת הפניקס, החברה־הנכדה אקסלנס והחברה־הבת של אקסלנס — קסם. האחזקה של כל החברות בקבוצה הגיעה לרף המגבלה, ולכן קסם מנועה מלרכוש את מניות הבנקים באופן ישיר.

ככל הנראה, קסם לא תהיה לבד בנושא זה, ובתי השקעות נוספים צפויים לפרסם מגבלה מקבילה. גופי הפנסיה לא ירצו לספוג את העלות של רכישת התעודות מכסם וימכרו את האחזקות שלהם בתעודות על מדד הבנקים, ובמקום יצטרכו לבחור בין כמה חלופות: האחת היא רכישת חוזים עתידיים על מניות הבנקים — שתייצר אף היא עלות לגוף הפנסיוני (שדווקא כן תגולגל אל העמיתים מאחר שבאוצר לא הגבילו גלגול עלות זו). השנייה היא להעדיף חשיפה לבנקים בחו"ל, מה שעלול לפגוע במניות הבנקים בישראל.

שמואל האוזר ודודו זקן, צילום: אוראל כהן, גיא אסייאג שמואל האוזר ודודו זקן | צילום: אוראל כהן, גיא אסייאג שמואל האוזר ודודו זקן, צילום: אוראל כהן, גיא אסייאג

באחרונה קיימו נציגי רשות ני"ע ובנק ישראל סבב פגישות שבמסגרתם עלה פתרון אפשרי לבעיה — מתווה שלפיו נאמן תעודת הסל ייחשב כבעלים של המניות שבתעודה ולא חברת תעודות הסל עצמה, וכך האחזקות לא יימנו במניין האחזקות של הגוף המוסדי, אך פתרון זה לא מקודם.

סיבה אפשרית לכך היא שבבנק ישראל לא נלחצים מהאפשרות שהמוסדיים ישקיעו פחות במניות הבנקים, לאור הריכוזיות הגבוהה של גופי הפנסיה בהשקעה בבנקים. מנגד, ברשות ני"ע חוששים מיציאת כספים לחו"ל, ובמסגרת מסקנות ועדת הנזילות שהקים האוזר דובר על הצורך למצוא פתרון לסוגיה ולאפשר הסרת החסמים להשקעת המוסדיים במניות הבנקים.

תגיות