אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חצי שנה עבודות שירות לבעל חברה לניכיון צ'קים שהלבין 170 מיליון שקל צילום: shutterstock

חצי שנה עבודות שירות לבעל חברה לניכיון צ'קים שהלבין 170 מיליון שקל

לפי פסק הדין, יעקב ג'רבי ערך ניכוי צ'קים תמורת תשלום במזומן בסכומים של מעל 50 אלף שקל, וכן ביצע שירותי ניכיון בסכומים של מעל 500 אלף שקל, אולם לא דיווח על כך לרשויות - חרף חובת הדיווח

13.01.2014, 13:12 | זוהר שחר לוי
בית המשפט המחוזי בתל אביב גזר אתמול (א') 6 חודשי עבודות שירות על יעקב ג'רבי, מפעיל חברה לניכיון צ'קים (צ'יינג'), שהורשע בהלבנת הון של למעלה מ-170 מיליון שקל. החברה שבבעלותו, י.מ שירות עדיף, נקנסה ב-1 שקל.

קראו עוד בכלכליסט

בנוסף לעבודות השירות, הוטל על גר'בי מאסר על תנאי של שנה וחצי, קנס של 100 אלף שקל ויחולטו ארבע מיליון שקלים מחשבון הבנק שלו.

כתב האישום נגד ג'רבי הוגש לבית המשפט המחוזי בתל אביב בשנת 2008, וזו פעם ראשונה שבה נוהל בערכאה זו תיק הנוגע לעבירות בצ'יינג'ים.

אילוסטרציה. המעשים התפרשו על פני תקופה של 4 שנים, צילום: shutterstock אילוסטרציה. המעשים התפרשו על פני תקופה של 4 שנים | צילום: shutterstock אילוסטרציה. המעשים התפרשו על פני תקופה של 4 שנים, צילום: shutterstock

לפי פסק הדין, ג'רבי, באמצעות החברה שבבעלותו, נתן שירותי ניכיון צ'קים והפר את חובות הדיווח הקבועות בחוק איסור הלבנת הון. ג'רבי, נטען, ביצע ניכיון צ'קים כנגד תשלום במזומן ללקוחות בסכומים של מעל 50 אלף שקל, וכן ביצע שירותי ניכיון בסכומים של מעל 500 אלף שקל, שהן פעולות חייבות דיווח, גם אם לא מתבצע תשלום במזומן. עסקאות חייבות דיווח בהיקפים של למעלה מ-170 מיליון שקל לא דווחו לרשות לאיסור הלבנת הון, כך נטען, וזאת במשך ארבע שנים.

השופט מודריק: "אין זו תופעה נסלחת, ואין לעבור עליה לסדר היום"

ג'רבי הורשע לאחר ניהול משפט בעבירות של איסור הלבנת הון, ובהמשך הגיעו נציגי הפרקליטות וסנגוריו להסכמה בעניין עונשו ולהקלה בו, אף שמדובר בעבירות שבצדן עונשי מאסר ממושכים. אחת הסיבות לעונש המקל הוא שמחדלי הדיווח של ג'רבי בוצעו, הלכה למעשה, בפרק זמן סמוך לתחילת תוקפן של הוראות הדיווח שנקבעו בחוק. על כן, הסבירו נציגי פרקליטות מחוז תל אביב (מיסוי וכלכלה), עו"ד אורנה גלבשטיין וטפת מויאל-רוטשילד, כי מטבע הדברים בראשית תקופת ההפעלה של איסורים חדשים ננקטת מדיניות ענישה מקלה יחסית. סיבה נוספת להקלה בעונש המאסר היא ההסכמה על סכומי חילוט כספי בערכים גבוהים שיש בהם, לפי הפרקליטות, לשרת היטב את תכליות הענישה.

"הסדר הטיעון מקובל עליי ללא סייג", כתב השופט ד"ר עודד מודריק בגזר הדין. "אינני מקל ראש בעבירות שהנאשם ביצע. המשפט התנהל משך שנים ובמלכן התחוורו לי דמותו ואופיו של הנאשם. ברי לי שאין מדובר באדם בעל אופי עברייני ואין מדובר באדם שבכוונת מכוון ביצע מעשה עבירה. מעשי העבירה הם תולדה של פרשנות מוטעית ואפילו מופרכת של הוראות הדין. אין זו תופעה נסלחת ואין לעבור עליה לסדר היום. אולם דווקא השילוב שבין דמותו ותכונותיו של הנאשם, והפרשנות האבסורדית של הדין מצדו, מדגישים את המכשלה שיצאה מתחת ידי הרשות בכך שלא העמידה את הנאשם על הליקויים שהתגלו בביקורת בעסקו".

סנגוריו של ג'רבי ושל חברת י.מ. שירות עדיף, עו"ד נתי שמחוני, רונן רוזנבלום ואסף קליין מסרו: "אנו מברכים את בית המשפט, שאימץ את הסדר הטיעון אליו הגיעו הצדדים, ללא סייג, וזאת חרף ההרשעה בעבירה לפי סעיף 3(ב) לחוק איסור הלבנת הון - בגין ריבוי עבירות של אי דיווח על עסקאות החייבות בדיווח בהיקף גדול מאד של למעלה מ-170 מיליון שקל".

עד מסרו סנגוריו של ג'רבי: "השופט מודריק השכיל לאמץ עמדתנו ולקבוע בגזר הדין כי מר ג'רבי איננו אדם בעל אופי עברייני וכי לא ביצע את העבירות בכוונת מכוון, ולפיכך בחר לאמץ את הסדר הטיעון ולהימנע מלשלוח את מר ג'רבי לריצוי מאסר מאחורי סורג ובריח. כך גם באשר לסכום החילוט - אימץ בית המשפט את ההסדר לפיו יחולט סך של 4 מיליון שקל המהווה למעשה, כ-40% מתוך סך הכסף שנתפס בתחילה וכ-2% בלבד מסך היקף כספי העבירה".

תגיות