אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נחלה בלי מנוחה

נחלה בלי מנוחה

על המחוקק להתערב בפלונטר שבהורשת נחלות, המערער את המרקם המשפחתי

14.01.2014, 08:07 | עו"ד יוסף תמיר

בשני העשורים האחרונים בולטת בבתי המשפט לענייני משפחה התופעה של התדיינות אינטנסיבית בנוגע לירושת הזכויות בנחלות. ישנם מושבים, במיוחד במרכז הארץ, שבהם בכל משפחה חמישית קיים סכסוך כזה או אחר בנוגע להורשת הנחלה.

קראו עוד בכלכליסט

נחלה במרכז הארץ. קרקע פוריה לסכסוכים משפטיים נחלה במרכז הארץ. קרקע פוריה לסכסוכים משפטיים נחלה במרכז הארץ. קרקע פוריה לסכסוכים משפטיים

תופעה זו מעוררת את השאלה: מדוע דווקא במושבים, שיסודם בערכי משפחה וחקלאות שורשית, מתגלעים סכסוכים מרים וקשים בתוך המשפחה? ניתן למנות כמה טעמים לכך, כמו הפיכת אדמות חקלאיות לנכסים מניבים, או כללי המינהל הקובעים את הורשת הנחלה לבן ממשיך אחד בלבד, אולם לא די בגורמים ידועים אלה. קיימות שתי סיבות חשובות נוספות, היוצרות אי־הבנות וסכסוכים רבים בירושת הנחלות.

סיבה אחת היא דיני הירושה המיוחדים החלים על נחלות. העיקרון הכללי החל בארץ בתחום הירושה הוא חופש הצוואה, כלומר אדם יכול להוריש את רכושו כרצונו, בניגוד לדין הקיים במדינות מסוימות המקנות חלק "משוריין" לחלק מהיורשים (דוגמת הילדים). דין רגיל זה אינו חל, למרבית הפלא, על המושבים. כאשר מדובר באדמת מינהל, הרי שעל הקרקע חלים בנוסף לחוקים הרגילים גם הוראות המינהל וגם הוראות הקבועות בחוזה של המושב עם המינהל ("חוזה המשבצת") ובחוזה החכירה של החוכרים. המעיין בהוראות אלו - שחלקן נקבע טרם הקמת המדינה - למד שעל ירושת נחלות במושבים חל דין מיוחד, השונה מדיני הירושה הרגילים. הכוונה היא לכך שעם פטירת אחד מבני הזוג, בעלי הנחלה, עוברות הזכויות אוטומטית לבן הזוג הנותר.

על העברה זו לא ניתן להתנות. גם אם אחד מבני הזוג קבע בצוואתו כי הנחלה תעבור בחלקה לילדיו, אין להוראה כזו תוקף כלשהו, והיא נסוגה מפני הוראות חוזה המשבצת. חלק מבני המושבים אינם ערים להוראה מגבילה זאת, וקובעים בצוואותיהם הוראות שונות לגבי ירושת הנחלה אשר הנן חסרות כל תוקף, ובכך יוצרים אנדרלמוסיה שלמה שסופה, לרוב, מתברר בבית המשפט. הבעיה הקשה השנייה היא ההוראות הארכאיות הקבועות בחוזי המשבצת של המושבים ובחוזי החכירה. לפי הוראות אלה, במקרה של פטירה רק צאצא אחד יירש את העסק. חל איסור על פיצול הנחלה בין כמה יורשים.

נראה כי אין מנוס מכך שהמחוקק יתערב בפלונטר המשפטי, המערער את המרקם המשפחתי במושבים. עד אז, הפתרון המעשי ביותר העומד בפני בני המושבים הכותבים צוואה הוא שלאחר פטירת דור ההורים יימכר המשק המשפחתי, והתמורה שתתקבל תתחלק בין היורשים. כל פתרון אחר יפתח כר נרחב להתדיינות משפטית יצירתית, וזה הדבר האחרון שבו חפצו ההורים המורישים.

הכותב הנו בעל משרד המתמחה בליטיגציה ובדיני ירושה

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
וזה עוד לא הכל
הינה לכם "עז" חדשה, כל אחד יכול לצבוע אותה בצבע המתאים לו, מתברר לאחרונה, שמספר גדול מאד של משקים, בכל רחבי הארץ, רשומים על שם הבעל בלבד במנהל מקרקעי ישראל, רבים מאד בתוכנו משוכנעים על סמך השכל הישר, ששני בני הזוג רשומים כבעלי הנחלה, איש לא אמר ואיש לא בדק איך ומדוע כך הדבר, מה שבטוח שכולנו חיים באשליה, כשאחד מאתנו יעצום את עיניו יעבור המשק לבן הזוג, אז כפי שכתבתי, יש הפתעות בחיים, אני קורא לכל המשוכנעים ובבדאי לאלה שאינם בטוחים לבדוק את מצבם החוקי בממ"י, ובמקביל לפנות לתנועות ההתיישבות להתארגן ולתבוע לתקן עוולה זאת!!! התיקון חייב להתבצע בצורה גורפת ע"י הממלכה, כי היא ורק היא אשמה במצב, מי שאינו מעוניין אין אפשרות לחייב אותו. נראה לי שהמצב שנוצר שורשיו בחתימות על "תלושי הסוכנות" בזמן קבלת תקציב סוכנותי כזה או אחר, פשוט מטעמי נוחות וקיצור הליכים החתימו את הגברים בלבד.
אדי  |  19.01.14
4.
מעמד בן זוג
אני ירשתי את הנחלה מהורי. יש לי 2 ילדים ומיניתי את בני כבן ממשיך. נישאתי בשנית ובהסכם ביני לבין בן זוגי, קבענו שאין לו כל דרישה וענין בנחלה ואף עשינו צוואה ברוח זו בנדון. מדברי הכותב, הנחלה תעבור אליו אוטומטית ושום צוואה לא תעזור לא כך התרשמתי משיחותי עם רמ"י. האם יתכן שאדם שאין לו כל זיקה לנחלה ואף לא הכיר את הורי - יירש את הנחלה במידה ואלך לפניו? וילדי ישארו קרחים מכן ומכאן?
שרה , השרון  |  19.01.14
3.
פיצול
החלטה 1155 תאפשר לכם לפצל 2 מגרשי מגורים מהנחלה. זה יעלה לכם המון כסף - דמי רכישה מהמינהל 39% (33% + מע"מ) משווי המגרש + 50% היטל השבחה. ובמקרה של מכירה למישהו מחוץ למשפחה גם מס שבח. ובינתיים תהיה לכם אפשרות לבנות 2 בתים בשטח עד 375 מ"ר בשטח כולל תמורת כניסה לתכנית של 3.75% משווי הקרקע (+ מע"מ) כמובן. ובעת הפיצול תצטרכו להשלים ל -33%.
אחד שמבין , מרכז  |  19.01.14
2.
מכירה?
האם הכותב הנכבד אינו מודע לדמי ההסכמה והמיסים בעת המכירה? במקרה של מכירה מחוץ למשפחה במה שיוותר לאחר התשלומים הללו היורשים לא יוכלו לקנות אפילו דירת 3 חדרים בפתח תקווה. זו הסיבה לסיכסוכים. כשמחיר הנחלות עלו אח אחד לא יכול לפצות את האחרים על חלקם כי רובם אינם עתירי ממון ומכירה לצד ג' לא מותירה בידי היורשים דבר לעומת מכירה של בית רגיל שאינו בנחלה. בעיוות הזה צריך לטפל.
יעקב החולב  |  14.01.14
לכל התגובות