אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יח"צ על חשבון האוהדים צילום: ראובן שוורץ

יח"צ על חשבון האוהדים

בסוף 2013 הבטיח משרד הספורט להעביר כספים לעמותות אוהדי כדורגל. בפועל כמעט אף עמותת אוהדים לא יכולה לעמוד בתנאי הסף שהמשרד הציב

04.02.2014, 11:11 | אוריאל דסקל

ב־23 באוקטובר 2013 הוציאו ממשרד התרבות והספורט הודעה: "שרת הספורט לימור לבנת הודיעה היום כי אחת מהמלצות ועדת זליכה קרובה ליישומה המלא, ובמסגרתה משרדה יתמוך תקציבית בארגוני אוהדים וגופים ציבוריים אחרים, שיובילו ויקדמו פרויקטים ייעודיים למאבק באלימות ובגזענות בספורט. אישור מבחני התמיכה יאפשר לארגוני אוהדים לזכות לראשונה בתמיכת המדינה בגין פעילותם נגד האלימות והגזענות בספורט". "אני רואה חשיבות רבה בהגברת מעורבותם של האוהדים כשותפים פעילים ומשפיעים על הנעשה בספורט", אמרה לבנת. "מעורבות זו תתרום להגדלת מספר האוהדים של הקבוצות, להגברת השקיפות ולקידום ערכים של משחק הוגן, וכן תסייע במאבק באלימות ובגזענות במגרשי הספורט". יש לציין שהשרה הביעה תמיכה חד־משמעית בעמותות האוהדים גם במסיבת העיתונאים שבה פורסמו מסקנות ועדת זליכה, לבדיקת מצב הכדורגל בישראל.

קראו עוד בכלכליסט

לימור לבנת עם קבוצות ליגת מדינת הכדורגל. מי מקבל כספים?, צילום: ראובן שוורץ לימור לבנת עם קבוצות ליגת מדינת הכדורגל. מי מקבל כספים? | צילום: ראובן שוורץ לימור לבנת עם קבוצות ליגת מדינת הכדורגל. מי מקבל כספים?, צילום: ראובן שוורץ

לפי ההודעה לתקשורת, "מבחני התמיכה נחתמו זה מכבר וצפויים להתפרסם בקרוב ברשומות, כך שכבר בתחילת שנת 2014 יוכלו מועדוני האוהדים והגופים השונים לפנות למשרד הספורט לבקשת תמיכה בפעילותם".

מ"היציע", ארגון האוהדים של ישראל, נמסר אז: "מדובר בצעד חשוב מאוד לשינוי ושיפור הספורט בישראל. המהלך הזה הוא עוד צעד בחיזוק מעמדן של קבוצות ועמותות האוהדים בספורט הישראלי. אין עוררין על כך שעמותות האוהדים מהוות נדבך בסיסי והכרחי במימוש ויישום מסקנות ועדת זליכה. כל מועדון אשר תפעל בו עמותת אוהדים הנאמנה לעקרונות שקיפות, מינהל תקין ומאבק נחוש באלימות ובגזענות, יממש בצורה טובה יותר את המחויבות שלו לקהילה". נראה כי סוף סוף הממסד הולך לתמוך באלו שהכי זקוקים לו — האוהדים, שהם בעצם אלו שהמשרד אמור לעבוד עבורם.

טוב מדי

אבל זה כנראה היה טוב מדי כדי להיות אמיתי. לימור לבנת קיבלה את הכותרות המפרגנות, אבל במציאות מה שקרה זה הצבת תנאים בלתי אפשריים לקבלת תמיכה מהממשלה. כיום ישנם שמונה גופי אוהדים שעומדים בתנאי הסף להגשת בקשה לתמיכה. מתוכם רק גוף אחד יגיש את הבקשה תמיכה. אנשים שעסקו בנושא אומרים שהתנאים הופכים את קבלת התמיכה לבלתי אפשרית בעליל ומהווים מעמסה בירוקרטית שאף גוף עממי לא יכול לעמוד בה. "צריכים למלא בערך 200 מיליון טפסים. צריך רואה חשבון ועורך דין, צריך להתמודד עם המון בירוקרטיה שאני לא רואה קבוצות מצליחות להתמודד עם זה", אומר מנהל של עמותת אוהדים. "הבאנו מישהו במיוחד בשביל להשיג את הכספים האלו והוא אמר לנו לוותר כי זה בלתי אפשרי להשיג אותם", אומר גורם אחר בקבוצת אוהדים אחרת. משרד הספורט אומר בתגובה: "לטענות של ארגוני האוהדים אין בסיס, שכן מדובר בנוהל החל על כל הגופים הנתמכים באשר הם, בכל משרדי הממשלה וללא כל קשר לגובה התמיכה המתקבלת. יחד עם זאת, נוכח החשיבות שרואה משרד הספורט בפעילות ארגוני האוהדים ותרומתם למאבק באלימות ובגזענות הוא בוחן בימים אלה את האפשרויות העומדות בפניו כדי להעלות באופן משמעותי את שיעור התמיכה בהם ביחס לזה שנקבע במבחני התמיכה".

יש לציין שמשרד הספורט העביר כבר כספים לעמותת אוהדי בית"ר ירושלים לטובת מלחמה בגזענות (כ־200 אלף שקל) כסף מהמשרד ("סכום הכסף האמור קשור למועצה להסדר ההימורים בספורט ולא למשרד הספורט", נמסר ממשרד הספורט, שהוסיף כי הכסף הועבר לבית"ר ירושלים ולא לעמותת האוהדים).

אוהדי מכבי חיפה. רק 8 עמותות אוהדים יכולות להגיש בקשה, צילום: אורן אהרוני אוהדי מכבי חיפה. רק 8 עמותות אוהדים יכולות להגיש בקשה | צילום: אורן אהרוני אוהדי מכבי חיפה. רק 8 עמותות אוהדים יכולות להגיש בקשה, צילום: אורן אהרוני

מאצ'ינג בלתי אפשרי

ב־18 בדצמבר, חודש לאחר הודעת השרה, היה כנס במכון וינגייט שבו הסבירו נציגי משרד הספורט על המימון. בפתיחת הכנס היו 40 איש ממספר גופי אוהדים. בסוף הכנס רק עשרה אנשים נותרו, מאחר שכל האחרים שהבינו שמדובר בתמיכה שאי אפשר לקבל. ב־22 בדצמבר הוציא ארגון "היציע" הודעה למשרד הספורט, שבו הודיע חד־משמעית שלאור התנאים המבוקשים, אי אפשר לגשת למבחני התמיכה, ובעצם רק שתי עמותות, לפי התנאים שהוצבו, יכולות להגיש בקשת תמיכה. משיחות עם גורמים במשרד הספורט עולה כי קיים פער עצום בין הפרשנות של משרד הספורט למבחני התמיכה לבין הדרישות של החשב הכללי באוצר.

משרד הספורט דרש "מאצ'ינג", כלומר שיגיע כסף "מהבית", והמשרד יוסיף כ־40% מהסכום שנאסף. כלומר, אם גוף יביא מהבית 100 שקל, אז משרד הספורט יוסיף לכך 40 שקל. ואולם, סדרי הגודל של המאצ'ינג הנדרש הכריחו את העמותות להביא כסף בסדר גודל שפשוט אין לעמותת אוהדים בישראל או בכלל באירופה. בתוספת הבירוקרטיה הופכים את התהליך ללא כדאי מבחינת ההשקעה העצומה הנדרשת.

דרישה אחרת היתה להוכיח ביצוע עבודה עם הצגת קבלות על הוצאות. מרבית הפרויקטים האלו נוהלו בהתנדבות מלאה, ולא נוהלה לגביהם התחשבנות כספית. החשב הכללי דרש להוציא דו"חות כספיים שלא היו בנמצא. כדי לעשות העמותות נדרשו למצוא רואה חשבון, שיוכל להתמודד עם המשימה הזאת. כדי להעביר את המימון שאמור להיות לאוהדים, משרד הספורט גם אוסר על כפל תמיכות ממשרדי ממשלה אחרים ו/או רשות מקומית (מלא או חלקי). המשמעות היא שאסור לעמותה לקבל מימון נוסף לפרויקט ממשרד ממשלתי אחר או מרשות מקומית, שזה אבסורד אם מדובר בעמותות אוהדים מקומיות - הרי מאיפה יביאו כסף ל"מאצ'ינג" אם לא מגופים ציבוריים? (משרד הספורט: "מבחני התמיכה דווקא מעודדים שיתופי פעולה בין עמותות האוהדים לגורמים נוספים, לרבות הרשויות המקומיות, ובלבד שתמיכתם בפרויקט לא הגיעה מכספי תמיכות שקיבלה ממשרד ממשלתי אחר").

"התמיכה מאוד חשובה והיתה מובילה ללא ספק לפריצת דרך", אומר שי גולוב, יו"ר "היציע". "יש כאן פרויקטים מוצלחים של אוהדים בקנה מידה אירופי. עמותת האוהדים של הפועל תל אביב (בכדורסל) נתפסת על ידי מוסדות הכדורגל האירופי כעמותה מובילה. הפועל קטמון ירושלים היא ממש מותג באירופה. הסיוע הכספי היה אמור לעזור לנו להקים עוד עמותות אוהדים ולחזק את הקיימות. החיבור בין הספורט לקהילה, שקיפות ומינהל תקין הם המטרה. בכדורגל זה כמעט ולא קורה".

אוהד הפועל קטמון. מודל לחיקוי, צילום: מיכל פתאל   אוהד הפועל קטמון. מודל לחיקוי | צילום: מיכל פתאל אוהד הפועל קטמון. מודל לחיקוי, צילום: מיכל פתאל

"ממשלה לא רצינית"

"היציע" הצליח לגייס כסף מארגון האוהדים האירופי Supporters Direct בשביל המאצ'ינג, אבל התנאים של משרד הספורט לא מאפשרים לארגון לקבל כספים מהמשרד, כך שהארגון האירופי לא יכול להעביר להם כספים. "על פי הנתונים שהוצגו בכנס, מתכנן משרד הספורט להקצות כ־700 אלף ששקל למבחני התמיכה. מתוכם מינימום של 15% לארגון אוהדים ארצי, כלומר כ־105,000 שקל לפחות. על פי סעיף 8 במבחן התמיכה, כדי לקבל את המינימום שהוגדר במבחני התמיכה, על ארגון האוהדים הארצי להציג הון עצמי של כ־157,500 שקל. סכום שאין ברשותו כיום. בהקשר זה חשוב לציין שארגון האוהדים האירופי כבר הקצה כ־50 אלף שקל לטובת פרויקט משותף על משרד הספורט", אומר גולוב. "כמו כן, בנוגע לתמיכה במועדון אוהדים מקומי, מוגדר במבחן התמיכה מינימום של 35% לארגוני אוהדים מקומיים המהווים כ־245,000 שקל. בשל מגבלות כגון כפל תמיכות ועוד, עמותות האוהדים אשר יבחרו לגשת למבחן התמיכה יצטרכו להציג הון עצמי ייעודי כולל של כ־367,500 שקל. להערכתנו במקרה הטוב, רק 1-2 עמותות אוהדים יוכלו לעמוד באופן היחסי של הסכום בקושי רב".

מבחינת Supporters Direct הפעולות של משרד הספורט "לא סבירות". "לא ידוע על טענות מסוג זה", נמסר ממשרד הספורט. "אף נעננו לבקשה לכתוב מכתב רשמי לארגון אוהדים אירופאי בו צוין כי תמיכת המשרד תינתן למי שיעמוד בתנאי הסף לקבלת תמיכה המחייבות מכוח חוק יסודות התקציב 3א".

השנה עמותות האוהדים של ישראל היו אמורות להיכנס תחת המטריה של האיחוד האירופי, שהקצה כמה מיליוני יורו לפרויקט כלל אירופאי. ואולם אחד מההתנאים ההכרחיים היה שהמדינה תראה רצינות ותשקיע בעמותות האוהדים. מבחינת Supporters Direct והאיחוד האירופי ממשלת ישראל לא הראתה כוונה רצינית לתמוך באוהדיה. "במבחן המעשה, פרק ב' בועדת זליכה, שהיה הכי חשוב לציבור ולא לעסקנים, לא מומש במאום", אומר ב"יציע". "קיווינו שלפחות התמיכה בפרויקט של חיזוק והקמת עוד עמותות אוהדים תצא לדרך. כלום, פשוט בדיחה עצובה על חשבון אוהדי הכדורגל".

תגיות