אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ירידת מדרגה ברווחיות הבנקים

ירידת מדרגה ברווחיות הבנקים

חששות הבנקים הגדולים לקראת השנה החדשה צפויים לבוא לידי ביטוי כבר בתוצאות הרבעון הרביעי של 2013 שככל הנראה יהיו חלשות

09.02.2014, 11:39 | אלון גלזר

התופעה של העמסת הוצאות שונות, הפרשות להפסדי אשראי והפחתות בגין ירידת שווי ברבעון האחרון של השנה היא לא תופעה חדשה. הדבר נובע הן מכך שהבדיקות שעורכים הנהלות הבנקים ורואי החשבון בסוף השנה הן קפדניות ורחבות יותר, והן מאחר והבנקים מעדיפים לנייד הוצאות והפרשות עתידיות על מנת להתחיל את השנה החדשה טוב יותר. הדברים נכונים בעיקר במקרים בהם השנה שהסתיימה היתה שנה טובה וקיימים הרבה סימני שאלה לגבי הרבעונים הקרובים. נראה לנו שזה בדיוק המצב בו נמצאים הבנקים כיום. 

קראו עוד בכלכליסט

ולראייה, לפני מספר ימים הודיע בנק דיסקונט על כוונתו לבצע בדוחות הבנק לרבעון הרביעי של 2013 הפחתת שווי בסכום של 135 מיליון שקל נטו בגין ירידת השווי של אחזקות הבנק במניות הבנק הבינלאומי. על פי הוראות בנק ישראל התאמת השווי בגין האחזקה של דיסקונט בבינ"ל היתה צריכה להתבצע ברבעון הראשון של 2014, אולם דיסקונט העדיף להקדים רפואה למכה ולבצע את הפחתת השווי כבר בתוצואות הרבעון הרביעי של 2013.

שנת 2013 היתה שנה טובה יחסית לבנקים המקומיים. הרווחיות השוטפת המשיכה אמנם לרדת בעיקר על רקע הירידה בריבית במשק, אשר פוגעת באופן משמעותי ברווחי המימון, אולם מנגד הבנקים נהנו בשנה החולפת מרווחי הון משמעותיים אשר שהיוו כ- 22% מסך רווחי הבנקים. למעשה, ירידת הריבית אשר פוגעת בהכנסות המימוניות של הבנקים היא זו שתרמה למרבית רווחי המימון של הבנקים, כאשר הירידה בריבית ובתשואות הגלומות באגרות החוב הביאה עמה לרווחי הון באגרות החוב הממשלתיות והקונצרניות.

לעומת זאת, 2014 נפתחת במצב בו הריבית נמצאת בשפל של 1%, כלומר רווחי המימון צפויים לרשום השנה ירידת מדרגה נוספת, ובניגוד לשנת 2013, נראה שהשנה הם יתקשו לייצר רווחי הון, בטח לא בהיקפים שראינו מהם בשנתיים האחרונות.

לילך אשר טופילסקי, המנכ"לית הנכנסת של דיסקונט, צילום: רון קדמי לילך אשר טופילסקי, המנכ"לית הנכנסת של דיסקונט | צילום: רון קדמי לילך אשר טופילסקי, המנכ"לית הנכנסת של דיסקונט, צילום: רון קדמי

מעבר לכך 2013 היתה שנה בה תיק האשראי של הבנקים הפגין עוצמה מרשימה ולמרות נפילה של מספר לווים גדולים ההפרשות להפסדי אשראי היו נמוכות מאד ועמדו על מתחת לממוצע ארוך הטווח בסקטור. הדבר נובע בעיקר מהעובדה שסקטור הנדל"ן (מניבים, יזמים וכמובן נוטלי משכנתאות) נהנה מהפרשות אפסיות, וכמובן שקיים חשש שעל רקע הצמיחה המתונה במשק ומחירי השיא בענף הנדל"ן נראה גידול בהפרשות.  על כך יש להוסיף את השפעות המהלכים שמבצע הפיקוח על הבנקים לעידוד התחרות והגבלת העמלות שצפויים להביא לירידה קלה בעמלות בשנה הקרובה.

בשורה התחתונה אנו מתחילים את 2014 עם חששות לפגיעה בתוצאות הבנקים, אשר צפויים להערכתנו להשיג תשואה על ההון הנמוכה בכ- 1% - 2% בהשוואה לזו שראינו ב- 2013. המשמעות היא שחששות גדולים לקראת 2014 צפויים לבוא לידי ביטוי כאמור כבר בתוצאות הרבעון הרביעי של 2013. אנו מניחים כי מעבר להפרשה החד פעמית שבצע דיסקונט נראה עוד בנקים המבצעים הפחתות, הצאות לפרישת עובדים והפרשות גדולות יותר להפסדי אשראי, כאשר בצירוף ההשפעה השלילית של הירידה בריבית, שהגיעה לשיא ברבעון הרביעי, אנו מעריכים כי תוצאות הרבעון יהיו חלשות יחסית, ויסמנו כאמור ירידת מדרגה נספת ברווחיות הבנקים.

הכותב הוא אלון גלזר סמנכ"ל מחקר לידר שוקי הון.

תגיות