אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אכזבה לטבע: נדחתה בקשתה לעכב שיווק גרסאות מתחרות לקופקסון

אכזבה לטבע: נדחתה בקשתה לעכב שיווק גרסאות מתחרות לקופקסון

בית המשפט בארה"ב לא קיבל את ערעורה של החברה בעניין, ושיווק התרופות המתחרות צפוי להתחיל כבר בחודש מאי; עם זאת, ציין כי יש לה סיכוי סביר לזכות במשפט על הפרת הפטנט

19.04.2014, 08:49 | ניר צליק

אכזבה לחברת טבע: בית המשפט העליון בארה"ב דחה אתמול (ו') את ערעורה בנוגע לבקשתה לעכב שיווק גרסאות מתחרות לתרופת הדגל שלה - הקופקסון. זאת עד שיפסוק בנוגע לערעור שהגישה החברה בנוגע לפקיעת הפטנטים על התרופה.לפיכך מתחרותיה של טבע - מילאן, מומנטה וסנדוז - יוכלו להתחיל לשווק את גרסאותיהן לקופקסון כבר במאי השנה. 

קראו עוד בכלכליסט

טבע ערערה על פסיקה קודמת שקבעה כי חמישה פטנטים שלה לגבי הקופקסון שיפקעו רק בספטמבר 2015 אינם בתוקף, כאשר קביעה זו למעשה מאפשרת לחברות אחרות להשיק גירסה גנרית לקופקסון כבר בחודש מאי הקרוב. בית המשפט דחה את בקשתה של טבע שלא לאפשר שיווק גירסה גנרית עד סיום משפט הערעור, מאחר שהוא סבר כי בכל מקרה טבע תוכל לתבוע לאחר מכן את חברות התרופות שישיקו גירסה גנרית לקופקסון ולקבל פיצוי כספי, אם אכן יתברר שהפטנטים היו תקפים.

בית המשפט העליון ידון בבקשת טבע במושב שיחל באוקטובר 2014. רוברטס ציין כי לטבע יש סיכוי סביר לנצח בערעור. השאלה המתעוררת כעת היא האם החברות הגנריות האחרות יסתכנו ואכן ישיקו גירסה גנרית לקופקסון כבר בחודש מאי הקרוב, על רקע הערכתו של רוברטס לגבי הסיכוי שטבע תזכה במשפט הערעור.

בנוסף, טבע הצליחה להעביר כבר כרבע מהחולים שנוטלים את הקופקסון לגירסה של התרופה שניתנת פעם בשלושה ימים ולא פעם ביום. נקודה זו היא קריטית, מאחר שאם בית המשפט היה נענה לבקשתה לדחות את השקת הגירסאות הגנריות לקופקסון, היא היתה מספיקה להעביר מרשמים רבים בחודשים שבהם המשפט מתנהל ולמעשה גורמת לכך שהגירסה הגנרית לקופקסון היתה מתייתרת מאחר שהחולים מעדיפים להזריק את התרופה פעם בשלושה ימים ולא פעם ביום. כעת, נותר לראות כמה חולים תצליח טבע להעביר לגירסה הניתנת פעם בשלושה ימים עד חודש מאי, וייתכן שאם היא תצליח להמיר חולים רבים, החברות הגנריות לא ייקחו על עצמן את הסיכון להשיק גירסה לקופקסון עד לסיום המשפט.

מעבדה של טבע
מעבדה של טבע צילום: שי סלינס

היבט נוסף שעל טבע יהיה להתייחס אליו הוא הפיתוח של תרופות אורליות לטרשת נפוצה, כאשר אלו צפויות לנגוס נתח משמעותי יותר מהשוק אליו פונה טבע מאשר הגרסאות הגנריות של הקופקסון. הקופקסון מהווה כחמישית מהכנסותיה של טבע וכמחצית מהרווח הנקי של החברה.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
ל-2
אני מבין שקשה לך לראות את ההגיון כשאתה בעצמך חולה. אבל כל תעשיית התרופות בנויה על הגנה פטנטית למשך זמן ממושך. זה הדבר היחידי שהופך את המחקר הכל כך יקר ושלרוב כושל, לעסק כלכלי. רק גופים "תאבי בצע", יחתרו ביעילות להביא תרופה לשימושך. אם זה היה תלוי באקדמיה או בחברות ממשלתיות שנופלת להם העט ב16:00, כנראה שהיית היום ללא תרופה כלל. יש חוקי משחק שהם בגדול לטובתך. אתה פשוט לא מכיר מספיק את התחום. תהיה בריא!
יו יו  |  19.04.14
2.
לא ברור לי מה הרעש.
יש כל מיני תרופות נגד טרשת שמכילות בטאפרון, וניתנות בהזרקה. *אין* שתי תרופות זהות. זה לא כמו אקמול. החלפת תרופה נעשית רק כאשר המצב מחמיר ורואים שהתרופה הנוכחית לא מועילה. החלפת תרופה שכזאת, למי שלא יודע, היא תהליך ארוך ומייגע שכולל בדיקות רפואיות מקיפות, ולאחר מכן ועדות של רופאים ופקידים שבודקים שוב ושוב עד שהם מאשרים. ככה זה כשמדובר בתרופות כל כך יקרות ובמחלה כל כך לא צפוייה. בכל מקרה, יש היום גם תרופות אוראליות שמקווים שיהיו יותר יעילות מהזריקות. אין עדיין תרופה שמרפאת טרשת, אבל התרופות הללו מעכבות את התקדמות המחלה ומאפשרות לנו לחיות כמה שיותר עם כמה שפחות נכות. כך שבאמת קשה לי לחוש סימפטיה למישהו שמנסה למנוע כניסת תרופות חדשות לשוק. עדיף שתשקיעו במציאת תרופה למחלה במקום בעשיית רווחים ע"י מניעה מהמתחרים להתחרות.
חולת ט"נ.  |  19.04.14