אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צים למדינה: ותרו על מניית הזהב ובתמורה נשיב פעילות מיוון לחיפה צילום: בלומברג

בלעדי לכלכליסט

צים למדינה: ותרו על מניית הזהב ובתמורה נשיב פעילות מיוון לחיפה

חברת הספנות מנסה להשלים בימים אלה את הסדר החוב השני שלה, הכולל תספורת של כ־1.5 מיליארד דולר. לטענתה, מניית הזהב של המדינה בצים מקשה על סגירת ההסדר, ועלולה לגלגל את מלוא החוב של החברה לקופת האוצר

14.05.2014, 06:47 | ליאור גוטמן

חברת הספנות צים הודיעה למדינה כי היא מוכנה להחזיר את פעילות הספנות שלה מנמל פיראוס ביוון לנמל חיפה, בתמורה לוויתור המדינה על מניית הזהב שלה בצים. כך נודע ל"כלכליסט".

קראו עוד בכלכליסט

בנימין נתניהו , צילום: אוראל כהן בנימין נתניהו | צילום: אוראל כהן בנימין נתניהו , צילום: אוראל כהן

מניית הזהב של המדינה היא מעין "רשת ביטחון", שקובעת כי במקרה חירום או מצור ימי צים תמשיך לתת שירותי ספנות לישראל. צים, שנמצאת בבעלות החברה לישראל של עידן עופר (99%), טוענת כי אי־הוויתור על מניית הזהב יקשה עליה לסכם את הסדר החוב שעליה לבצע בשל חובותיה (השני בתולדותיה), מה שעלול לגלגל את מלוא החוב לקופת האוצר.

ההצעה של צים למדינה נשלחה השבוע במכתב שעליו חתום עו"ד החברה דוד שמרון, לתפוצה רחבה הכוללת, בין היתר, את משרדי האוצר והתחבורה, מנכ"ל משרד הביטחון דן הראל, המשנה ליועמ"ש אבי ליכט ובכירים במשטרת ישראל ובשב"כ.

מנכ"ל צים רפי דניאלי נמצא בימים אלו בלונדון כדי להשלים את הסדר החוב של החברה, שבמסגרתו צפויה להתבצע תספורת של כ־1.5 מיליארד דולר, שהם כ־50% מחובות החברה. צים מתפעלת (נכון לתחילת 2014) צי של 87 אוניות, מתוכן 24 בבעלותה, ארבע בבעלות משותפת ו־59 בחכירה.

שמרון כותב במכתבו כי במסגרת הסדר החוב המתגבש, צים מתכוונת למכור לבנקים שליש מהצי הקבוע שלה (שמונה אוניות), ולהפוך שליש נוסף ממנו לגרוטאות ברזל (גריטה) בתוך שנה וחצי מהיום.

עוד טוען שמרון כי "צים ניהלה מו"מ ארוך עם משרד הביטחון והגיעה להסכמה על מתווה ההסכם". עם זאת, במשרד לא מכירים הסדר מסוג זה ובתגובה לפניית "כלכליסט" הם מסרו כי "משרד הביטחון עם משרדי האוצר והתחבורה ורשות החברות הממשלתית מקיימים עבודת מטה אינטנסיבית לבחינת משמעויות הנושא ושמירת האינטרסים של מדינת ישראל. ממצאי העבודה יוגשו, עם סיומה, לשרים להחלטה".

שמרון נחשב למקורבו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שבסמכותו (ובסמכות הממשלה שבראשותו) לוותר על מניית הזהב של המדינה בצים. בעבר אף ייצג שמרון את נתניהו ואת רעייתו בעניינים משפטיים ובתביעות שונות.

תגיות

21 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

21.
אי אפשר לסמוך על עופר במקרה חירום
האיש הוא אחד האחראים למצבה של צים - החכיר לחברה אוניות במחיר מופקע ולכו תדעו באילו עוד שיטות (לכאורה כמובן) רוקן את הקופה שלה לטובת החברות האחרות שלו. עכשיו הוא יושב לו בלונדון, תורם את הכסף שהוא ואבא שלו חלבו מאזרחי ישראל לכל מיני מוזיאונים שם בשביל לקבל בסוף איזה תואר אצולה מהמלכה ומארמונו שם מעז לאיים עלינו. כמו אנגליה, גם ישראל היא למעשה אי מבחינה גאופוליטית. כמו אנגליה, גם ישראל תלויה בתעבורה ימית לצורך קיומה. מעניין מה המלכה הייתה חושבת על מישהו שהיה דורש מהממלכה לוותר על צי הסוחר לשעת חירום שלה? ועוד איש עסקים זר?! אפשר לרמוז לאציל הלונדוני המכובד שהזיכיון שיש לו על מחצבים בישראל אינו מובן מאליו. בפוספטים הרי יש אורניום ואני לא חושב שראוי להפקיר את עתודת החומר הבקיע של ישראל בידי איש עסקים זר העוין את המדינה. המלכה בטח תסכים איתי.
אזרח  |  18.05.14
לכל התגובות