אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מכירת תנובה לסינים: המופע של זהבית כהן

מכירת תנובה לסינים: המופע של זהבית כהן

התרומה לישראל לא חייבת לעניין את מנכ"לית אייפקס ישראל. הבעיה שהיא זכתה ברכישת תנובה לפני שבע שנים על בסיס הבטחות לקיבוצניקים ואימוץ ציני של ערכים מנוגדים לחלוטין לאלה שיישמה בתנובה בשנים האחרונות

22.05.2014, 14:20 | נעמה סיקולר
אייפקס ישראל היא מופע של אישה אחת, על כל המשתמע מכך: המופע של זהבית כהן. מהרגע שבו דרכה כף רגלה של מנכ"לית אייפקס בתנובה ועד הרגע האחרון שלה בחברה עם השלמת עסקת המכירה לברייט פוד הסינית, כהן חיפשה את הדרך הקלה להצפת הערך והמימוש הרווחי.

קראו עוד בכלכליסט

זהבית כהן, מנכ"לית קרן ההשקעות אייפקס ישראל, צילום: רמי זרנגר זהבית כהן, מנכ"לית קרן ההשקעות אייפקס ישראל | צילום: רמי זרנגר זהבית כהן, מנכ"לית קרן ההשקעות אייפקס ישראל, צילום: רמי זרנגר

הדרך הקלה הזו כללה בשבע השנים האחרונות ניצול של הביקושים הקשיחים לחלק ממוצרי החברה לטובת העלאת מחירים פראית שהובילה למחאת הקוטג', ומימוש אגרסיבי של נדל"ן, שאפשרו לבעלי המניות ובראשם אייפקס משיכת דיבידנדים של 2.6 מיליארד שקל. זהבית כהן פסלה את ערכי הניהול המשפחתיים שאפיינו את תנובה בעבר ודחקה אותם לטובת מה שנהגה לכנות שיטות ניהול אמריקאיות. שיטות הניהול האלה העלו את תנובה מדרגה משמעותית כחברה תפעולית אבל גרמו גם לנזק עמוק וחריף ביחסים בינה לבין הצרכן הישראלי. נזקים שאותם התאמצה הנהלת תנובה למחוק בשלוש השנים האחרונות והצליחה.

צרכני תנובה תרמו מכיסם להשבחת תנובה באמצעות תשלום גבוה יותר על מוצרים ונהנו ממנה חלקית באמצעות תשלומי מס החברות המוגדלים שהעבירה החברה למדינה כתוצאה מהפעילות המוצלחת. אבל צרכני תנובה ומדינת ישראל לא ייהנו באופן ישיר מהאקזיט המוצלח שתרמו לו מכיסם כיוון שכעת, ברגע המימוש, אייפקס לא תשלם כחצי מיליארד שקל מס רווחי הון שהיתה משלמת לקופת המדינה לו היתה חברה הרשומה בישראל.

זה לא היה חייב להיות ככה. אם נתמקד רגע באלטרנטיבה לאקורד הסיום של זהבית כהן בתנובה, הרי שהנפקה של החברה היתה תורמת פי כמה וכמה לחברה בישראל, למשק הישראלי ואולי גם לאייפקס עצמה, שיכלה לגזור שווי גבוה יותר לחברה אם רק היתה בוחרת בדרך הפחות קלה, כזו שדורשת תשקיף והערכות שווי וסבלנות ודין וחשבון למשקיעים, שקוראים עברית ומכירים את הניואנסים של השוק ואת הרגישות והחשיבות של החברה למשק.

בהתבוננות עסקית טהורה, התרומה של הנפקה לכלכלה ולתוצר הישראלי, השארת ההון בבית, האפשרות שכולנו באמצעות הפנסיות שלנו נהפוך לבעלים של החברה שאת מוצריה אנחנו צורכים על בסיס יומיומי, ואפילו הגדלת הסחירות בבורסה המדשדשת, לא צריכים לעניין את כהן. אלא שהיתה זו אותה זהבית כהן שהצליחה להביס את אפריקה ישראל במירוץ לרכישת תנובה לפני שבע שנים, על בסיס הבטחות לקיבוצניקים ואימוץ ציני של ערכים מנוגדים לחלוטין.

אייפקס ישראל היא מופע של אישה אחת, ומהסיבוב שלה בתנובה יש בעיקר מרוויחה אחת - זהבית כהן, שהבריקה כשהצליחה מאז מחאת הקוטג' להישאר מתחת לרדאר הציבורי רק כדי להוביל את ההשקעה בתנובה למימוש מוצלח, בדיוק באותה דרך מבריקה שהובילה אותה לרכישת תנובה מלכתחילה. העסקה עם ברייט פוד היא בדיוק מה שזהבית כהן יודעת לעשות, בדיוק מה שעשתה לקיבוצניקים ובראשם אריק רייכמן מנכ"ל תנובה בזמנו, לחזר, להקסים לסגור עסקה מוצלחת. השיטה הזו היא בדיוק מה שהפך אותה משכירה לשותפה בקרן ההשקעות הבריטית. עסקת ברייט פוד משתלמת מאוד לזהבית כהן ולאייפקס, השאלה שנותרה פתוחה היא עד כמה היא משתלמת לצרכן הישראלי.

תגיות

80 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

79.
"אייפקס ישראל היא מופע של אישה אחת"
באמת? ומי היה מאחורי מכירת תנובה לאייפקס? מי לא הסיר חוקים שדואגים להשאיר את משק החלב בישראל סגור לחברות מחו"ל, אפילו שעכשיו זה חברה פרטית לגמרי? תפסיקו למכר לנו לוקשים על "ציונות" ו"ערכים", תפתחו את המשק לתחרות אמיתית מול העולם. אנחנו לא צריכים למלא את הכיסים של תעשיות לא יעילות, בדיוק כפי שבכל ענף אחר לא עושים את זה.
לא משנה  |  23.05.14
77.
להחרים את תנובה !!!!!!
זהבית כהן מייצגת את מקור כל הבעיות של המערב - תאוות בצע ואובדן ערכים ואידאולוגיה. המערב בנה במשך 20 השנים האחרונות את המפלצת הזאת שנקראת סין ובכך כרך סביב צברו את החבל שעליו הוא ייתלה. היום אף אחד כבר לא מפחד מאמריקה כי יש את סין. בזכות סין גם רוסיה וגם איראן יכולים להשתין על המערב. הכלכלה הסינית בדרך לעקוף לא רק את כלכלת ארה"ב אלא את כל הכלכלות המערביות גם יחד. הסינים קונים נכסים בכל העולם המערבי - החל מאוסטרליה, דרך אירופה וכלה בצפון אמריקה. ואף אחד לא מרוויח מהעלייה הזאת של סין מלבד כמה מיליארדרים מערביים שמעבירים את כל העסקים שלהם לסין ומעניקים לסין את כל הידע הטכנולוגי לו היא זקוקה כדי לעקוף את המערב מבלי להניד עפעף. לפני 30 שנה סין הייתה אחת המדינה העניות והנכשלות ביותר בעולם ואילו במערב אף אחד לא היה רעב ללחם. המערב לא זקוק לסין. הוא הסתדר מצוין גם ללא סין. האם החיים במערב היו גרועים לפני 30 שנה? האזרח המערבי הממוצע לא הרוויח שום דבר מהעברת כל התעשייה המערבית לסין. רק הטייקונים הרוויחו. השכר של האזרח המערבי הממוצע נשאר תקוע או ירד וזאת למרות עליית המחירים הגדולה של הדירות ומוצרי יהמזון. קפיטליזם משמעותו שעושים קפיטליזם בתוך המדינה. ביחסים בינלאומיים לא אמור להיות שום קפיטליזם כי לא כל המדינות בעולם הן מדינות ידידותיות. אילו היינו דוגלים בקפיטליזם טהור אז ישראל גם הייתה יכולה למכור לאיראן כורים אטומיים ולחיזבאללה מטוסים ובעצם כל דבר שהם רק היו רוצים ומוכנים לשלם עבורו. לא כל דבר בחיים האלה זה כסף. יש גם מוסר, גם ביטחון, גם ערכים, גם אידאולוגיה. והמערב איבד את האידאולוגיה שלו. והיום הערך היחידי זה כסף. ובגלל זה לא יישאר שום זכר מהמערב הצבוע הזה.
מערבי  |  22.05.14
לכל התגובות