אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
צל כבד על מתחם דפנה צילום: תומי הרפז

בלעדי לכלכליסט

צל כבד על מתחם דפנה

תוכנית הפינוי־בינוי במתחם דפנה בתל אביב, שתוסיף 1,000 יח"ד באזור, מגיעה לישורת האחרונה. כלכליסט מציג את ההתנגדויות העיקריות שעלולות להערים קשיים בדרך לאישור הוועדה: צל על השכנים, מאבק בדיור להשכרה ובעיות תחבורה

10.06.2014, 08:21 | עינת פז-פרנקל

אחת התוכניות הגדולות בישראל להקמת 1,400 יחידות דיור בפינוי־בינוי בתל אביב נתקלת בימים אלה בשורה של התנגדויות, שמהן עולים סימני שאלה כבדים באשר לכדאיות פרויקט ענק זה של התחדשות עירונית אשר נמצא בתכנון כבר שש שנים.

קראו עוד בכלכליסט

15 התנגדויות הוגשו לתוכנית עד המועד האחרון להגשתן, שחל ב־2 ביוני, הן על ידי תושבי המתחם המיועד להריסה ולבנייה מחדש, והן על ידי השכנים בשכונת הקוטג'ים היוקרתית נוה דוד (שיכון הקצינים). גם היזמית, חברת נוה מקבוצת נכסים ובנין אי.די.בי, שפועלת להחתים דיירים על הסכמתם לביצוע הפרויקט על ידיה, הגישה התנגדות.

מתחם דפנה בתל אביב. 470 דירות ייהרסו ובמקומן ייבנו שישה מגדלים , צילום: תומי הרפז מתחם דפנה בתל אביב. 470 דירות ייהרסו ובמקומן ייבנו שישה מגדלים | צילום: תומי הרפז מתחם דפנה בתל אביב. 470 דירות ייהרסו ובמקומן ייבנו שישה מגדלים , צילום: תומי הרפז

במסגרת התוכנית, תא/3885, יפונו וייהרסו 470 יחידות דיור בבנייני "רכבת" ישנים, ובמקומן ייבנו 1,434 דירות חדשות - כולל 200 יחידות דיור להשכרה בשטח של כ־65 מ"ר - כאשר 20% מהדירות במתחם כולו יהיו קטנות מ־75 מ"ר. המתחם כולל את הרחובות דפנה, ארלוזורוב, דרך נמיר ושאול המלך בתל אביב. שטח הבנייה במתחם יסתכם ב־145 אלף מ"ר, ונוסף להם 13 אלף מ"ר למבני ציבור ו־1,750 מ"ר למסחר על דרך נמיר. בתוכנית נקבע כי שטחי המסחר, התעסוקה והמלונאות לא יעלו על 15% משטחי התוכנית, וכי היחס של יחידות הדיור לא יעלה על 1:3 — כלומר היקף יחידות הדיור החדשות לא יוכל לעלות על פי שלושה ממספר הדירות הקיים במתחם כיום, 470. לפי התוכנית, במתחם ייבנו חמישה מגדלים בני 25 קומות, ומגדל אחד, על רחוב ארלוזורוב, בגובה 30 קומות. נוסף לכך ייבנו עוד שישה מבנים מרקמיים בני 8–6 קומות. כמו כן תוקם שדרת חנויות על דרך נמיר.

עו"ד רן הירש. "למה קומות נמוכות?", צילום: אסף הבר עו"ד רן הירש. "למה קומות נמוכות?" | צילום: אסף הבר עו"ד רן הירש. "למה קומות נמוכות?", צילום: אסף הבר

מההתנגדות של חברת נוה עולה כי היא השיגה כ־300 חתימות, או כ־60% (נדרש רוב של 66%). בהתנגדותה קובלת נוה על היעדר הכדאיות הכלכלית ומבקשת פטור מהיטל השבחה. לטענת נוה, "יש לתקן את התוכנית המופקדת מאחר שאישור התוכנית במתכונתה לא יאפשר את מימושה ויאיין את ההתחדשות העירונית במתחם", עולה מההתנגדות שהגיעה לידי "כלכליסט". "אין חולק כי לא קיימת כל תועלת באישור תוכנית שתהפוך לאות מתה, אלא יש לשאוף לאישור תוכנית בת־ביצוע מבחינה כלכלית, כך גם באופן התואם את רצון בעלי הדירות".

מההתנגדויות שהוגשו לוועדה המחוזית בתל אביב בראשות גילה אורון, ושהגיעו לידי "כלכליסט", עולות שלל טענות נגד התוכנית - מבעיות תחבורה, דרך התנגדות לבניית דירות להשכרה, ועד התנגדות לצל שיוטל על הווילות הסמוכות למתחם. "כלכליסט" סוקר את המרכזיות שבהן.

1. דירות להשכרה יפגעו בדיירים

 

כ־70 בעלי דירות במתחם דפנה הגישו השבוע התנגדות לוועדה המחוזית לתכנון תל אביב באמצעות עו"ד רן הירש ממשרד ר. הירש ושות'. הם מדגישים כי הם תומכים בפינוי־בינוי, אך מתנגדים לבניית 200 דירות להשכרה במתחם. "במציאות שבה התשואה השנתית על דירות בתל אביב עומדת על כ־2%–3%, ואפילו פחות בדירות חדשות ויקרות יותר, אין כל כדאיות כלכלית להקמתן. הן ייפלו כמשקולת על כלכליות הפרויקט וכתפי הדיירים המקוריים, וימשכו את הפרויקט מטה, אל אי־המימוש", כתבו הדיירים בהתנגדות. "תנו לשוק לעשות את שלו. הפרויקט הזה ייתן מספיק דירות קטנות לדיור בר־השגה, ויהיו בו ככל הנראה יותר דירות להשכרה בפועל מאלו הנדרשות בתוכנית".

2. עלויות בנייה לא ריאליות

 

לטענת התושבים, לא ברור אם בשיעור הרווחיות שמצא שמאי הוועדה המחוזית, 16%, יאשר בנק את ליווי הפרויקט כפרויקט פינוי־בינוי, שכן "זהו פרויקט המצריך ערבויות כבדות, ועלויות נוספות על המקובל בעסקאות ייזום רגילות", נטען בהתנגדות. כמו כן נטען כי עלויות הבנייה שהוצגו לוועדה המחוזית אינן ריאליות. "בשומת השמאי צוינה עלות בנייה למ"ר של 5,000 שקל למ"ר. עלות בנייה זו אולי היתה אפשרית לפני כחמש שנים. לצערנו אין עלות בנייה כזו כיום, בוודאי שלא בתל אביב". עוד נטען כי "המפרט המינימלי של דירות חדשות בתל אביב נע סביב 10,000 שקל למ"ר, ולכל הפחות 8,000 שקל למ"ר".

3. דרישה לתוספת קומות

 

לטענת 70 הדיירים יש לבנות לגובה של לפחות 40 קומות, ולא 25–30 כפי שנכתב בתוכנית. "בעוד בכל מקום מדברים על הצורך ביצירת היצע דיור, בתוכנית זו, שהיא פרוגרמה של משרד השיכון, מצמצמים את מספר יחידות הדיור במקום שממש זועק לתוספת דירות", אמר ל"כלכליסט" עו"ד הירש, יו"ר ועד הפעולה של דיירי דרך נמיר 1–3 ורחוב דפנה 12–14, המיועדים לפינוי. לדברי עו"ד הירש, "פרויקט מידטאון וסביבתו הוא בניינים של כ־50 קומות, מגדל קרן הקריה הסמוך אמור להגיע לכ־80 קומות, ועוד. אז רק כאן חשוב לשמור על קומות נמוכות?".

4. פגיעה בזכויות הדיירים

 

בהתנגדות נוספת של דייר מהמתחם עולה הטענה כי לא שורטטו התמורות שלהן זכאים דיירי המתחם, כגון גודל הדירה שיקבלו. "עיריית תל אביב מפקירה את התושבים למשא ומתן מול יזמים מבלי שנבחנו ההיבטים הסוציולוגיים של התוכנית והפגיעה בבעלי הזכויות בקרקע, שחלקם לפחות ייאלצו לעבור למקום אחר לפני שתתממש הבנייה המוצעת", לשון ההתנגדות. "מי שמיהר וחתם על ההסכם (שהיזם כבר מיהר ורשם הערות אזהרה על כך בספרי המקרקעין) ימצא עצמו בפני שוקת שבורה, ובפני מציאות שבה היזם יכול לשנות את התוכנית בהתאמה לחישוביו הכלכליים".

5. בלי אור שמש ופארקים

 

לטענת כמה מתושבי שיכון הקצינים, המיוצגים על ידי עו"ד דב פרי, לתוכנית "יהיו השלכות מרחיקות לכת על אופי השכונה כשכונה שקטה בעלת מרקם של צמודי קרקע המשתלבים עם הסביבה הירוקה", נטען, וכי "לפחות שלושה מגדלים בתוכנית יחסמו לחלוטין את אור השמש ויותירו מאות תושבים באפלה". כמו כן טוענים השכנים כי "בעקבות הגידול המשמעותי ביחידות דיור במתחם תהיה הקטנה משמעותית של השטחים הציבוריים פר יחידת דיור, ומיעוט שטחים ירוקים, פארקים וגנים ציבוריים לרווחת התושבים".

6. בעיות תחבורה קשות

 

כמה מההתנגדויות נוגעות בבעיות תחבורה שייווצרו במקום, כתוצאה מהוספה של כאלף יחידות דיור חדשות. נטען כי מדובר בכ־2,000 רכבים שלא ניתן להם מענה מספק בתוכנית. נוסף לכך, בשיכון הקצינים טוענים כי "התוכנית היא בבחינת גול עצמי לעיריית תל אביב ולנצרכים לשירותי בית החולים איכילוב הסמוך, שכן התוכנית תחסום את כל הנגישות המזרחית לבית החולים (רחוב הנרייטה סולד), אזור שמרכז את האספקה והפינוי מבית החולים".

ממשרד הפנים נמסר בתגובה: "המועד להגשת התנגדויות הסתיים ב־2 ביוני. בהביא בחשבון את חג השבועות, חלק מההתנגדויות הגיעו למשרדנו רק לאחר החג. כעת ניתנת ארכה של כ־30 יום לוועדה המקומית להגיש את חוות הדעת, והתוכנית תשובץ לדיון בהתנגדויות באמצע חודש יולי".

תגיות

45 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

45.
תכנית גדולה? מגדלים???
סתם קשקושים! נראה כניסיון של עורכי דין ויזמים להרעיש ולצלצל ולעשות הבה פרסום עצמי לכלום. את מי זה מעניין אם יהיו שלש קומות או ארבעים קומות? ללוחמים ולמשרתים בצבא ובמילואים לא תהיה שם דירה. אז למה יש כל כך הרבה סנטימטרים של דברי הבל ? למה יוצא מלאן אוויר חם על כלום? מי מרוויח מזה? מי מפסיד???? איפה הכסף????
תל אביבי  |  17.06.14
43.
תגובה לאורנה- תגובה 41
1. נראה שאת מבלבלת בין ההליך הסטטוטורי של אישור תכנית תא/3885 ובין נושא היישום של התכנית שטרם נולדה (יש הריון!!!!). אם התכנית לא תאושר- כל החתימות ליזם זה או אחר שוות לקליפת השום! 2. בין דיירים שחותמים ליזם ובין יזם יש עסקה קניינית: מי שחתם ליזם (ולא משנה למי והיכן) מעביר זכויות עתידיות בקרקע (אשר עדיין אינן קיימות, מאחר והתכנית אינה תקפה עדין) בתמורה לדירה חלופית + חבילת שירותים אותם ימציא היזם- בעתיד. 3. הן העברת הזכויות והן הבטחת התמורה מותנות בתנאים שונים, שאי קיומם יסכל את העסקהף אישור התכנית הקובעת תוספת זכויות הנו תנאי אחד- תנאים אחרים הנם קיבולת הבניה והיקף הזכויות לפיהם תכנן היזם את חבילת התמורה. אם התכנית החדשה לא תספק קיבולת זו- גם אז תתבטל העסקה!. 4. אין קשר בין החתימה ליזם ובין מהלכי התכנון- משום שבדפנה, לא היזם מקדם את התכנית, אלא הרשות המקומית. גם לו היה היזם יוזם התכנית- אישורה תלוי לחלוטין במערכת התכנון ובפרמטרים המקובלים עליה. מכאן- ההתנגדויות, אשר אין כל חובה מוטלת על גורמי התכנון לקבלם. . מכאן שאין קשר בין תנאי החוזה בין בעל זכויות ויזם ובין התכנית, למעט הציפיות של שני הצדדים לתנאים שיאפשרו את מימוש העסקה .עסקה מהתכנית. 5. תכנית בנין ערים אינה נכנסת לנושא של הסכמים קנייניים בין יזם ובעל זכויות, ובודאי שלא לנושא גודל דירות התמורה, שהנו נושא למו"מ בין היזם וחותמיו 6. יש להניח שבעל זכויות שחתם ליזם- עשה זאת משיקוליו, ויש להניח שקיבל ייעוץ משפטי ראוי מעו"ד בעל ניסיון שהבהיר לחותם את ההטבות, הסיכונים והתנאים למימוש העסקה. 7. לאור עובדות אלה- לא ברור מדוע חותמי היזם מלינים. איש לא הכריחם לחתום, ואיש לא הבטיח להם שהתכנית תתאם את ציפיותיהם..
אדר' בי הרמן  |  11.06.14
42.
כמו רוב ראשי הערים חלודה-אי לא רואה אותם ממטר רק ארנונה
אין כל אפשרות הקלה על תנועה חניה וגישה למקום אם יהיה להם שכל הם ילכו על תמא 38 ואז הכל יהיה בסדר אמנם יתווספו מס' דירות קטן מאוד אבל עדיין לא אלפי כלי רכב ואבדן השטחים הירוקים גם המרחק בין הבתים מצויין רק צריך לטפח את המרחב הירוק בניהם אותו דבר במתחם בין פנקס ויהודה המכבי אבן גבירול המאופיין בבניה ישנה אך כיפית למגורים עם שטחים בין הבתים אבל לצערי הכל עובר דרך החור בגרוש אצל ראשי הערים כי איך שאומר הפתגם הנדוש אחרי המבול והתושבים כמו עדר שוטים בוחרים אותם שוב דבר שמדאיג מאוד לנוכח השחיתות בשנים האחרונות - מ ד ו ע ?! ראש עיר יכול לכהן יותר קדנציות מנשיא או ללא הגבלה ?????????????.??????????????????????????????????????????
hawk  |  11.06.14
41.
הערות אזהרה לטובת היזמים סכנה לבעלים!!!!!
"מי שמיהר וחתם על ההסכם (שהיזם כבר מיהר ורשם הערות אזהרה על כך בספרי המקרקעין) ימצא עצמו בפני שוקת שבורה, ובפני מציאות שבה היזם יכול לשנות את התוכנית בהתאמה לחישוביו הכלכליים". היכן עורכי הדין לדאוג שהדיירים יקבלו את מה שהבטיחו להם. היתכן שהדיירים יהפכו לחרב פיפיות של הפרויקט כשההסכמים עמם יופרו והם יהיו בני ערובה של היזמים רק בשל הערות אזהרה שנרשמו לטובת היזמים כחלק מחייב של התהליך ?? אין ספק כי מצב כזה יתקע את כל תהליכי פינוי בינוי במדינה אם עורכי הדין ו/או הממשלה בחקיקה לא תבנה מתווה לפינוי בינוי שיגן על הדיירים המקוריים.
אורנה , חיפה  |  11.06.14
לכל התגובות