אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשות ני"ע מזהירה: אל תאמינו להבטחות לתשואה גבוהה מצד גורמים לא מורשים צילום: אוראל כהן

רשות ני"ע מזהירה: אל תאמינו להבטחות לתשואה גבוהה מצד גורמים לא מורשים

בעקבות פרשות ההונאה שנחשפו בחודשים האחרונים, מפרסמת הרשות אזהרה מפורטת מפני הסיכוניים בהשקעות לא מפוקחות. "תופעה זו התפשטה על רקע סביבת הריבית הנמוכה"

11.06.2014, 11:14 | מיקי גרינפלד

רשות ניירות ערך מפרסמת הבוקר אזהרה לציבור בדבר הסיכונים הכרוכים בהשקעות שאינן מפוקחות. הזאזהרה מכוונת להשקעות באמצעות גורמים פרטיים, המבטיחים למשקיעים תשואה גבוהה ופועלים ללא כל פיקוח מצד הרשות. ברקע לאזהרת הרשות, שורה של מעשי הונאה שנחשפו לאחרונה, במסגרתם הפקידו אנשים את כספם בידי מנהלי השקעות בלתי מורשים שבהם בטחו - ושנעצרו לאחר שהתגלה כי הונו את לקוחותיהם.  

קראו עוד בכלכליסט

המהלך האחרון הוא חלק מפעילות רחבה של הרשות בחודשים האחרונים, שבמסגרתה היא בודקת את כל התחום הפרוץ של קרנות המפתות משקיעים להצטרף להשקעות סולידיות בתשואות פנטסטיות, ואף חוקרים מטעם הרשות התחזו ללקוחות פוטנציאליים והגיעו לפגישות עם נציגי קרנות שונות כדי לתהות על קנקנן.

אזהרה דומה פורסמה על ידי הרשות לפני כחודש בדיוק, על רקע פרשת קרן אור. אזה ביקשה רשות ני"ע להגביר את הפיקוח על קרנות המפתות משקיעים עם תשואה מובטחת, הגבוהה במאות אחוזים מהריביות של הבנקים. אף שכולן מבטיחות השקעה באפיקים סולידיים. בדיקת "כלכליסט" שנערכה בעקבות הפרסום דאז מצאה מגוון השקעות מפוקפקות, מלולי תרנגולות בסודן ועד לניכיון צ'קים.

באזהרה המעודכנת מהיום מציינת הרשות כי בעת האחרונה חל גידול במספר המיזמים הפונים לציבור בפרסומים שעניינם הצעות לביצוע השקעות נושאות תשואה. "חלק מההצעות נעשות באמצעות האינטרנט והתקשורת האלקטרונית, וחלקן באמצעים שיווקיים אחרים. נראה כי תופעה זו התפשטה על רקע סביבת הריבית הנמוכה המביאה משקיעים לנסות ולאתר אפיקי השקעה אטרקטיביים, ונוכח נגישותו של הציבור הרחב לרשת האינטרנט ולמידע המופץ באמצעותה התורמים להתגברות התופעה".

רשות ניירות ערך מבקשת להתריע ולהזהיר את הציבור מפני הסיכונים הכרוכים בהשקעות שאינן מפוקחות. הרשות מסבירה כי בהתייחסותה ל"השקעות שאינן מפוקחות", הכוונה היא למייזמים שלא פרסמו תשקיף שקיבל את היתר הרשות או השקעות באמצעות גורמים שלא קיבלו רישיון מאת הרשות.

שמואל האוזר, צילום: אוראל כהן שמואל האוזר | צילום: אוראל כהן שמואל האוזר, צילום: אוראל כהן

הסיכונים בהשקעה לא מפוקחת

"כידוע, כל השקעה פיננסית כרוכה מטבעה בסיכונים. ואולם, השקעת כספים בהשקעות שאינן מפוקחות כפופה לסיכונים רבים ומשמעותיים יותר, שהתממשותם עלולה להביא לאובדן כל כספי ההשקעה", מציינת הרשות, ומבהירה את שורת הסיכונים הנלווים להשקעות מסוג זה: 

1. הפעילות עשויה להיות בלתי חוקית: בהיותה בלתי מפוקחת, היא לרוב לא תעמוד בדרישות החוק המגנות על המשקיעים.

2. חוסר יציבות פיננסית: גורמים מפוקחים רבים מחויבים בדרישות שנועדו להגן על יציבותם הפיננסית (לדוגמא, דרישות להון עצמי מינימלי). לעומתם, גופים שפעילותם אינה מפוקחת עלולים להיות בלתי יציבים, מבלי שתהא כל התראה על כך למשקיעים, ובאופן שיגרור אי עמידה בהתחייבויותיהם.

3. היעדר גילוי נאות: הגילוי הנדרש בהשקעה מפוקחת מעניק לציבור את היכולת ההכרחית להערכת סיכונים בהשקעותיו, ולאחר ביצוע ההשקעה הראשונית לאמוד בין היתר את שווי זכויותיהם.

4. היעדר כללי ממשל תאגידי: גורמים שאינם מפוקחים אינם כפופים לכללי התנהגות ובקרות חיצוניות שונות, המחויבות בהשקעות מפוקחות. הגורמים הבלתי מפוקחים מאופיינים בהיעדר בקרות ומנגנונים שנועדו לצמצם סיכונים. לדוגמה, כספים המושקעים אצל מנהל תיקים חייבים להיות מושקעים בנפרד מאלה שלו, ועסקאותיו חייבות להיות מבוצעות בנפרד מאלה שהוא מבצע לחשבונו - מה שאין כן בהשקעות בלתי מפוקחות.

6. מרמה והונאה של הציבור - פעילות לא מפוקחת עלולה להוות קרקע פורה לפעולות מרמה ו"הונאות פונזי" - הונאת ממון, שבה מובטח למשקיעים החזר השקעה גבוה במיוחד בפרק זמן קצר, כשלמעשה כספי החזר ההשקעה המוצגים כפירותיה, ממומנים מכספי משקיעים חדשים-עתידיים. הונאת פונזי מביאה בסופו של דבר לאבדן מרבית כספי ההשקעות. הרשות מציינת כי "הונאות מסוג זה ואחרות מלוות לעיתים בשימוש בכלים טכנולוגיים, במוצרים חדשניים, ובמונחים פיננסיים מורכבים, שנועדו למשוך משקיעים רבים ככל האפשר להשקיע מכספם, מתוך הבנה שמשקיעים לא מתוחכמים נוטים להיות חשדניים פחות בשל חוסר היכרות או חוסר הבנה מספקת עם המוצע להם".

7. ניצול המיזמים לצרכים פליליים ו/או בלתי חוקיים אחרים: הרשות מדגישה כי "עסקאות השקעה הנעשות באמצעות האינטרנט, אינן מאפשרות למשקיעים לדעת בוודאות מיהם הגורמים העומדים מאחורי המיזם, מהו הבסיס המקצועי לפעילותם, מהי איתנותם הפיננסית ומהי יכולתם לעמוד בהתחייבויותיהם. לפיכך, בשלב מאוחר יותר, עלול להתעורר קושי להתחקות אחרי גורמים אלה לצורך החזר ההשקעה. האנונימיות עלולה להיות מנוצלת לצרכים פליליים, לרבות הלבנת הון, מימון פעילות בלתי חוקית ומימון טרור".

"נוכח כל האמור לעיל, מבקשת רשות ניירות ערך להדגיש את חשיבות ההשקעה באמצעות גורמים מפוקחים, ומידת הזהירות שיש לנקוט בהעברת כספים לגורמים שאינם מפוקחים. לצורך בדיקה אם גורם מסוים מפוקח על-ידי הרשות ניתן להיעזר ברשימות המתווכים הפיננסיים והגורמים המפוקחים המצויות באתר הרשות", מציינת הרשות בסוף האזהרה.

תגיות