אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל תומך בהקמת שני נמלים חדשים בישראל צילום: אוראל כהן

בנק ישראל תומך בהקמת שני נמלים חדשים בישראל

דו"ח שמפרסם בנק ישראל העריך ששני נמלים חדשים יעלו למדינה 12 מיליארד שקל, אך הם עדיפים על הקמת נמל אחד גדול

17.06.2014, 20:50 | ליאור גוטמן

בנק ישראל העניק אתמול רוח גבית להחלטת הממשלה להקים שני נמלים חדשים בישראל, וזאת אף שקבע כי העלות שמשרד התחבורה העריך בה את הקמתם נמוכה משמעותית מהעלות שתידרש בפועל. הבנק התייחס לכך בדו"ח שסוקר התפתחויות במשק, בפרק שעניינו הקמת הנמלים החדשים.

קראו עוד בכלכליסט

לפי הבנק, "היקף הפעילות של תנועת המכולות לשוק המקומי גדל בעשור האחרון בקצב שנתי של 5.1%". לפי הכתוב, הנמלים הקיימים יגיעו למיצוי שטחי הפעילות שלהם ב־2019. מאחר שהקמת מסוף אורכת לפחות שש שנים, נקבע, רצוי להתחיל בבניית מסוף חדש.

בנק ישראל מתייחס גם לשאלה אם עדיף נמל בודד או שניים. בפני הממשלה היו שלוש אפשרויות: שני נמלים בינוניים (קיבולת של מיליון מכולות), שני נמלים קטנים (800 אלף מכולות) או נמל אחד ענק (1.3 מיליון מכולות).

לפי בנק ישראל, ההחלטה המקורית של הממשלה מיוני 2013 להקים שני נמלים גדולים היתה שגויה מאחר שעלויות ההקמה והמימון שלהם גדולות מתועלתם למשק. התועלת למשק נמדדה בכמה פרמטרים, לרבות שינוי סחורות, תחבורה והגדלת נפח הפעילות בענף.

נמל אשדוד, צילום: אוראל כהן נמל אשדוד | צילום: אוראל כהן נמל אשדוד, צילום: אוראל כהן

לפי בנק ישראל, הבחירה היתה בין שני נמלים קטנים או אחד גדול. בנק ישראל מעיד ששתי הבחירות טובות — הקמת נמל אחד גדול תשרת את צורכי המשק עד שנת 2025, ואילו בניית שני נמלים תשרת את צורכי המשק עד שנת 2026. "יתרונו של מסוף אחד גדול נעוץ בכך שעלותו נמוכה מעלותם של שני מסופים קטנים", אומרים שם, ומעריכים את ההפרש למשק בסכום שנע בין 400 ל־800 מיליון שקל של עלויות נוספות שמיוחסות לעלויות מימון.

לעומת זאת, "יתרונותיהם של שני מסופים קטנים נעוצים בכך שהם יוצרים תחרות לשני הנמלים הוותיקים, וכך מובילים להתייעלות בהם ולשיפור השירות ללקוח. קרבתם ללקוחות חוסכת בהוצאות הובלה, ויש להם פוטנציאל להתרחב במהירות רבה יותר בעת הצורך", קובעים בבנק, ובכך מגבים את החלטת הממשלה להקים שני נמלים.

בנק ישראל קבע שלו היה צורך להקים נמל אחד היה ממליץ להקימו באשדוד, זאת בניגוד לעמדת האוצר שנטה לחיפה.

חברת נמלי ישראל: "מדובר באומדן המתייחס לא רק להקמת הנמל אלא לכל המכלול - מערכי תחבורה נלווים, תשתיות עליונות שיקים המפעיל וציוד".

משרד התחבורה: "האמדנים משקפים נאמנה את הערכות הגורמים המקצועיים בנמלי ישראל". 

תגיות