אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חברת צ. לנדאו בדרך להקפאת הליכים עקב חובות של כ-70 מיליון שקל צילום: אלירן אביטל

פרסום ראשון

חברת צ. לנדאו בדרך להקפאת הליכים עקב חובות של כ-70 מיליון שקל

חברת הבנייה תבקש למנות את עו"ד חגי אולמן ואת עו"ד שולי גולדבלט כנאמני החברה. דודי לנדאו, מבעלי החברה: "אנו עדיין מאמינים בנכסי החברה ובעזרת נקיטת תהליך השיקום וההבראה ניתן יהיה להחזיר את מלוא חובות החברה"

19.08.2014, 15:41 | יעל דראל ודותן לוי

חברת הבנייה הוותיקה צ. לנדאו הודיעה היום (ג') כי עקב קשיים כלכליים שאליהם היא נקלעה בשנים האחרונות וחובות שצברה בהיקף של 70 מיליון שקל, בכוונתה להגיש מחר בבוקר בקשה להקפאת הליכים. החברה, המשמשת בין השאר כקבלן ביצוע עבור חברת שיכון ובינוי במספר רב של פרויקטים ברחבי הארץ, הודיעה כי מטרת המהלך היא לארגן את עצמה מחדש, לסיים פרויקטים שבביצוע וביזמות, למסור דירות לדיירים בפרויקטים אלו ולתת כלים לנאמן שימונה להחזיר את חובות החברה ולמזער נזקים ללקוחות, ספקי וקבלני המשנה של החברה.

קראו עוד בכלכליסט

גורמים בענף אמרו כי קריסת החברה נובעת ממעורבותה בפרויקט אקווה בחדרה, אשר נמצא בשלבי סיום (8 דירות מתוך 116 טרם נמסרו). לפי אותם גורמים לצ. לנדאו יש בסך הכל 60 דירות ביזמות עליהן היא הרוויחה, כמות שלא הספיקה כדי להתמודד עם ההפסדים בביצוע. במהלך השנה האחרונה לאור הפסדיה החברה הפסיקה לקחת פרויקטים חדשים.

צ. לנדאו היא האחרונה מתוך רשימה ארוכה של חברות ביצוע בתחום הנדל"ן שנקלעות לקשיים בשנים האחרונות. לפניה היו רמט שנכנסה לפירוק ונמכרה, חברת קל בנין שפשטה רגל, חברת שטאנג, בעבר הרחוק יותר חברת א.צ.ברנוביץ' והאחרונה שהצטרפה לרשימה - דורי בניה. וזו רק רשימה חלקית של החברות, שלא כוללת חברות שנקלעו לקשיים אך הצליחו להיכנס בזמן להליך הבראה או לבצע מהלכים אחרים שיצילו אותן מקריסה כולל הזרמת כסף על ידי הבעלים.

 

מנכ"ל החברה, אלון נתן, צילום: מיטל יצחקי מנכ"ל החברה, אלון נתן | צילום: מיטל יצחקי מנכ"ל החברה, אלון נתן, צילום: מיטל יצחקי

הודעתה של צ. לנדאו הגיעה לאחר כשנה וחצי שבמהלכן היו שמועות רבות בענף בנוגע למצבה. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי צ. לנדאו צברה חובות לספקים, ביניהם גם לחברת נגב קרמיקה, וכי בעקבות הפיגור בתשלומים החליטו חלק מספקיה כבר לפני למעלה משנה להפסיק את האשראי שניתן לחברה.

מה יעשו הקונים? קריסת צ. לנדאו - שאלות ותשובות פרויקטים ימכרו ולרוכשים עומדות ערבויות חוק המכר דותן לוילכתבה המלאה

עוד מבדיקת "כלכליסט" כי הודעת החברה אתמול בשעות הצהריים הגיעה מספר שעות לאחר שגם חברת דן אנד ברדסטריט עדכנה את התחזיות בנוגע אליה ובהן ציינה כי חל שינוי ברמת הסיכון שלה וכי היא מעדכנת את המלצתה להקטין את החשיפה לחברה.

צ. לנדאו ביקשה למנות בשיתוף את עו"ד חגי אולמן ואת עו"ד שולי גולדבלט כנאמני החברה. לדברי דודי לנדאו, מבעלי החברה: "החברה השקיעה ממון רב בפרויקטים שנועדו להשיא ערך לחברה, ואולם צירוף של אירועים שנכפו עליה ושאינם תלויים בה הוביל אותה למצב שבו החליטה, לאחר מחשבה רבה, לבקש את ההקפאה וכל זאת על מנת למזער נזקים. התייקרות תשומות הבנייה והשפעת המשבר בתחום הנדל"ן, משבר האשראי בשוק ההון והאירועים הביטחוניים בחודשיים האחרונים תרמו גם הם והביאו אותה לנסיבות הללו".

לנדאו הוסיף כי "אנו עדיין מאמינים בנכסי החברה תוך אמונה שבעזרת נקיטת תהליך השיקום וההבראה, ניתן יהיה להחזיר את מלוא חובות החברה והיא תחזור לפסים של בנייה וייזום בכל הארץ. ברצוננו להדגיש כי אנו צופים כי לקוחות החברה לא ייפגעו כתוצאה מההליך". אתמול לא ניתן היה לשוחח עם הנהלת החברה.

מאות דירות ברחבי הארץ

 

צ. לנדאו הוקמה בשנת 1979 על ידי צבי לנדאו, המשמש כיום כנשיא החברה. מאז 2010 מנהל את החברה אלון נתן, המחזיק ב־20% מהחברה וכיהן קודם לכם כמנכ"ל חברת תדמית אלומיניום אשר היתה בבעלותו ונקלעה גם היא לקשיים. שני הבנים של צבי, צחי ודודי לנדאו, משמשים כסמנכ"לים בחברה - צחי בתחום הביצוע וההתקשרות ודודי בתחום הכספים וכוח האדם.

החברה הקימה בעבר פרויקטים רבים עבור בזק, חברת החשמל, מכון ויצמן, וכן פרויקטי בנייה במרכזים רפואיים כבית החולים אסף הרופא ובית החולים תל השומר, לצד פרויקטים בשדות תעופה ובסיסים צבאיים ברחבי הארץ. עם זאת, בשנים האחרונות החברה מתמקדת כאמור בתחום המגורים. בכובעה כחברת ביצוע יש צבר פרויקטים משמעותי, והיא בונה עבור כמה מחברות היזמות הגדולות בארץ.

בין היתר, צ. לנדאו ביצעה ומבצעת פרויקטים רבים עבור חברת שיכון ובינוי. מדובר בפרויקטים חלומות כרכור (388 דירות), חלומות תלמי מנשה (419 דירות), חלומות קריית אונו (81 דירות), חלומות בלב הפארק מצליח (71 דירות), וכן חלומות כוכב הכפר בצור יצחק (120 דירות). בצור יצחק, בכרכור, בקריית אונו ובתלמי מנשה מרבית הבניינים כבר אוכלסו וחלקם הקטן נמצא בשלבים מתקדמים לקראת קבלת טופס 4. הפרויקט בראש העין נמצא בשלבי בנייה התחלתיים.

החברה ביצעה בעבר 2 פרויקטים עבור חנן מור בבאר יעקב שהסתיימו בשנים 2010 ו־2012 וכללו 276 דירות. בפרויקט אקווה של היזם עמרם אברהם בניין אחד אוכלס והשני קיבל טופס 4 ונמצא בשלבי אכלוס (בסך הכל 116 דירות). כמו כן, החברה בונה עבור חברת שפיר 131 דירות בשכונת אגמים בנתניה ועבור חברת רסקו 60 דירות בירושלים. הפרויקט באגמים נמצא בשלבים מתקדמים ושפיר כבר הודיעה שבעקבות הנסיבות היא לוקחת על עצמה את הביצוע של הפרויקט.

היזם חנן מור הצר על קריסת צ. לנדאו ואמר כי "הם היו קבלן מבצע טוב ובנו לנו 330 דירות תוך מתן שירות טוב. השנים האחרונות הן שנים שבהן ענף הביצוע מתקשה להתייצב לאור עלויות גדולות של עובדים, עלות משכורות למנהלים, קבלני משנה באיכות ירודה שמחייבים חזרה על עבודות וחוסר טיפול מצד הממשלה".

"ככה זה כשהענף בקיפאון"

מנכ"ל התאחדות בוני הארץ אליאב בן שמעון אמר בשיחה עם "כלכליסט" כי "צ. לנדאו חברה איכותית ואמינה ואינני מכיר את נתוניה הכספיים. יחד עם זאת, צריך לזכור שעיקר הפעילות של החברה היא פעילות קבלנית, וענף הביצוע, בניגוד לסטטוס שבהן מצויות חברות יזמיות, הוא ענף שחשוף להרבה פרמטרים שמשפיעים על ההתנהלות והרווחיות של החברות בו. המרווחים של הענף הזה הם בין 3%–4% רווח בלבד ולצד זה הם חשופים למחירי תשומות, כמו למשל שכר עבודה של עובדים שהגיע למימדים גבוהים מאוד בשנים האחרונות. היום העובדים הזרים מרוויחים 20 אלף שקל בחודש ומעלה כי הממשלה לא מייבאת מספיק עובדים לענף הבנייה".

בן שמעון ציין עוד כי "זה ענף שחשוף לאינספור פרמטרים חיצוניים. הענף הזה חי באי ודאות. אני לא מכיר חברות אחרות שנמצאות בחשיפות מוגזמות או במצב כזה, אבל אני כן יודע שיש מצב קשה של אי־ודאות בשוק כתוצאה מהחלטות ממשלה כמו 0% מע"מ ומחיר מטרה. הרבה קבלנים ויזמים נאלצו לעמוד על הגדר והענף בקיפאון. חברות הביצוע עומדות עם עלויות של עובדים והתחייבויות, ואם מוסיפים את זה לכל השאר, אפשר להבין כיצד חברות נכנסות להתנהלות לא כלכלית".

בכל הנוגע לפגיעה ברוכשי הדירות, בן שמעון הבהיר כי "מבחינת פרויקטי יזמות של החברה רוכשי הדירות לא צפויים להיפגע, בשל ערבות חוק המכר שמחייבת כל קבלן שמוכר דירה לתת ערבות בנקאית כבר מהשקל הראשון. זוהי הבטוחה הגבוהה ביותר שיש לרוכשים ולכן הם אינם צפויים להיפגע". בן שמעון העריך כי לא צפויה פגיעה בחברות נוספות בעקבות הליך הקפאת ההליכים של צ. לנדאו. "לגבי פרויקטי הביצוע, אני מניח שיש התנהלות מול ספקים וקבלני משנה ואני מקווה שהחברה תנצל את הסטטוס של הקפאת הליכים. אני לא צופה תהליך של פגיעה בחברות נוספות, אלא בעניין נקודתי", הוא אומר.

גורם בכיר בענף ציין בשיחה עם "כלכליסט" כי הודעת החברה הגיעה כהפתעה. "היו שמועות אבל אני מכיר את החברה הרבה שנים וזו חברה גדולה ורצינית. זוהי חברה ותיקה שפועלת עם מוניטין טוב, גם בביצוע וגם ביזמות". לדברי הגורם, "בסך הכל, למרות השמועות הממושכות על קשיים, המוניטין של החברה היה טוב. ידוע לי שהם ספגו הפסדים בפרשת חפציבה, אך לא חשבתי שיגיעו להקפאת הליכים".

ענף שקל מאוד לקרוס בו

כחלק מהליכי השיווק של דירות בפרויקטים משרבבים לא פעם משווקי הפרויקט בעת הליך קידום המכירות את שמה של החברה המבצעת בהנחה שמדובר בחברה גדולה ומוכרת. שם החברה נועד בין היתר לספק ללקוח הקצה, רוכש הדירה, ערובה לחוסן ומקצועיות.

 

צבי לנדאו, נשיא החברה, צילום: אלירן אביטל צבי לנדאו, נשיא החברה | צילום: אלירן אביטל צבי לנדאו, נשיא החברה, צילום: אלירן אביטל

אלא שהמציאות של השנים האחרונות מראה כי בשוק הביצוע אין חברות חסינות, וכל אחת מהן חשופה לקריסה בכל רגע נתון. הסיבה לכך היא אחוזי הרווחיות הנמוכים אשר לא תמיד מצליחים לתת מענה לשיבושים שאורבים לצד הדרך, ובהם עליית מחירים בלתי צפויה של חומרי גלם לבנייה, תכנון הנדסי לקוי אשר מוביל להסתבכות מרכיב בנייה משמעותי בפרויקט, עיכוב בלוחות זמנים בשל גורמים אשר אינם תלויים בחברה או טעות פשוטה בחישובים.

המציאות המשתקפת בענף הביצוע היא כזו שבה הרווחים מתחילים ב־5%–6% אך מסתיימים בדרך כלל ברווח של 2%–3%. כלומר, חברה שפספסה מרכיב כלשהו במכרז עלולה לקרוס. לפי אשר גרין, ראש אגף הבנייה החוזית בהתאחדות בוני הארץ, לפני 10–15 שנה נתח הרווחים היה גבוה יותר, אבל הממשלה והגופים המזמינים הפכו להיות לא הגונים והמסגרת התקציבית "מכופפת" את ההנדסה והקבלן, מפרה את האיזון בפרויקט וגורמת לכך שהמחלוקות מסתיימות בבתי המשפט.

לדבריו, "אנחנו משחקים רולטה, הרבה טובים מאיתנו לא שרדו. חברות שהיו פעילות לפני 20 שנה לא איתנו: רמט נפלה על אצטדיון נתניה ורכשו אותה, דורי בניה, אהרנסון, כפרי, רויכמן, ליבר, קל בנין, בן יקר גת. הגדולים לא שרדו. במקרים אחרים חברת ענק כמו דניה סיבוס היתה מספיק חזקה כדי להביא 200 מיליון שקל מהבית ולסיים את כביש 431 לאחר מכן התנהל משפט שבו זכתה, כך קרה גם עם שפיר בכביש 531. כמה זה עלה למדינה? לא ברור".

הקבלנים מצדם נמצאים במלכוד, מצד אחד הם עומדים מול מכרזים בעיתיים שבהם הם מהמרים בכל פעם מחדש על עתיד החברה, ומצד שני הם ממשיכים להתמודד עליהם. אחת הסיבות היא שהם לא יכולים להרשות לעצמם שלא לעבוד כיוון שהם חייבים להפעיל את כל המערכות ומצבת כוח האדם שברשותם, ובמקביל חברה שלא ניגשת למכרזים במשך כשנתיים מסתכנת בהורדת דרגת רישיון הקבלן שברשותה אשר החזרתו הוא תהליך ארוך ובירוקרטי.

מחברת שיכון ובינוי נדל"ן נמסר בתגובה: "שיכון ובינוי נדל"ן עמדה ותעמוד בכל התחייבויותיה ללקוחותיה. אנו ננקוט בכל האמצעים על מנת לוודא שגם אם קבלן זה או אחר נתקל בקשיים הרי שלקוחותינו לא יפגעו".

מחברת עמרם אברהם נמסר בתגובה: "בקשת הקפאת ההליכים של צ. לנדאו הוגשה לאחר ששני הבניינים שהיא בנתה עבורנו בשכונה הושלמו ואוכלסו ולכן הדיירים שלנו מוגנים ולא צפויים להיפגע ואנו נדאג כי כל ההתחייבויות מול הדיירים ימולאו במלואן. כחברה יזמית גילינו במהלך הביצוע שיש קשיים שונים בהתנהלות מול צ. לנדאו לרבות קשיים תזרימיים שפגעו בהתנהלותה. מיד עם גילוי הקשיים בהתנהלותה של צ. לנדאו לפני למעלה משנה בחרנו בחברות אחרות לביצוע יתר הבניינים בשכונה וזאת על מנת להמשיך ולספק לדיירי השכונה דירות איכותיות, ולשמחתנו ההתנהלות מול החברות האחרות טובה ותקינה".

תגיות

15 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

15.
עוד מיליון פחות מיליון, לנגב קרמיקה זה כבר לא משנה
עם מצבת חובות של 1,120,000,000 ש' (מיליארד ומאה עשרים מיליון ש') רווח נקי 1.5% פרי תרגיל בוכהלטרי נטו (אחרת הפסד לראשונה מיזה שנים ארוכות) נכון לדוח הכספי 30/6/14.החברה בניהולו של מוטולה "תותחן העל" נראית על נתיב חד סטרי עם דייד אנד.
שמעון התרסי , יפו ג'  |  20.08.14
13.
להמשיך ולא לקנות
יש לעשות מאמץ עילאי ולא להעיז לקנות במשך חצי השנה הקרובה רבותי חצי שנה ואין מכירות תביא את כל הקבלנים לעמוד עם הלשון בחוץ הם עובדים על מתח רווחים נמוך שקועים עד צוואר בהשקעות בחומרים במשכורות בהלוואות ממונפות אני אומר לכם בוודאות זה הזמן לנצל מומנטום ולהתאפק בקרוב יתחילו להופיע הירידים וההנחות והשידולים תנו להם להיחנק רק חצי שנה עם הפיגומים והמנופים ותראו איך הכל מתפרק ומתחננים לפניכם לבוא ולקנות דירה אני צופה ירידות של 30-40% במחירים ועוד ניתן יהיה לקבוע התנאים כרצוננו רק איפוק ומשמעת עצמית עדיף לגור חצי שנה בצריף ולהוציא דירה במחיר נורמאלי פשוט לא להתפתות ולא להעיז לקנות רק חצי שנה ותראו שצדקתי פשוט תברכו אותי על העצה בחינם.
חזי , צפון  |  20.08.14
12.
השלכות הכתבה
לכל השמחים לאיד, אנשים חסרי אחריות שאינם מבינים כמה משפחות קשות יום תשאנה בתוצאות וכמה אנשים טובים יפגעו מההקפאה, בושו לכם. בימים אלו בהם אנו מתמודדים עם אויבינו עדיין ישנם ציניקנים חסרי אחריות ששמחים לאידה של חברה ארץ ישראלית הבונה את הארץ. כשאני קורא תגובות שכאלה אני פשוט מתבייש להיות ישראלי ומבין למה שונאים אותנו. את כל האשמה יש להטיל על המטומטמים ששמו פתק בקלפי לאנשים שמובילים אותנו ומפרקים את ענף הבניה, תגידו תודה למר לפיד שהפך מדוגמן לשר אוצר ומתנהל כמו טווס ומפרק עשרות שנות עשיה,לא אתפלא אם חלק מהמטומטמים ששמחים לאידה של צ.לנדאו שמו לו פתק. הגיע הזמן לפרגן, חברות הבניה קורסות ואיתן אלפי משפחות הנתמכות על ידי הענף.
מיקי , נהריה  |  20.08.14
לכל התגובות