אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
 "היזם הזניח את הדולפינריום שנים ובמקום להיענש, מקבל פרס. ומי משלם? תושבי ת"א" צילום: מיכאל קרמר

"היזם הזניח את הדולפינריום שנים ובמקום להיענש, מקבל פרס. ומי משלם? תושבי ת"א"

את הדברים אמר עו"ד איל מאמו בדיון שנערך בתוכנית הדולפינריום בוועדת ההתנגדויות; במהלך הדיון טענו התושבים בשכונות הסמוכות לפרויקט המתוכנן כי העירייה פיצתה את היזם יוסף בוכמן בהיקף לא סביר; נציגיו של בוכמן טענו מנגד כי על העירייה להוסיףשטחים לשטח החלופי שיקבל תמורת הדולפינריום

06.10.2014, 17:38 | יעל דראל
הדיון בהתנגדויות לתוכנית הדולפינריום בתל אביב, תוכנית שנויה במחלוקת המקודמת יותר מעשור, התקיים היום (ב') בוועדה המחוזית בתל אביב, זאת למרות טענותיהם של מתנגדי התוכנית כי לא יודעו בזמן על מועד הדיון וכי עצם קיומו אינו חוקי. עם זאת, בעקבות הטענות בדבר אי־חוקיותו הודיעה יו"ר הוועדה, גילה אורון, כי תקיים דיון נוסף בהתנגדויות בעוד כחודש. במהלך הדיון נשמעה גם התנגדות מצד היזם, איש העסקים היהודי־גרמני יוסף בוכמן, בעל השליטה בחברת שער לישראל, שנציגו טען כי יש להגדיל את הזכויות במגרש.

קראו עוד בכלכליסט

הדולפינריום בתל אביב. המתנגדים מתקוממים על היקף זכויות הבנייה שניתנו ליזם בתמורה לפינוי המתחם, צילום: מיכאל קרמר הדולפינריום בתל אביב. המתנגדים מתקוממים על היקף זכויות הבנייה שניתנו ליזם בתמורה לפינוי המתחם | צילום: מיכאל קרמר הדולפינריום בתל אביב. המתנגדים מתקוממים על היקף זכויות הבנייה שניתנו ליזם בתמורה לפינוי המתחם, צילום: מיכאל קרמר

"זימון לא חוקי"

תוכנית הדולפינריום, באמצעותה מבקשת העירייה לפנות את מתחם הדולפינריום הנטוש ולאפשר את המשך שיפוץ הטיילת, כוללת עסקה להחלפת שטחים. מתנגדי התוכנית טוענים כי היא מעניקה ליזם זכויות מפליגות ולא פרופורציונליות בהיקף מוערך של מאות מיליוני שקלים.

במסגרת העסקה יוותר בעל הקרקע, בוכמן, על שטח הדולפינריום ויקבל תמורתו מגרש של כ־12 דונם מזרחית משם, בשטח שבין הרחובות הכובשים והרברט סמואל. במגרש החלופי יזכה היזם על פי התוכנית לבנות מתחם משולב של מלונאות, מגורים ומסחר בשטח של כ־48 אלף מ"ר.

"הזימון לדיון זה איננו חוקי ופוגע בזכות הטיעון, השמיעה והתגובה. זו תוכנית שנדונה מעל לעשור ואינני מבין מדוע פתאום היא כל כך בהולה. המושג שיתוף ציבור זר לתוכנית הזו. מדובר בתוכנית שמשתמשת בזכויות בנייה כמזומנים ומבוצעת כאינוס, תחת איום ההזנחה של היזם, שהזניח שנים ארוכות את מתחם הדולפינריום – אך במקום להיענש, מקבל פרס. מי משלם את הפרס והפיצויים ליזם? תושבי תל אביב שגם נפגעים מהתוכנית", אמר בדיון עו"ד איל מאמו, המייצג תושבים משכונת כרם התימנים המתנגדים לתוכנית.

מאמו. "המושג שיתוף ציבור זר לתוכנית הזו", צילום: תומי הרפז מאמו. "המושג שיתוף ציבור זר לתוכנית הזו" | צילום: תומי הרפז מאמו. "המושג שיתוף ציבור זר לתוכנית הזו", צילום: תומי הרפז

עו"ד עומר קריסטל, המייצג 90 מתושבי שכונת הכובשים הסמוכה, ציין כי "התוכנית הזו חותרת תחת כל אמת מידה מינהלית סבירה וראויה והיא למעשה עסקה שנותנת לחברת השער לישראל זכויות בנייה כשטר כסף. הבסיס שלה היא עסקה תכנונית פסולה ומאפשרת פיצוי של למעלה ממיליארד שקל ליזם, בלי שום פרופורציה, בלי שנערכה שומה, בלי שבוצע מכרז במגרש וגם מבלי שיש לוועדה המחוזית כלים לבחון חלופות".

קריסטל ציין כי "ניתן היה ללכת על מתווה של הפקעת השטח ולשלם פיצוי ליזם בסכום של כ־50 מיליון שקל. ניתן היה גם להקצות כ־3,000 מ"ר וזה היה מספק הרבה מעבר למה שנדרש, אך מוסדות התכנון עומדים לאשר תוכנית שתעלה לקופה הציבורית מאות מיליוני שקלים בהיקף של 48 אלף מ"ר. היזם, מרגע שרכש את הזכויות במגרש הדולפינריום – זכויות שבשנת 2027 יפקעו – עובד קשה כדי לשנות את ייעוד הקרקע, כאשר הדולפינריום עומד נטוש ומוזנח כבר שנים".

עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל עמותת אדם טבע ודין שהגישה יחד עם התנועה לאיכות השלטון התנגדות נרחבת לתוכנית, תקף אף הוא את עצם קיום הדיון בוועדה וטען כי הוא אינו עומד במבחן החוק. המתנגדות צירפו שומה שהכין איל טדי הראל, שמאי מקרקעין וכלכלן, שבה הוא מעריך את שווי הנכס בדולפינריום ב־42 מיליון שקל ואת שווי הנכס החדש שיקבל היזם בכ־1.3 מיליארד שקל.

"בלי דירות קטנות"

מי שעוד נכח בדיון הוא עו"ד ארז שפירא, נציג חברת השער לישראל שאף הוא הגיש התנגדות לתוכנית בשל טענות לפיהן התוכנית הנוכחית, בגרסה שאושרה להפקדה, מפחיתה את הזכויות המקוריות שניתנו ליזם בתוכנית המקורית.

"ההתנגדות שלנו נוגעת לכך שהתוכנית הנוכחית מפחיתה את שטחי השירות שנקבעו מ־13 אלף מ"ר בתוכנית המקורית לכ־9,600 מ"ר בלבד".

שפירא ציין כי "בתוכנית נקבע כי מספר יחידות הדיור ינוע בין 230–250 יחידות, מבלי שניתן יהיה לסטות מהטווח הזה למעלה או למטה – וגם כי 20% מהדירות יהיו דירות קטנות בשטח 75 מ"ר. אנחנו סבורים שזוהי מגבלה מיותרת". לדברי שפירא החברה מבקשת לאפשר 230 יח"ד מבלי שתהיה מגבלה המאלצת אותם לתכנן דירות קטנות.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
למספר 3
אתה טועה. בשלוש השנים האחרונות נבנו בעיר מספר גדול של מלונות, יותר מכמות התיירים אשר מגיעים אליה. (רויאל ביץ, יבנה מונטיפיורי,מנדלי סטריט, ברדצ'יבסקי- הם כולם מלונות המכילים מעל ל120 אורחים )בנוסך, אכסניות תרמילאים שמאכלסות ( ללא צוק איתן כמובן) מעל ל80 אורחים ללילה. שום הכנסה ממלנות אלו לא מגיעה לכיס שלך, לאזרח אשר מתגורר בעיר , משלם ארנונה מטורפת ולא יכול להנות מיותר מ20 מ"ר משטח הטיילת. בנייה של שני מגדלי יוקרה בגינה הירוקה היחידה בעיר בטווח של 2 ק"מ לא "תשביח " את האזור. היא תנטרל עוד שטח ירוק שגם כך מאוד נדיר בעיר בשנים האחרונות. אני בספק אם מישהו חש צורך בשיפור "קו הרקיע" בעיר. ולגבי "ההצערה"- תל אביב מלאה בצעירים בגילאים 20-35 שגם כך לא מוצאים דירה ראויה למחייה מתחת ל3000 ש"ח. אז אתה מציע בעצם, שנביא עוד (!) צעירים בגיל הזה, שיסכימו לשלם מחיר מופרז על דירה קטנטנה ובכך להפוף את העיר לבאמת לא אפשרית למחייה. לא יודעת איפה אתה גר וכמה אתה משלם, אבל כנראה שאתה לא באמת מכיר את העיר וההנתהלות הלקויה של מקבלי ההחלטות פה. הדולפינריום עומד ריק שנים ובעוד 13 שנה יחזור להיות רלוונטי. לתאבי הבצע לא צריך לתת כסף סתם, לא צריך להתקפל ולא צריך לוותר על החלקה היחידה בעיר שעוד מאפשרת בנייה ראוייה לציבור. הם גם כך מרוויחים ממועדון שקיים בשטחה ומוכר אלכוהול במחירים מופקעים לתיירים.
חיחילחילח , תל אביב  |  08.10.14
4.
אני בעד בעד הריסת הדולפינריום ושיקום האזור
מספיק עם הצרות העין ולהיכנס לאנשים לצלחת ,כן אני בעד הריסת הדולפינריום והמשך שיפוץ הטיילת היפהפייה ובדחיפות גם לשקם ולשפץ את גן הכובשים,ואם זה ע״י בניית שני מגדלים אז לא נורא זה מוסיף לרקיע של העיר וגם משביח את האזור ומחדש אותו ומצעיר אותו ע״י אוכלוסיה חדשה וחזקה שתגיע..... אני נגד הצרות העין הגועלית שמסתכלים כמה היזם יקבל נו אז הוא יקבל שטח לבניית שני מגדלים אבל העיר מרוויחה עוד 300 חדרי מלון חדשים,ומתי בשנים האחרונות נבנה מלון חדש בתל אביב חוץ ממלונות בוטיק קטנים אין מה לעשות בכל מקום בעולם קו החוף תמיד שייך לבתי מלון וזה היופי שבדבר רק בקשה קטנה ליזם זה לפחות לבנות מגדלים מיוחדים שיהיו מונומנט עיצובי ותיירותי ואם אפשר לא 28 קומות אלא תבנו 60-70 קומות
גר באזור  |  07.10.14
3.
הולילנד בתל אביב ? תכינו את האזיקים !
הדולפינריום מוזנח בכוונת מכוון, מהיום שיוסף בוכמן קנה את זכויות החכירה ממנהל מקרקעי ישראל הוא תכנן להקים במקום מגדלי פאר ולהרוויח ביליונים, בדרך הוא הרג את הדגה שהייתה במוזאון הימי שהיה בדולפינריום, הזניח את המקום ואפשר פתיחת עסקים הפוגעים בסביבה, חישוב קל, בפרוייקט החלפת הקרקעות ימסור בוכמן(אשר אמור לפנות את הדולפינריום בעוד כ-11 שנה)את השטח הנ"ל ויקבל במקומו בבעלות לעד שטח הנמצא מזרחית לדולפינריום עליו זכויות בנייה של כ-100.000 ממ"ר, שווי מכירה בממוצע של כל מטר בקו החוף הראשון יכול להגיע למאה אלף ₪. החישוב הוא: 100 אלף ממ"ר כפול מאה אלף ₪ שווה עשרה מיליארד ₪ פחות ההשקעה הצפויה של כ-600 מיליון ₪ ברוטו כולל הכול. רווח של מיליארדים, ריח של אולמרט והולילנד ירושלים נודף מהעסקה.
אביב , כרם התימנים  |  07.10.14
2.
עירית תל אביב מזמן שכחה את מי היא אמורה לשרת
עיריית תל אביב, שסיימה את 2013 בעודף תקציבי גדול, כבר מזמן שכחה את מי היא צריכה לשרת. בעיות חניה וצפיפות אדירות, רחובות מוזנחים והרוסים מחוץ ללב העיר, מדרכות לא עבירות ותחבורה ציבורית עלובה, ככה נראית תל אביב ב 2014 המרכז הכלכלי תרבותי של ישראל. אם חולדאי היה מתעסק פחות בפופוליזם ומיתוג בשביל למכור את העיר לטייקונים זרים וקצת יותר חושב על התושבים שהחיים שלהם הולכים ונהיים קשים משנה לשנה זה היה נראה אחרת. חולדאי - לא בונים עיר סביב מצעד גאווה ולילה לבן, בונים אותה סביב תחבורה יעילה ומרחבים ירוקים. תעשה טובה ולך כבר הביתה..
גלעד , תל אביב  |  06.10.14
לכל התגובות