אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מהפך בנקאי: בנקים מובילים בעולם החלו לגבות עמלות על פיקדונות יורו

מהפך בנקאי: בנקים מובילים בעולם החלו לגבות עמלות על פיקדונות יורו

בין הבנקים: קרדיט סוויס, גולדמן זאקס וג'יי.פי מורגן; צעד זה נובע מהחלטות הבנק המרכזי של אירופה, שהטיל ריבית שלילית על פיקדונות

18.10.2014, 12:59 | שירות כלכליסט

מספר בנקים גלובליים החלו לגבות עמלות מלקוחותיהם גדולים המבקשים להפקיד כספים במטבע היורו, כך מדווח הוול סטריט ג'ורנל. זהו צעד חריג ביותר בעל השלכות פיננסיות משמעותיות למשקיעים ולחברות המקיימות פעילות עסקית עם גורמים באירופה.

קראו עוד בכלכליסט

צעד זה נובע מהחלטות הבנק המרכזי של אירופה, שביוני הפך לבנק המרכזי הגדול בעולם שהטיל ריבית שלילית על פיקדונות, כך שלמעשה על הבנקים עצמם לשלם לבנק המרכזי ריבית כדי להפקיד בו כספים. המהלך נועד לעודד את הבנקים להשתמש בכסף למתן הלוואות במקום להפקידו. כאשר הוריד שוב הבנק המרכזי את הריביות הללו בספטמבר, מספר בנקים החלו לגלגל על לקוחותיהם את העלויות הכרוכות בכך או עלויות משניות הנובעות מהעמלות.

בנק אוף ניו יורק מלון, צילום: בלומברג בנק אוף ניו יורק מלון | צילום: בלומברג בנק אוף ניו יורק מלון, צילום: בלומברג

כעת, במקום לשלם ריביות ללקוחות על פיקדונות היורו כפי הנהוג, החלו בנקים מסוימים לגבות עליהם עמלות. בנק אוף ניו יורק מלון החל לאחרונה לגבות עמלה של 0.2% על פיקדונות במטבע יורו, כך הודיע הבנק אתמול (ו'). גולדמן זאקס וג'יי.פי מורגן החלו אף הם לגבות עמלות מלקוחותיהם, כך על פי גורמים שהתבטאו בעניין. קרדיט סוויס הודיע ללקוחותיו כי יגבה את שיעורי הריבית השליליים על כל המטבעות שעליהם הם חלים, כך אמרו לבלומברג גורמים המקורבים לעניין. הבנק החל אף הוא לגבות עמלות על פיקדונות יורו. בנקאים רבים ולקוחותיהם מעידים כי זהו שינוי המדיניות הנרחב ביותר שהם יכולים לזכור. הלקוחות שנפגעו ראשונים מהצעד הם קרנות השקעה כגון קרנות גידור וקרנות נאמנות. גם חברות בינלאומיות עם פעילות בהיקף משמעותי באירופה יכולות למצוא עצמן מתמודדות עם עלויות הולכות וגדלות בשל הצעד, כך על פי בנקאים העובדים עימן.

הריביות השליליות משקפות בחלקן את השיתוק המאיים לאחוז בכלכלת אירופה, ונראה שהצעדים האחרונים משקפים את תחושתם של הבנקים כי הן לא ייעלמו עד מהרה. ריביות אלו עלולות לדחוק לקוחות בעלי פיקדונות גדולים לשים את כספם בערוצים אחרים, בעלי רמת סיכון גבוהה יותר.

עמלות אלו מדגישות ביתר שאת את האתגרים שעימם מתמודדים בעלי פיקדונות מוסדיים בחיפוש אחרי מקלט בטוח לכספם. כעת חוקי הבנקאות החדשים מאלצים את הבנקים להקצות יתרות הון גדולות יותר כנגד פיקדונות אלו ובשל כך ההחזר מהם קטן. כתוצאה מכך, פיקדונות אלו איבדו מהאטרקטיביות שלהם. בנק HSBC יחל בקרוב לגבות עמלות אלו מלקוחות בעלי פיקדונות בהיקף של יותר מ-10 מיליון יורו ומעלה, כך על פי גורם המקורב לעניין. המהלך נועד למנוע את נהירת משקיעים מהמתחרים שכבר החלו להטיל עמלות על פיקדונות יורו. דובר מטעם HSBC אמר אתמול כי הבנק "עוקב אחר ההתפתחויות" הנוגעות לשיעורי הריבית השליליים.

"בעוד אנו חווים תקופה של שיעורי ריבית נמוכים בגוש היורו, הציפייה שלנו היא שתקופה זו תארך זמן מה. לא מדובר במשהו שהולך להיעלם בשנה הבאה", אמר פיטר יי, כלכלן מנורת'רן טראסט (Northern Trust).

העמלה החדשה הובילה מספר לקוחות לנסות לעקוף או למזער את העמלות באמצעות מעבר לבנקים שלא אימצו את העמלה על פיקדונות יורו. לעומתם, אחרים מעבירים את פיקדונותיהם למכשירים דמויי מזומן כגון קרנות בשוק הכסף או הסכמי רכש חוזר ( repos) - הלוואות לטווח קצר המגובות ביטחונות.

הטלת עמלות אלו מדגישה את הדרכים הנפרדות שאותן בחרו מערכות הבנקים של ארה"ב ושל אירופה. על אף שהפד האמריקאי שמר על ריבית נמוכה במשך מספר שנים, ממשיך הבנק המרכזי לשלם לבנקים על פיקדונות עודפים ואף אותת על כוונותיו להעלות את הריביות בעתיד הקרוב יחסית. ההתפתחויות כבר החלו נותנות אותותיהן ביחסים בין הבנקים לבין לקוחותיהם - ישנם מספר בנקים שהחלו להפעיל לחץ על לקוחות כמו קרנות גידור באמצעות העלאת עלויות המימון ובמקרים מסוימים אף סיום עסקיהם עם לקוחות שלא מכניסים די הכנסות לבנק.

לא כל הבנקים הגדולים החילו את העמלה, ודויטשה בנק טרם החל לגבות עמלות על פיקדונות היורו.

תגיות