אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרח קיר צילום: איי פי

קפיטליזם 3.0

פרח קיר

צמח הקנבוס משמש בסיס לקירות עמידים שסופגים מים מבלי להעלות עובש, מבטלים את הצורך במיזוג אוויר וסופחים פחמן

21.10.2014, 08:37 | איתי להט

צמח הקנבוס הוא העתיד של ענף הבנייה. הקנבוס שייך למשפחת הצמחים שממנה מפיקים מריחואנה, אבל הוא מכיל כמויות נמוכות עד אפסיות של THC, החומר הפסיכו־אקטיבי הנמצא בסם. מה שהוא כן מכיל זה פוטנציאל לשוק של מיליארדי דולרים בשנה, בעיקר בשל היכולת להשתמש בו לבנייה.

זה עובד כך: הצמח מופרד בתהליך תעשייתי לשני חלקים - סיבים והחלק הפנימי הקשה של הגזע (ויש הרבה ממנו, שכן גזע זה מתנשא לגובה 4 מטרים). חלקי הגזע מעורבבים עם סיד - חומר בנייה שהפקתו דורשת כמויות מינימליות של אנרגיה ביחס לבטון למשל. לתערובת הזו מוסיפים מים ושופכים לתבנית.

העיסה שמתקבלת זכתה לשם Hempcrete, ובעברית בטון המפ. בסוף תהליך הדחיסה מוסרות התבניות ונשאר חומר יציב המהווה קיר שמתקשה כאבן. הקיר מתהדר בחוזק דומה לזה של בטון, אבל במחצית המשקל, וזה כבר הופך את החיים קלים יותר לבנאים.

שיח של קנאביס בכפר קטאמה צפון מרוקו, צילום: איי פי שיח של קנאביס בכפר קטאמה צפון מרוקו | צילום: איי פי שיח של קנאביס בכפר קטאמה צפון מרוקו, צילום: איי פי

אבל קירות עשויים מבטון קנבוס הם לא רק קלים וחזקים, הם הרבה יותר מזה. צמח הקנבוס הוא גידול חקלאי שדרישותיו מינימליות - הוא דורש רק 14 שבועות כדי להגיע לבגרות, הוא אחד הגידולים שצורכים הכי מעט מים, אינו זקוק לחומרי הדברה וניתן לגדל אותו כמעט בכל שטח ואקלים. הקנבוס הוא גם אחד הסופחים היעילים ביותר של פחמן בטבע, ואם זה לא מספיק - ניתן לייצר ממנו כ־25 אלף מוצרים שונים, ובהם גם תחליף לפלסטיק שיצרני מכוניות יוקרה כבר מאמצים בחום.

אבל בחזרה לקירות: היכולת של הקנבוס לספוג כמויות אדירות של פחמן מהאטמוספרה בעת הגידול, נוסף לעובדה שתערובת הסיד והקנבוס תמשיך לספוח פחמן בקיר במהלך חיי המבנה, מאפשרת לנו להפוך בתים לבעלי טביעת פחמן שלילית. היכולת הזו אף הופכת את הקירות, בטיפול נכון, לעמידים להפליא כנגד פגעי הזמן. בתים שנבנים בטכנולוגיה הזו צפויים להחזיק מעמד במשך מאות שנים, בעוד בנייה קונבנציונלית מיועדת לכ־40 עד 100 שנה ולא יותר.

חלק מסוד העמידות של בטון ההמפ טמון בעובדה שהוא מסוגל לווסת לחות - יש לו יכולת לשחרר או לספוג מים בהתאם לתנאים החיצוניים ולנשום מבלי להירקב או לפתח עובש. מערכת הקירות הזו גם יודעת לבודד היטב: קירות מבטון המפ בעובי של 40 ס"מ מאפשרים עמידה בתקנים של בית פסיבי, שאינו זקוק לחימום או קירור. ואם תרצו להרוס את המבנה ניתן פשוט להטמין אותו באדמה, שם הוא ישמש כדשן לגידול הקנבוס הבא.

תגיות

16 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

15.
בטון וסיד עדיין מאד שונה
בתהליך ייצור הבטון מושקעת הרבה יותר אנרגיה (חימום של יותר מ 3000 מעלות מול 900 מעלות צלסיוס ולחום הזה יכלו להגיע גם בעולם העתיק) מעבר לזה שהמבנה מסיים את חייו בית הבטון הוך לאחר כ 150 שנה לערימה של פסולת שהדורות הבאים צריכים לגרוס וטפל בה ולעומת זאת הסיד חוזר להיות אבן גיר כמו שנלקחה לראשונה מהטבע. על זה כל המהומה. בנוסף לזאת כדאי לבדוק את הכמויות מלט שנדרשות לבית מבטון לעומת כמויות הסיד שנדרשות לבית כזה. הרי חלק גדול מהקיר הוא בכלל המפ שחוזר לטבע בצורה מושלמת תוך השקעת מעט מאד אנרגיה לבניה. איך בכלל ניתן להשוות?
24.10.14
14.
יצור סיד פולט הרבה מאוד גזי חממה
תהליך ייצור הסיד דומה מאוד לתהליך יצור המלט: מחממים אבן גיר עד להתפרקות הכימית שלה. בתהליך הזה נפלט הרבה מאוד פחמן דו חמצני: גם מהדלק שנשרף וגם והפרוק של אבן הגיר לסיד ופחמן דו חמצני. מעבר לכך, גם בטון רגיל סופח פחמן דו חמצני באיטיות. בקיצור: על מה המהומה? וכיצד נקבע שהקירות שנבנים בשיטה זו עמידים יותר ביחס לבטון?
אבי , ירושלים  |  22.10.14
לכל התגובות