אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחקר של הכנסת: ישראל לא נפגעת מחרמות באירופה צילום: איי אף פי

מחקר של הכנסת: ישראל לא נפגעת מחרמות באירופה

מחקר שנערך במרכז המחקר והמידע של הכנסת לבקשת ח"כ ניסן סלומינסקי קובע כי החרמות יכולים לפגוע בעיקר במותגים ישראלים שהם מוצר סופי, אולם חלק ניכר מהיצוא הישראלי הוא מוצרי ביניים ולכן הפגיעה אינה משמעותית

07.01.2015, 19:22 | רוני זינגר

"עד כה ניסיונות לביצוע חרמות על ישראל לא פגעו בכלכלת ישראל ברמה המאקרו כלכלית", כך קובע מחקר שנערך במרכז המחקר והמידע של הכנסת, לבקשתו של יו"ר ועדת הכספים ניסן סלומינסקי (הבית היהודי).

קראו עוד בכלכליסט

המחקר קובע כי אף שישנם ניסיונות "נקודתיים של קריאות לחרם" בעיקר במדינות אירופה, הרי ש"משרד החוץ פועל באופן פרטני לטיפול באירועים אלו, במטרה לצמצם או למנוע פגיעה משמעותית" וקובע כי באופן כללי כלכלת ישראל אינה מושפעת מהקריאות השונות לחרמות. עם זאת, מתייחס המחקר לכלכלת ישראל באופן כללי, ולצד זה יש לזכור כי ישנם תחומים שלמים שנפגעים דווקא קשות מחרמות אלה כמו מגדלי התמרים מאזור בקעת הירדן, או מגדלי הפלפלים מהערבה, שמתקשים למכור את תוצרתם באירופה וחשים על בשרם את הפגיעה הכלכלית מהחרמות.

"בעשור האחרון החלו יוזמות להטלת חרם על ישראל מצד ארגונים, כמו BDS (ארגון פרו פלסטיני) בתחומי הכלכלה, התרבות והחינוך. פעולות החרמה פומביות (כגון הפגנות בחנויות ובמרכזי קניות), עשויות להשפיע באופן עקיף על פרטים, ארגונים ועסקים על ידי כך שאלה נמנעים מראש ליצור מגע עם עסקים וארגונים ישראליים מהחשש שייגרם להם נזק תודעתי או כלכלי, תופעה זו מכונה 'החרם השקט'. חשיפת המשק הישראלי לחרמות כלכליים עשויה להתקיים בתחום הריאלי, בעיקר יצוא והשקעות ישירות, ובתחום הפיננסי, כמו העברות פיננסיות לישראל וממנה״, כותב החוקר, איל קופמן.

הפגנה ליד חנות של סודהסטרים בברייטון, בריטניה הפגנה ליד חנות של סודהסטרים בברייטון, בריטניה הפגנה ליד חנות של סודהסטרים בברייטון, בריטניה

במחקר מצויינות פעולות שונות שנעשו בשנים האחרונות במסגרת מה שהוגדר כקריאות לחרם נגד ישראל, אך כותב המחקר מסביר כי למעשה אין מדובר בפעולה "על רקע כוונה לבצע סנקציה כלכלית". קופמן מתכוון למקרים שבהם נמשכו השקעות של קרנות שונות מהולנד, נורבגיה ושבדיה מישראל. כאשר משכו ועצרו את השקעותיהם בישראל נטען כי עשו זאת בלחץ שהופעל עליהן מצד ארגונים פרו פלסטיניים.

כאמור המחקר טוען כי אין לכך סימנים ברורים. בהקשר להצלחת החרמות נכתב כי: "ניסיונות לביצוע חרמות מסוג זה יכולים לפגוע בעיקר במותגים ישראלים שהם מוצר סופי, כמו מותגים חקלאיים (תפוזים) או תעשייתיים, המוכרים על ידי הצרכנים באירופה. אולם, חלק ניכר מהיצוא הישראלי הינו מוצרי ביניים, כמו רכיבים אלקטרוניים, הנטמעים בתוך מוצרים סופיים של יצרנים עולמיים מוכרים, ועל-כן ניסיונות לביצוע חרמות מסוג זה אינם צולחים".

המחקר בודק עוד את עקומת היצוא של ישראל למדינות העולם, מתוכן יצוא הסחורות מישראל למדינות האיחוד האירופי גבוה מהיצוא האחר של ישראל לאזורים אחרים בעולם, ומצביע על עלייה הולכת וגדלה בעשור האחרון ביצוא הסחורות לאירופה: אם בשנת 2000 היצוא עמד על 33% סחורות למדינות האיחוד האירופי הרי שבשנת 2013 הוא עמד על 36%.

היצוא למדינות אסיה גדל משנת 2000, אז עמד על 19% ל025% בשנת 2013%. המחקר בחן גם את היקף השקעות תושבי חוץ בישראל ומצא כי בשנת 2013 אלו עמדו על 11.8 מיליארד שקל, עלייה יפה בהשוואה ל 8.1 מיליארד שקל שהושקעו בשנת 2012 ו-9.1 מיליארד שקל בשנה קודם לכן. כל הנתונים האלה מצביעים, על פי המחקר, על אטרקטיביות המשק ורמת אמון המשקיע או הקונה, במשק הישראלי.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
נקודה למחשבה
האם האדון סולומיאנסקי לקח בחשבון חרם של למעלה מ-60 שנה של מיליארד וחצי מאוכלוסיית העולם? כמובן שלא...האם הוא לקח בחשבון גם את המיקרו ולא רק את המקרו? למפעלים ספציפיים ולתעשיות ספציפיות כמו חקלאות וטקסטיל שבקושי שורדות גם פגיעה קלה של 10-20? היא ההבדל בין השרדות לחיסול העסקים ושליחת העובדים הביתה
תומר אמסלם , פרדס חנה  |  07.01.15
7.
לשמאלנים, גם עם החרם פוגע, זה לא שיש פתרון
גם אם ניסוג לגבולות 67, עדיין יהיו סוגיות של פליטים ושל מדינה יהודית מול מיעוט ערבי, ושל מדינה פלסטינית מקופחת בתשתיות בחשמל במים במי יודע מה. אל תשלו את עצמכם שיש פתרון לחרמות ושנאת שיש לישראל בעולם. אני לא יודע אם זה אנטישמיות או התססה של הפלסטינים, אבל אירופה מלאה בערבים, ומה לעשות, ערבים לא אוהבים את ישראל. היא תקועה להם כמו עצם. הניסיון הפתטי לפתור בעיות אמצעות כניעה ונסיגות- נידון לכשלון. סימני חולשה רק מחריפים סנקציות ומזמינים לחץ.
עוז  |  07.01.15
6.
ראו מה קרה ליצוא פירות וירקות לאירופה!
לפני שנים עוד נהגנו לראות במרכולים באירופה המערבית פירות וירקות מישראל. אחר כך התחיל לחץ להבחין בין מה שמשווק מישראל ומה מהשטחים. ישראל התעקשה למנוע הבחנה, ואף אסרה בחוק לפרסם מה מיוצר היכן. התוצאה של זה, וגם של המיאוס האירופי מהדיכוי של הפלשתינאים, הנמשך כבר 47 שנים, יחד עם חוסר כל רצון ישראלי לטפל בהסדר שלום, הביאו לכך שמוצרי החקלאות הישראליים המיוצאים לאירופה, מיוצאים ונרכשים ברוסיה בלבד. עכשיו, שרוסיה במשבר חמור בגלל קריסת מחירי הנפט, נעצר היצוא ואנו בישראל נהנים ממחירי ירקות ופירות נמוכים, על חשבון החקלאים. זה חלק קטן מהמחיר שאנו משלמים על הכיבוש. זיכרו גם אומנים שמרבים להופיע כאן, אקדמאים ישראלים שפניותיהם לשיתוף פעולה עם מוסדות מחקר נדחות ועוד ועוד.
יצחק  |  07.01.15
4.
הפועל הפלסטיני ניזוק מהחרם
מי שיוזם את החרם ואת מי שאמור לשרת - הם הפלסטינים. כשיבינו השמאל הקיצוני והפלסטינים שלמעשה החרם מבטל את פרנסתם של פלסטינים שאין להם הרבה אפשרויות לפרנסה במקום אחר - אין להם את הגמישות שיש לרוב העסקים ולכן הם ניזוקים במאה אחוזים. אולי יבינו זאת המחרימים ויפסיקו עם השטויות שלא מקדמות שום דבר חיובי.
מיכאל גיא , כפר ורדים  |  07.01.15
לכל התגובות