אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסיוע לעוטף עזה יכלול הטבות בדיור ב-22 יישובים ב-134.5 מיליון שקל צילום: מאיר אזולאי

הסיוע לעוטף עזה יכלול הטבות בדיור ב-22 יישובים ב-134.5 מיליון שקל

מטרת התוכנית של משרד הבינוי היא לתמרץ בנייה של יחידות דיור חדשות בעוטף עזה. לתוכנית אין עדיין תקציב ממתין לאישור ועדת חריגים באוצר

21.01.2015, 17:18 | יעל דראל

כארבעה חודשים לאחר החלטת הממשלה בדבר חיזוק יישובי עוטף עזה, לאחר מבצע צוק איתן, מבקש משרד הבינוי להוציא לדרך את פרק הדיור בהחלטה, הכוללת סיוע ותמריצים בפתרונות דיור למתיישבים חדשים שייקלטו ב-22 יישובי המצויים בטווח 4-0 ק"מ מגבול הרצועה.

קראו עוד בכלכליסט

התוכנית החדשה, שזקוקה עדיין לאישור ועדת החריגים במשרד האוצר, מתוקצבת ב-134.5 מיליון שקל וכוללת שלושה חלקים. לתוכנית אין עדיין תקציב ממתין לאישור ועדת חריגים באוצר.

חלקה הראשון כולל תוכנית להצבת 40 מבנים יבילים (ניידים) ביישובים אלו, שמטרתם למשוך מתיישבים צעירים או משפחות צעירות, המבקשות להתגורר בשכירות, כלומר באופן זמני באזור, על מנת לבחון את האפשרות להיקלט בהם בעתיד. חלק זה של היישוב מתוקצב בעלות של 25 מיליון שקל.

הכנות להפגנת תושבי עוטף עזה בכיכר רבין במהלך צוק איתן, צילום: חיים הורנשטיין הכנות להפגנת תושבי עוטף עזה בכיכר רבין במהלך צוק איתן | צילום: חיים הורנשטיין הכנות להפגנת תושבי עוטף עזה בכיכר רבין במהלך צוק איתן, צילום: חיים הורנשטיין

חלקה השני של התוכנית מיועד לתמרץ בנייה של יחידות דיור חדשות בעוטף עזה, על רקע החשש מפני היחלשותם של יישובים אלו לאחר מבצע צוק איתן, ובמסגרתו תסבסד המדינה כ-200 מגרשים שעלות הפיתוח שלהם היא עד 180 אלף שקל (באזורים אלו, המוגדרים אזור עדיפות לאומי, הקרקע עצמה במחיר 0), שיווקם של המגרשים הללו ללא תשלום, מוערך בכ-30 מיליון שקל.

חלקה האחרון של התוכנית כולל הקמת בתי אגודה (יחידות דיור) לשכירות בשכר דירה מופחת שמיועד לרכישה עתידית מצד משפחות חדשות שיקלטו ביישובי העוטף. בשיחה עם "כלכליסט", הבהירה אסנת קמחי, מנהלת המינהל לענייני הכפר במשרד הבינוי: "הקמת 150 בתי אגודה היא מהלך שעלותו מוערכת כ-79.5 מיליון שקל, אשר מתבסס על החלטת מועצת מקרקעי ישראל המאפשרת לכל אגודה שיתופית להחזיק עד 12 בתי משתכן על שמה. המהלך הזה נועד לשמש בשלב הראשון כיחידות דיור זמניות לקליטת מתיישבים חדשים בשכר דירה נמוך – אך המטרה הסופית היא לאפשר למתיישבים הללו לרכוש את היחידות. כלומר, השכירות ביחידות אלו תוגבל לשלוש שנים".

קמחי מציינת כי מבחינה תקציבית מדובר ביחידות דיור שגודלן ינוע בין 80 ל-90 מ"ר ואשר עלותן המוערכת עומדת על כ-600 אלף שקל. "הרעיון הוא שגם המגרשים יהיו בחינם וגם המדינה תסבסד את עלות הקמתן ב-340 אלף שקל למגרש. את הסכום הנוסף ייקחו האגודות השיתופיות כהלוואה – והדיירים שיתגוררו בהן בשכירות ישלמו עבורן שכר דירה בסכום

שאינו עולה על סכום ההחזר החודשי שהאגודה מחזירה לבנק".

לדבריה, "עם סיום שלוש השנים יוכלו הדיירים ביחידות אלו לבחור לרכוש אותו ובמקרה כזה – שכר הדירה ששולם בשנות השכירות – ינוכה ממחיר הבית הסופי". קמחי ציינה עוד כי הכסף שישולם תמורת היחידות יוחזר על ידי האגודות השיתופיות למדינה או ישמש אותן לבניית יחידות נוספות במתווה דומה.

במינהל לענייני הכפר במשרד הבינוי ציינו, כי התוכנית זוכה לתמיכה בקרב המועצות האזוריות ונציגי היישובים בעוטף עזה. שר הבינוי אורי אריאל אמר: "אנחנו שמחים לראות כי יישובי עוטף עזה ושדרות ממשיכים לגדול ולצמוח בזכות התושבים המופלאים של האזור. אנחנו מבקשים לסייע להגדלת ההתיישבות ביישובים אלה".

תגיות