אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
היקף המשכנתאות בינואר עלה ב־22% לעומת השנה שעברה צילום: שאטרסטוק

היקף המשכנתאות בינואר עלה ב־22% לעומת השנה שעברה

היקף המשכנתאות שניטלו החודש צפוי להיות גבוה מבחודש ינואר הקודם. בעקבות ביטול תוכנית 0% מע"מ והקדמת הבחירות ניכרת מגמת עלייה בנטילת המשכנתאות, שנמשכת גם בינואר — חודש שלרוב מסתכם בהיקפים נמוכים

26.01.2015, 07:06 | תומר ורון

היקף המשכנתאות החדשות שניטלו בחודש ינואר צפוי להסתכם ב־4.3–4.6 מיליארד שקל, עלייה של 16%–22% לעומת ינואר 2014, ובפני עצמו נתון גבוה ביחס לתחילת השנה.

קראו עוד בכלכליסט

הקדמת הבחירות וביטול תוכנית 0% מע"מ החזירו את הציבור לשוק, והנתונים מצביעים על המשך המגמה שבאה לידי ביטוי באופן בולט בדצמבר 2014, אז היקף המשכנתאות הסתכם ב־5.5 מיליארד שקל. שנת 2014 הסתכמה בהיקף משכנתאות כולל של 51.6 מיליארד שקל — זאת בדומה ל־2013, ששברה את שיא כל הזמנים בשוק המשכנתאות.

היקף נטילת המשכנתאות בינואר צפוי להיות גבוה יותר גם מינואר 2013, שבו עמד ההיקף על 3.9 מיליארד שקל, וכך גם מחודש ינואר 2012, שבו עמד ההיקף על 3 מיליארד שקל.

בשנים 2012–2014 ינואר היה חודש חלש שהיקף המשכנתאות שניטל בו היה נמוך מהממוצע החודשי בשקלול שנתי. עובדה זו עשויה לסמן תחזית ראשונית לגבי ביצועי המשכנתאות בשנה שהחלה.

בהתאם לכך, במערכת הבנקים צופים כי 2015 תהיה שנה עם ביקושים רבים, ובחלקה תפצה על חוסר הוודאות ששרר בשוק המשכנתאות בשנה שעברה.

"ידענו שחודש דצמבר לא יהיה תופעה חד־פעמית", אומר גורם בנקאי בכיר, ומתייחס להיקף הגבוה של נטילת המשכנתאות שנרשם בחודש האחרון של 2014. "גם בינואר אנחנו רואים לא מעט זוגות צעירים שהגיעו אחרי שהחליטו להפסיק לחכות".

לדברי גורמים במערכת הבנקאית, זוגות צעירים רבים עדיין ממתינים עם רכישת הדירה עד שיתבררו תוצאותיה של רפורמת מחיר מטרה שערך משרד הבינוי.

בנייה בחדרה, צילום: אלעד גרשגורן בנייה בחדרה | צילום: אלעד גרשגורן בנייה בחדרה, צילום: אלעד גרשגורן

בתחילת ינואר התפרסמו נתוני משרד האוצר שהצביעו על כך שהיקף רכישת דירות בחודש נובמבר 2014 היה הגבוה ביותר מאז דצמבר 2013, אז בוטל הפטור ממס שבח, שמוטל על רווח הון שנצבר בעקבות מכירת דירה. היקף העסקאות בחודש זה עמד על 10,000 — זינוק של כ־40% לעומת אוקטובר 2014 ועלייה של 10% לעומת נובמבר 2013. באוצר הצביעו על קשר בין היקף העסקאות לבין פירוק הממשלה בדצמבר, אז בוטל גם חוק 0% מע"מ.

כך, אף שבפועל התוכנית בוטלה רק בדצמבר, הציבור החליט עוד קודם כי ייתכן שיעמדו בדרכה מכשולים והחליט שלא להמתין. עם זאת, עיקר העלייה היה דווקא בשוק דירות יד שנייה, ועמד על 45% לעומת 32% ברכישת דירות חדשות.

חודש דצמבר האחרון היה חודש ער ביותר מבחינת ביקושים והחזק ביותר מאז מאי 2013. חודש זה הוא באופן מסורתי חודש חזק, שכן בעת זו הבנקים ממהרים לסגור עסקאות כדי שאלו ייכנסו לתוצאות הבנקים של אותה שנה ויזכו את עובדיהם בתגמולים גבוהים יותר.

תגיות

24 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

24.
ל23- מסכים איתך
אנשים מתמרמרים ומתבכיינים אבל בפועל אין מה לעשות. המצב כבר כמה שנים טובות לא משתנה, להיפך הוא רק מחמיר והמחירים עולים. גם אני ואשתי עשיתי סקר שוק לפני שלקחנו משכנתא ובסופו של דבר בטפחות התאימו לנו בצורה הכי אישית ואכפתית לטווח הארוך (שאר הבנקים ניסו לתקתק אותנו העיקר נשחתום אצלהם שזה פשוט גועל נפש). כמו לכל דבר חשוב- צריך לעשות שיעורי בית כמו שצריך ומי שלא בא מוכן אוכל אותה
קובי  |  01.02.15
23.
אל תפחדו מעליית הריבית - קחו ריבית קבועה לא צמודה
מפחידים אנשים שהריבית תעלה והחוב שלהם יעלה, קחו שני שליש ריבית קבועה לא צמודה ושליש פריים, הריבית בשוק תעלה רק כאשר המשק בצמיחה, אם אתם רואים שהריבית עולה, פשות קחו הלוואה בריבית קבועה וחסלו את הלוואת הפריים, הרי זה היתרון המהותי במסלול פריים שהוא ניתן למחזור ללא עמלת פרעון מוקדם. אבל כמובן שאת זה הפקידים בבנק לא יגידו לנו ויעדיפו לדחוף לנו ריבית קבועה צמודת מדד בתקווה שנתפתה להחזר התחלתי נמוך יותר ב 100 שקלים אשר צפוי לעלות עם עליית המדד. אז שלא יעבדו עליכם!!!
איציק , חיפה  |  26.01.15
22.
מזה שתכתבו כאן שיש בועה לא תהיה לכם דירה
מי שחושב שיקבל דירה מהמדינה או שהמחירים יירדו לא מבין איפה הוא חי. כל הסופר-מומחים שכל מיומנותם הפצת שטויות בטוקבקים שכותבים על המחירים שיירדו, על זה שאין מחסור בדירות ועל זה שצריך לחכות ומסבירים למה יש בועה, להם אין דירה ולעולם לא תהיה. כי כדי לקנות דירה צריך לעבוד, לחסוך ולחיות רק ברמה שההכנסה מאפשרת. ואילו כל האפסים שכותבים כאן על בועה שהולכת להתפוצץ ישארו אצל ההורים או בדירות השכורות שלהם ויראו בעיניים כלות איך האחרים להם לעגו, כבר קנו דירות וכבר הספיקו להחזיר חלק נכבד מהמשכנתא. כי אין להם הכנסה טובה, כי אינם חוסכים וכי אינם שולטים בהוצאות שלהם. מחירי הדירות ימשיכו לעלות לפחות ב-5 השנים הקרובות, פשוט בגלל שחסרות עשרות אלפי דירות. גם אם ברגע זה יתחילו לשווק קרקעות לכל אותן דירות חסרות, עד לסיום הבניה שלהן יקח עוד 3 שנים. ומכיון שלא מתחילים כרגע לשווק שום קרקעות ובטח לא בכמות החסרה, לפחות ב-5 השנים הבאות מחירי הדירות רק יעלו.
אזרחית  |  26.01.15
21.
לא בוכים על חלב שנשפך. צריך
להמשיך הלאה ואם אנחנו לא הנכדים של רוטשילד אז מה לעשות, לוקחים משכנתא. אפשר להשיג תנאים טובים רק חשוב לעשות את זה נכון, לבדוק ולברר. אין צורך לממן יועץ משכנתא ולהוציא על זה עוד כסף כי גם לבד אפשר להשיג תנאים טובים, פשוט עניין של סקר שוק, בירורים וגם קצת מיקוח.
יניב  |  26.01.15
20.
אנשים שוכחים דבר אחד - משכנתא לוקחים ל20-30 שנה
בשוק העבודה של היום איך אפשר להתחייב להחזר חודשי, גם אם הוא עומד בתנאים המומלצים, שליש מההכנסה, לא יותר מגובה שכר דירה וכו. דוגמא חשבונאית פשוטה: זוג + 2 ילדים היום מוציא סדר גודל של 15 אלף שקל כל חודש. שני בני הזוג עובדים ומשתכרים יפה אחד מבני הזוג מביא 9 אלף והשני 7 (נטו כמובן). הכנסה משותפת של 16 אלף בחודש = יכולים בקלות להרשות לעצמם החזר משכנתא של 4000, ועם קצת מאמץ שמים בצד כל חודש 1000-1500 שקל. עוברים 5 שנים במצב הנתון, השכר הראלי לא עולה יותר מדי ואחד מבני הזוג מפוטר. אופ עברנו מתזרים חיובי לתזרים שלילי של 6-8 אלף בחודש, אבל מה יש לשלם משכנתא עוד 20 שנה, בעיה לא? ליקנות דירה היום במחיר של 1.5+ מליון ולקחת מימול של 70% זאת התאבדות כלכלית!!
משה , חדרה  |  26.01.15
לכל התגובות