אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מפסיקה להכחיש: אלון הגישה הצעה למחזיקים לארגון מחדש של החוב צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

מפסיקה להכחיש: אלון הגישה הצעה למחזיקים לארגון מחדש של החוב

קבוצת האחזקות של שרגא בירן הציעה למחזיקי האג"ח שלה להקדים תשלום ל־570 מיליון שקל מתוך חוב של 2.2 מיליארד שקל. בתמורה, יוותרו מחזיקי האג"ח על זכות לפירעון מוקדם ועל קנס פירעון מוקדם הקיים בשטר הנאמנות

02.02.2015, 18:46 | רחלי בינדמן

קבוצת אלון שבשליטת שרגא בירן הגישה הצעה לגופים המוסדיים לארגון מחדש לחוב שלה כלפיהם בהיקף של 2.2 מיליארד שקל. כך נודע ל"כלכליסט". 

קראו עוד בכלכליסט

כפי שנחשף לראשונה ב"כלכליסט", אביגדור קפלן, המנכ"ל הטרי של קבוצת אלון שהחליף את דודי ויסמן שהודח מהתפקיד, ויונל כהן, יו"ר הקבוצה, קיימו פגישות עם מחזיקי האג"ח הגדולים (אג"ח פרטיות שהונפקו בתחילת 2007), שבהן הציגו כוונה ראשונית לבצע מיחזור של החוב. ל"כלכליסט" נודע כי בפגישות עם המחזיקים שקיימו בתחילת השבוע נציגי אלון, בין היתר הקבוצה שנשכרה לייעץ לה בתהליך המו"מ — חברת ואליו בייס, שבבעלות ויקטור שמריך ועידו נויברגר — הוגשה הצעה פורמלית על השולחן.

בעיית הביטחונות

ההצעה מבוססת על רצון הקבוצה להפחית את רמות המינוף הגבוהות שבהן היא פועלת, זאת כדי לתת לה שהות לפעול למימוש נכסים ללא לחץ. מדי שנה, בינואר, משלמת הקבוצה תשלומי ריבית למחזיקי האג"ח בהיקף של 270 מיליון שקל. במסגרת ההצעה מבקשים באלון להקדים את תשלום הקרן הקרוב של ינואר 2016 ולשלם אותו באופן מיידי וכן להחזיר עוד 300 מיליון שקל על חשבון קרן החוב פארי פאסו (באופן יחסי) לכל סדרות האג"ח (בסך הכל מדובר בהקדמת תשלום של כרבע מהחוב).

בנוסף, מציעים בקבוצה למחזיקי האג"ח שעבוד שלילי על מניות החברה־הבת אלון גז ועד 25% ממניות אלון USA, המחזיקות בעיקר הנכסים של הקבוצה הניתנים למימוש.

השעבוד השלילי מבחינת המחזיקים עלול להיות חלש יחסית, שכן אלון לא תוכל לתת שעבודים נוספים מעבר לאלו הקיימים לנושים נוספים ללא אישור מחזיקי האג"ח ובכך בעצם להרחיק אותם עוד יותר מנכסיה. בתמורה לכל אלו מבקשת אלון ממחזיקי האג"ח לאפשר לה לבצע, אם תרצה, פירעון מוקדם של כלל חובותיה כלפיהם ללא קנס.

אביגדור קפלן, צילום: עמית שעל אביגדור קפלן | צילום: עמית שעל אביגדור קפלן, צילום: עמית שעל

מדובר בוויתור משמעותי מבחינת מחזיקי האג"ח, שכן לפי שטר הנאמנות הנוכחי, הקדמת תשלומים כרוכה בקנס יציאה גבוה, באופן שלו, למשל, אלון היתה מבקשת לרכוש חזרה אג"ח מהמוסדיים היום, היא היתה צריכה לשלם להם 17% מעל ערכי הפארי שלה. מצד שני, מכיוון שבשלב זה לא ברור אם לאלון יהיו סכומים נזילים לתשלום כבר ב־2016, ייתכן שעדיף למחזיקי האג"ח לראות כמה שיותר מזומן כבר עכשיו.

לצד כל זאת, מבקשת אלון להסיר משטר הנאמנות סעיף הקובע כי אם דירוג האג"ח ירד מתחת ל־-A (הרמה הנוכחית), תהיה למחזיקי האג"ח זכות להעמיד את יתרת החוב לפירעון מיידי. ספק אם מחזיקי האג"ח יסכימו לוותר על השוט המרכזי היחיד שיש להם מול החברה שכן מעבר לכך הם לא מחזיקים בביטחונות.

ממונפת לעילא

דו"חות של קבוצת אלון כחברה פרטית אינם מפורסמים אך אחזקותיה — אלון חיפושי גז ואלון רבוע כחול — נסחרות בבורסה באופן שמאפשר הערכה לשווי נכסיה במונחי שווי שוק. יחד עם קופת המזומנים, שווי נכסי החברה עומד על 3.5 מיליארד שקל למול התחייבויות פיננסיות של 2.2 מיליארד שקל לנושי האג"ח ועוד חצי מיליארד שקל לבנק הפועלים. מדובר ברמת מינוף גבוהה של 77% חוב למול שווי הנכסים, אם כי עדיין ישנו עודף נכסים של 800 מיליון שקל.

לחברה צפויה בעיה תזרימית (אלא אם תממש נכסים) החל מ־2016, אז היא אמורה לפרוע תשלום של קרן וריבית בהיקף של 382 מיליון שקל מדי שנה עד 2023. הקדמת התשלומים כעת, לצד ויתור מצד המשקיעים של העמדת החוב לפירעון מיידי במקרה של הורדת דירוג, נותנת לחברה סוג של שקט תעשייתי למימוש נכסים.

הפור ביחס להצעת קבוצת אלון צפוי להיקבע על ידי המוסדיים הגדולים המחזיקים באג"ח ובראשם חברת הביטוח הפניקס המחזיקה באג"ח בשווי 234 מיליון שקל, כלל ביטוח עם אג"ח בשווי 204 מיליון שקל ומגדל עם אג"ח בשווי 193 מיליון שקל (נכון לסוף ספטמבר).

תגיות