אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תלונה לממונה על ההגבלים: קרטל במכירת תוצרת חקלאית בדרום צילום: אמיתי גזית

תלונה לממונה על ההגבלים: קרטל במכירת תוצרת חקלאית בדרום

התאחדות האיכרים והחברה החקלאית "איחוד חקלאי הערבה" פנו בתלונה לממונה על ההגבלים לפיה חברת ביכורי השדה דרום מנהלת קרטל שדרכו מתאמות יינות ביתן, רמי לוי ושוק העיר קניית פירות וירקות

17.02.2015, 08:50 | אמיתי גזית

התאחדות האיכרים והחברה החקלאית "איחוד חקלאי הערבה" שבבעלות דרור גדיש הגישו אתמול תלונה לממונה על ההגבלים העסקיים לפיה מתנהל קרטל בתחום מכירת תוצרת חקלאית. לטענת החקלאים, חברת "ביכורי השדה דרום שיווק תוצרת חקלאית (2002)" מנהלת קרטל שבאמצעותו רשתות השיווק של רמי לוי, יינות ביתן ורשת הדיסקאונט החדשה "שוק העיר" מתאמות רכש פירות וירקות, בניגוד לחוק ההגבלים העסקיים.

קראו עוד בכלכליסט

לפי התלונה, שהוגשה באמצעות עורך הדין אלדד כורש ממשרד עמית, פולק מטלון, חברת ביכורי השדה דרום שבשליטת האחים אילן וששון שבע הקימה יחד עם רמי לוי שיווק השקמה את חברת "ביכורי השקמה" (הבעלות מתחלקת 50%-50%), אשר משמשת זרוע לרכש פירות וירקות בבלעדיות לרמי לוי שיווק השקמה. בהמשך הקימה ביכורי השדה דרום עם "יינות ביתן" את "ביכורי ביתן" (50%-50%) במתכונת דומה, ובהמשך גם את "ביכורי שוק העיר" עם חברת גוטמן ובניו שבבעלותה רשת הדיסקאונט "שוק העיר".

ב־2013 חנכה ביכורי השדה דרום מרכז לוגיסטי המשתרע על 23 אלף מ"ר סמוך למושב תימורים וצומת קסטינה. המרכז משמש את החברות שנמנו לעיל וחברות נוספות בבעלות או שותפות ביכורי השדה דרום. לטענת החקלאים, בבניין צמוד שוכנים משרדים משותפים לחברות, כך שעובדים ומנהלים שלהן יושבים בסמיכות ומקיימים יחסי עבודה יומיומיים, ותהליך רכישת הפירות והירקות מנוהל באמצעות מערכת מחשב משותפת. יתר על כן, לטענתם ששון שבע מכהן במקביל כמנכ"ל "ביכורי ביתן", "ביכורי השקמה" ו"ביכורי השדה דרום", וכדירקטור ב"ביכורי שוק העיר". מהעובדות האלה, כך נטען, עולה חשד שרשתות השיווק חולקות מידע בעניין רכש תוצרת חקלאית, ואולי אף רוכשות למעשה יחד תוצרת כזו ועוברות בכך על חוק ההגבלים העסקיים.

ב־27 במרץ ייכנס לתוקפו תיקון לחוק ההגבלים העסקיים. ממועד זה יצומצם פטור מהגבלים עסקיים שניתן בעבר למשווקי תוצרת חקלאית, וייאסר על חברות העוסקות בשיווק תוצרת חקלאית, אך לא בגידולה, לתאם מחירים. הממונה על הגבלים עסקיים אישר באמצעות דוברו כי התקיימה פגישה עם נציגי החקלאים והוגשה תלונה, אך סירב להתייחס לתוכנה. מביכורי השדה דרום (2002) נמסר: "כל פעילויותיה של החברה נעשות בהתאם לחוק ובשקיפות מלאה". מיינות ביתן נמסר: "נמשיך לפעול על פי החלטות הממונה והחוק". מרמי לוי לא התקבלה תגובה.

הממונה על ההגבלים, דיויד גילה, צילום: אוראל כהן הממונה על ההגבלים, דיויד גילה | צילום: אוראל כהן הממונה על ההגבלים, דיויד גילה, צילום: אוראל כהן

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
בושה וחרפה לחקלאים
אני חייב לומר שאני מגדל פלפל ליצוא בערבה ואני לא מבין את הנקמנות שיש לאדם בשם דרור גדיש אשר מנסה לפתוח חברת שיווק ולא כל כך מצליח אז הוא נכנס למלחמות לא רלוונתיות וממציא כל מיני הסברים לא רצינים אנחנו בערבה משקים שבנויים ליצוא שוק היצוא קשה מאוד השנה ולא ניתן לשווק את כמויות הפלפל המטורפות שכיימות בערבה לשוק המקומי מי שצריך לעזור במצב זאת רק המדינה ולא שום גורם מסחרי
roro , ערבה  |  17.02.15
1.
רשתות השיווק ממוטטות את החקלאות בישראל.
רשתות השיווק שמצויות בתחרות ממש מלחמת עולם. אחראיות לכשלים של חקלאי ישראל. הן מנצלות את הריכוזיות ואת הכוח שבידן מול היצרנים החקלאים שמוכרחים למכור כי אחרת התוצרת תירקב. מרבית המכירה נעשית במחירי עלות ואו הפסד. אך חקלאים שהפסידו שנה אחת, לא יכולים עוד לממן את הגידולים בשנה הבאה. הבנקים לא נותנים אשראי ארוך טווח וגם אשראי למימון העיבוד ניתן בחלקי הצורך האמיתי. מה שגורם לתלות מוחלטת של החקלאי בסיטונאי שהופך למעשה למממן וגם למשווק ברווח מופקע. בעשרים השנים האחרונות הצטמצם מס' היצרנים בכ-95 אחוז. בשנת 2014 יצאו ממעגל היצור עוד 600 יצרנים ובשנת 2015 צפוי שיצאו ממעגל החקלאות עוד כ-700 חקלאים.
חקלאי  |  17.02.15