אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שיחת הוועידה האחרונה של צ'יימברס צילום: רמי חכם

השורה התחתונה

שיחת הוועידה האחרונה של צ'יימברס

המנכ"ל המיתולוגי של סיסקו, ג'ון צ'יימברס, יפרוש ביולי בתום 20 שנה שבהן הוביל את המכירות של ענקית הציוד לרשתות תקשורת מ־70 מיליון דולר בשנה ל־49 מיליארד דולר. האתגר של מחליפו יהיה להחזיר את סיסקו לצמיחה דו־ספרתית ולהכין אותה לעידן "האינטרנט של הדברים"

12.05.2015, 08:16 | שלומי כהן

מחר, בתום המסחר בניו יורק, ינהל מנכ"ל סיסקו (CSCO), ג'ון צ'יימברס, את שיחת הוועידה האחרונה שלו מול האנליסטים, מיד אחרי שהחברה תפרסם את תוצאות הרבעון השלישי שהסתיים בסוף אפריל. לא פחות מ־82 שיחות כאלה ניהל צ'יימברס מאז מונה לתפקיד לפני 20 שנה, והן אף פעם לא היו משעממות. השיחות של צ'יימברס הכריזמטי היו מרתקות, כי לצד ההסברים היבשים הוא תמיד סקר בהרחבה את ההתפתחויות הטכנולוגיות ודיבר על המאקרו־כלכלה באזורי העולם השונים, בהתבסס על שיחות שנהג לנהל עם ראשי מדינות ומנהלי חברות גדולות. בוול סטריט זוכרים היטב כי צ'יימברס היה הראשון שהזהיר בסתיו 2007 כי העולם נמצא על סף משבר כלכלי.

קראו עוד בכלכליסט

יתמוך בסטארט־אפים ואולי יילך לפוליטיקה

בעוד חודשיים יעבור תפקיד מנכ"ל סיסקו לסגן הנשיא, צ'אק רובינס, שינהל את שיחת התוצאות הבאה באוגוסט. צ'יימברס ימשיך לתפקד כיו"ר פעיל, אבל מאז הודיע על פרישתו הקפיד להבהיר כי המילה האחרונה תהיה של המנכ"ל החדש, בעוד תפקידו יהיה בעיקר כזה של "שר חוץ" אל מול ראשי מדינות, לצורך קידום דיגיטציה של ערים שלמות. פניו גם להוראה, לתמיכה בסטארט־אפים ואולי גם לפעילות פוליטית במפלגה הרפובליקאית.

גורילות הטכנולוגיה האמריקאיות מתאפיינות בשתי תרבויות ניהול שונות: מצד אחד ישנן אינטל (INTC) ויבמ, שמקפידות להחליף מנכ"לים מדי כמה שנים, ומנגד ישנם המנכ"לים ומייסדים - כמו באפל (AAPL), מיקרוסופט (MSFT), אורקל (ORCL) וסיסקו - שנשארו בתפקידיהם כמה עשורים ותהליך החלפתם לווה, בדרך כלל, בחששות בקרב המשקיעים. מייסד אורקל לארי אליסון כיהן כמנכ"ל 37 שנים עד שהחליט אשתקד למנות את שני סגניו, מארק הרד וצפרה כץ, למנכ"לים משותפים. סטיב ג'ובס ניהל את אפל בשתי תקופות נפרדות במשך 24 שנים עד שמחלתו הכריעה אותו, והוא זה שביקש כי טים קוק יחליף אותו. ביל גייטס היה מנכ"ל מיקרוספט במשך 25 שנים, ומחליפו סטיב באלמר החזיק בתפקיד 15 שנה.

הראשון מבין "האבות המייסדים" שהחליט לפנות את כיסאו מרצונו היה ביל גייטס בשנת 2000, לא לפני שהכין את וול סטריט במשך תקופה ארוכה להעברת הניהול לבאלמר, חברו מספסל הלימודים בהרווארד. אבל דומה כי מאז שטים קוק הצליח להזניק את אפל לגבהים חדשים למרות לכתו בטרם עת של ג'ובס האגדי, בוול סטריט כבר לא מתרגשים מפרישות של דור הנפילים, ולכן מניית סיסקו כלל לא הגיבה להודעה על פרישת צ'יימברס.

כבר זמן רב מתרוצצות שמועות על פרישתו של צ'יימברס, ומניחים כי העיתוי ערב פרסום תוצאות אינו מקרי. סביר להניח, אומרים המומחים, שבתוצאות לרבעון השלישי וגם בתחזיות לרבעון שיסתיים ביולי - שהחברה תמסור מחר - היא תכה את הצפי בשוק, דבר שייאפשר לצ'יימברס לנהל את השיחה האחרונה בנימה אופטימית.

הוא יזכיר שקיבל את סיסקו לידיו ב־1995 עם מכירות בהיקף של 70 מיליון דולר, ויסגור את שנת הכספים האחרונה שלו בתפקיד, ביולי הקרוב, עם מכירות שנתיות של 49 מיליארד דולר ואמצעים נזילים של 54 מיליארד דולר. רמת המזומנים הגבוהה תאפשר למנכ"ל החדש, רובינס, לבצע את מה שרמז עליו לאחרונה - האצה של רכישת חברות בתחומי התוכנה בדגש על פתרונות אבטחה.

ג ג'ון צ'יימברס | צילום: בלומברג ג

סיסקו תחת צ'מברס עברה ארגון מחדש מדי כמה שנים, והאחרון שבהם, שצ'יימברס ניהל בנחישות, כלל פיטורים וניוד של עשרות אלפי עובדים. המהלך נועד להתאים את החברה למהפך הטכנולוגי הגדול שמתרחש היום בתחום הרשתות, מעבר מפתרונות מבוססי "ברזלים", בעיקר מתגים ונתבים, לארכיטקטורת רשתות שנשענת על פונקציות וירטואליות (NFV) ומבוססת תוכנה (SDN).

עד לא מזמן לא האמינו האנליסטים שסיסקו תשרוד את המהפך הזה, כי פרנסתה התבססה באופן מסורתי על מתגים ונתבים ופחות על תוכנה, אבל בעקבות השינויים הגדולים שהוביל צ'יימברס מתגבש בקרב האנליסטים קונצנזוס שסיסקו ערוכה היטב גם למיחשוב ענן וגם לעידן שרק מתחיל ומכונה בסיסקו "אינטרנט של כל דבר (IoE)".

צ'יימברס החל לנהל את סיסקו, ספקית ציוד לרשתות תקשורת, בדיוק בתחילת הפריצה הגדולה של רשת האינטרנט, והוא עבר איתה את כל המהפכים הטכנולוגיים והמשברים העולמיים. בשיא בועת הדוט.קום, בשנת 2000, הדביקו לה את הכינוי "מלכת האינטרנט", והיא הגיעה לשווי השוק הגבוה ביותר אי־פעם, 555 מיליארד דולר — שווי שרק לאחרונה הצליחה אפל לעקוף. סיסקו עצמה לא הצליחה מאז להתרומם מעבר לשווי של 170 מיליארד דולר. שווי מניית סיסקו עלה בתקופת כהונתו של צ'יימברס ביותר מ־1,300%.

ג'ון תומאס צ'יימברס (65)

תפקיד: מנכ"ל ויו"ר סיסקו (פורש מהמנכ"לות ויישאר יו"ר פעיל)

השכלה: תואר ראשון מאוניברסיטת ווסט ורג'יניה, MBA מאוניברסיטת אינדיאנה

מצב משפחתי: נשוי + 2

עלות שכר ב־2014: 16.5 מיליון דולר

עוד משהו: היה ראש מטה הבחירות של ג'ון מקיין הרפובליקני בהתמודדות מול ברק אובמה ב־2008

 

בונים על המנכ"ל החדש, צ'אק רובינס

חברות רבות, בעיקר בתחום ציוד הטלקום, לא שרדו את התפוגגות הבועה, אך לזכות צ'יימברס ייאמר שסיסקו התאוששה במהירות, בעזרת צמיחה חזקה במכירות של מתגים, נתבים וטכנולוגיות חדשות לתשתיות האינטרנט הנייח והנייד, שנבעה מביקושי ענק להעברת קבצים כבדים בפס רחב.

בשנים האחרונות חווה הענף של סיסקו רווייה בהשקעות של הלקוחות, ובמקומות שבהם יש השקעות מואצות, בסין למשל, נתקלה החברה בחרם ממשלתי, ולכן הצמיחה השנתית שלה צנחה לאחוזים בודדים. המשקיעים מצפים כי בניהולו החדש של רובינס תצליח סיסקו לחזור לצמיחה דו־ספרתית עם הכניסה לעידן שבו עשרות מיליארדי "דברים" יהיו מקושרים בזמן אמת באמצעות הרשת.

הכותב הוא יועץ ומשקיע בני"ע שונים

השורה התחתונה

רמת המזומנים הגבוהה (54 מיליארד דולר) תאפשר למנכ"ל החדש צ'אק רובינס להאיץ רכישה של חברות בתחומי התוכנה, בדגש על פתרונות אבטחה

תגיות