אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שלושה + קבוצה צילום: גטי אימג'ס

שלושה + קבוצה

אם בעבר ברצלונה זכתה באליפויות אירופה בזכות אתוס קבוצתי הולנדי, אז את הקרדיט לניצחון ליגת האלופות שלה אמש ניתן לתת לדרום אמריקה

07.06.2015, 09:56 | אוריאל דסקל

הדבר הכי מוזר בגמר ליגת האלופות אמש היה השער של איבן ראקיטיץ' בדקה הרביעית. הוא היה מוזר בגלל שהוא היה הראשון של ברצלונה שליאו מסי, ניימאר ולואיס סוארס לא בישלו או כבשו מאז ה-28 פברואר. ברצלונה של לואיס אנריקה התקשתה להניע בתחילת העונה אבל מתישהו שלושת החלוצים המובילים - ליאו מסי, לואיס סוארס וניימאר (ה-MSN) - התחברו ומאז אי אפשר היה לעצור אותם או את ברצלונה. השלושה כבשו 122 שערים העונה - כולל שניים בניצחון 3-1 על יובנטוס. מדובר על 90% מהשערים של ברצלונה.

קראו עוד בכלכליסט

ניימאר, מסי ולואיס סוארס. 90% מהשערים של ברצלונה העונה, צילום: גטי אימג ניימאר, מסי ולואיס סוארס. 90% מהשערים של ברצלונה העונה | צילום: גטי אימג'ס ניימאר, מסי ולואיס סוארס. 90% מהשערים של ברצלונה העונה, צילום: גטי אימג

ברצלונה זכתה ב-4 אליפויות אירופה בעשור האחרון ובשלושת המקרים האחרונים עשתה זאת עם שחקנים מצויינים ששיחקו בתוך מערכת שנשענה על היסודות ההיסטוריים של הטוטאל-פוטבול ההולנדי. משחק אולטרה קבוצתי של שיתוף פעולה, קומבינציות בין שחקנים וכובשים מכל אזור במגרש. כשפפ גווארדיולה זכה בטרבל כמאמן ברצלונה בשנתו הראשונה, שלושת החלוצים המובילים כבשו 71% מהשערים של הקבוצה. בעונה שאחרי הם כבשו 72% ובשנה השלישית 67%. גם עם המאמנים האחרים החלוצים - כמעט תמיד שלושה - לא כבשו יותר מ-75% מהשערים של הקבוצה. כך ש-90% זה מאוד נדיר.

וסוארס, מסי וניימאר גם בישלו את רוב השערים. זה לזה. הם עשו זאת לא כחלק מתוך מערכת שמתקתקת טיקי-טאקה מתוך שינה. הם עשו זאת בגלל שהם האינדיבדואלים הכי טובים. דריבליסטים שמאתלרים את "המובים" שלהם על המקום - ממש כמו פעם. ממש כמו בדרום אמריקה. ברוב העונות של גווארדיולה, שחקני השלישייה הראשונה, כדררו בין 4 ל-5 פעמים במשחק. העונה, מסי, ניימאר וסאנצ'ס כדררו 12 פעמים במשחק.

היכולת לעבור שחקן היא יכולת נדירה בכדורגל האקדמאי שמשוחק באירופה. שחקנים ששוברים את התבנית ועוברים שניים-שלושה שחקנים אינם שכיחים גם ברמה הכי גבוהה. אפילו רונלדו, שהיה הדריבליסט החזק והמוכשר ביותר באירופה, לא מכדרר יותר. למסי יש בערך פי 3 יותר כידרורים מאשר הכוכב של ריאל מדריד. ויש לידו עוד שניים דריבליסטים בחסד שמייצרים לעצמם ולחבריהם מצבי הבקעה. זו עוצמה ייחודית שהביאה לברצלונה את האליפות, את גביע ואת אליפות אירופה.

מסי עם הגביע. הבוס, צילום: איי אף פי מסי עם הגביע. הבוס | צילום: איי אף פי מסי עם הגביע. הבוס, צילום: איי אף פי

אסטרטגיה יקרה

שלושה שחקנים כאלו עולים הרבה כסף. לואיס סוארס עלה בין 90 ל-100 מיליון יורו. ניימאר, על פניו, נקנה ב-57 מיליון יורו אבל יש עוד 40 מיליון יורו הועברו בדרכים פחות חוקיות - כך שמחירו גם כן מתקרב ל-100 מיליון יורו. ומסי? מסי הגיע מארגטינה עבור מימון הטיפול ההורמונלי שלו אבל בשביל לשמר אותו בקבוצה, הוא זוכה ליותר מ-20 מיליון יורו. זה בערך פי 2 יותר מסוארס וניימאר.

אם כבר מדברים על כסף, אז הבוס של השיטה הזו הוא ללא ספק ליאו מסי. האיש שלמד לייצר מצבים הבקעה מרונלדיניו, למד להבקיע מתיירי הנרי וסמואל אטו, למד להיות פליימייקר מצ'אבי ואנדרס אינייסטה וכיום עושה את הכל על המגרש.

משטר דיאטני חדש (מעולם לא היו לו כל כך הרבה קוביות בבטן) ותפקוד חדש על המגרש (לא חלוץ מדומה אלא שחקן כנף מדומה) הפכו אותו לשחקן שדי בפשטות מתכנן ומוציא לפועל את כל מה שברצלונה עושה. הוא זה שמסר את הכדור שפתח את ההגנה של יובנטוס בדקה הרביעית והוביל לשער הראשון. כדרור מופלא ובעיטה חזקה שלו לשער הובילה לשער השני. ובכלל, הוא היה השחקן שנגע הכי הרבה בכדור במגרש - 99 פעמים - יותר מכל שחקן אחר על המגרש. מאסטר.

פירלו עם צ פירלו עם צ'אבי. נגמר בחיבוק | צילום: גטי אימג'ס פירלו עם צ

פרישת הטיטאנים

על פי העדות של גארי ליניקר, רק שחקן יובנטוס אחד עמד ומחא כפיים לברצלונה בהנפת הגביע - אנראה פירלו. בחור קלאסה. משחק הגמר כנראה היה האחרון שלו באירופה. הוא הסתיים בדמעות ובחיבוק עם צ'אבי, שגם כן יעזוב את אירופה. שני השחקנים הללו הם הרבה יותר משחקני כדורגל. עם גוף צנוע, כמעט לא של ספורטאים, הם ניהלו את קבוצותיהם ונבחרותיהם באלגנטיות, חן, קור רוח וחכמה - בזמן שלצידם העמיתים והמתחרים רק גדול והתנפחו, נהפכו למהירים וחזקים יותר מאי פעם. צ'אבי ופירלו מותירים אחריהם מורשת מפוארת של משחק עם המוח. הם לא היו חלק מהכדורגל - הם היו אחראים לאבולוציה של הכדורגל במאה ה-21.

לואיס סוארס. הטרבל כסימן לפערים הבלתי אפשריים בכדורגל האירופי, צילום: רויטרס לואיס סוארס. הטרבל כסימן לפערים הבלתי אפשריים בכדורגל האירופי | צילום: רויטרס לואיס סוארס. הטרבל כסימן לפערים הבלתי אפשריים בכדורגל האירופי, צילום: רויטרס

עדות נוספת לפערים

על הפערים הכלכליים שנפתחים בכדורגל האירופי נכתב רבות. הם הורסים את התחרותיות ברמה המקומית וגם באירופה. עדות נוספת לכך זה מספר הזכויות ב"טרבלים" בהם זוכות הקבוצות. בין 1967 ל-1999 היו 4 זכויות בטרבלים ב-32 שנים - של סלטיק, אייאקס, פ.ס.וו ומנצ'סטר יונייטד. כשברור לכל שסלטיק, אייאקס ופ.ס.וו זכו בטרבלים בעיקר בגלל שהתחרותיות בסקוטלנד והולנד מעולם לא היתה הפיצ'ר המרכזי של הליגות הללו.

בשש השנים האחרונות (בין 2008 ל-2015) היו גם כן 4 זוכות בטרבל. ברצלונה פעמיים, באיירן מינכן ואינטר. נראה שבאיירן מינכן הפכה את הליגה הגרמנית לליגה הסקוטית (או ההולנדית) וכך עשתה ברצלונה לליגה הספרדית. זה גם שם בפרופורציה את הזכייה בטרבל של ברצלונה ואת הזכיות העתידיות בתואר המשולש.

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
לגבי הטרבל של מוריניו באינטר
אחרי שהורידו את יובנטוס לליגה השניה והענישו בחומרה את מילאן ואת פיורנטינה, זה אכן היה אתגר עצום לאינטר, הקבוצה הבכירה היחידה שלא נענשה (כנראה שלא בצדק) לזכות בכל התארים. הטרבל המרשים ביותר, לטעמי, היה זה של יונייטד האגדית של 99, אבל אלו של ברצלונה, מול קבוצות אדירות כמו אתלטיקו מדריד ריאל מדריד וקבוצות חזקות מאוד אחרות כמו סוויליה וולנסיה וויאריאל, לא מרשים הרבה פחות. העובדה שברצלונה של השנים האחרונות היא קבוצה אדירה ומדהימה בקנה מידה היסטורי גורמת לזה להיראות קל. שמסתכלים על מסי או על רונאלדו עושים את מה שהם עושים זה גם נראה קל. זה מפחית מגדולתם ומגודל הישגיהם כשחקנים? זה גם נראה קל שפלה ומארדאדונה עברו והשפילו שחקנים ושהשדים האדומים דרסו כל דבר שזז ב 98\99.
יובל  |  21.06.15
1.
זה רק ממחיש את גודל ההישג של אינטר מילנו ומוריניו ב2010
בליגה איטלקית, תחתרותית ודלת אמצעים הוא הצליח לבנות קבוצה טובה והנשים אותה במוטיבציה ששימשה פיצוי על איכות. כל שחקן אז נתן 150% מהיכולת הרגילה והקבוצה הייתה יותר גדולה מאוסף חלקיה. אגב יש לומר שההישג של יובנטוס גם מאוד מכובד. הם הסתכלו בלבן של העייניים של ברסה, ובחלקים רבים במשחק פשוט שכבו עליהם עם כל כובד משקלם. וכל זאת למרות הפער שבתקציב ובשמות של כוכבים. כל הכבוד לאיטלקים. הפעם, כמו ב-2010 הקבוצה הטובה בעולם לקחה את כל התארים.
ג'ין , ישראל  |  07.06.15