אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפד שומר את העלאת הריבית על אש קטנה צילום: בריט לקמן

השורה התחתונה

הפד שומר את העלאת הריבית על אש קטנה

בכירי הפד טענו שהעלאת הריבית אפשרית השנה, אך רק אם הכלכלה תשתפר. בינתיים אי־הוודאות שולטת בשווקים

10.06.2015, 07:53 | ליאור פאוסט

אני מוכן להודות בזהירות שייתכן שבילדותי הייתי נודניק, ויכול להיות אפילו שניהלתי סוג של מלחמת התשה מול הוריי. הם, מנגד, ניסו לדחות אותי פעמים רבות בשיבוש הלשוני "מחר כך", כלומר מתישהו בין לא עכשיו לאינסוף.

קראו עוד בכלכליסט

הסיבה שאני נזכר בכך כעת היא שני הנאומים שנשאו בכירי הפדרל ריזרב (הפד) לאחרונה. הנאום של ג'נט ילן, יו"ר הפד, בוועידת לשכת המסחר של פרובידנס והנאום שנשא הסגן שלה ונגיד בנק ישראל לשעבר סטנלי פישר בכנס של מכון אהרון למדיניות כלכלית. אחרי שהציפייה להעלאת ריבית ביוני התבדתה עם פרסום פרוטוקול הפד, שבו נטען שהעלאה כזו היא לא סבירה, ניסו בכירי הפד לתקן את הרושם שנוצר ולהישאר בתוך מסגרת תוכנית העבודה הכללית של הפד. ילן ופישר טענו כי ניתן יהיה להעלות את הריבית עוד השנה, אם הכלכלה תציג שיפור — אמירה שבהחלט נופלת להגדרה של "מחר כך". ההערכות בשוק הן שהחלון האפשרי להעלאת הריבית הוא בין ספטמבר לדצמבר. סוחרים ואנליסטים רבים קוראים לתקופה הזאת, שבין סיום ההרחבה הכמותית (QE) בארה"ב להעלאת הריבית, "אזור הדמדומים".

פדרל ריזרב, צילום: בלומברג פדרל ריזרב | צילום: בלומברג פדרל ריזרב, צילום: בלומברג

אי־ודאות ותלות בנתונים

הנאומים של ילן ופישר שמו במרכז התמונה את הנתונים הכלכליים בארה"ב. לאחר שהוגשמו היעדים הפנימיים של הפד בתחום האינפלציה והצמיחה, הבנק המרכזי בארה"ב מהסס בשל החולשה העולמית ומלחמת המטבעות שהובילו לחולשה בכלכלה האמריקאית. אמנם נתוני התעסוקה שפורסמו ביום שישי בארה"ב הראו כי החולשה שנרשמה בתחום התעסוקה לקראת סוף החורף היא זמנית, אך אין די בשיפור של נתון אחד בלבד לפתור את אי־הוודאות הגוברת בשווקים.

אי־הוודאות והעצבנות בשווקים מתבטאות בשינויי שערי המטבעות, שהופכים להיות אלימים יותר במסחר התוך־יומי. למרות זאת, שוק המניות מצליח לשמור על חוסן יחסי, אך החשש הוא שלקראת ספטמבר הוא יתחיל להתערער.

להעדיף מסחר דרך אופציות

אנשים שפועלים בשוק ללא הפסקה צריכים להבין שכעת הם פועלים בטווח יומי רחב בהרבה ושיש להם שתי דרכי פעולה. הראשונה היא להקטין חשיפות מתוך הבנה כי כעת השווקים לא יציבים במיוחד. האפשרות השנייה היא לסחור דרך אופציות במקום דרך שערי נכסי הבסיס. ההיגיון מאחורי האמירה הזאת כפול — התנודתיות היומית גוררת ביצוע של הוראות סטופ־לוס רבות, ובמקרים רבים השוק חוזר ומתקן את עצמו כשלסוחר כבר אין חשיפה. נוסף על כך, ההתגברות של התנודתיות בשוק עלולה להעלות את מחירי האופציות. כך שמי שיבצע הגנות כעת יכול ליהנות מעלייה בשווי האופציה ללא קשר לכיוון ההגנה שבחר.

תגיות