אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ג'ובס מתהפך בקברו: מדוע אפל מפתחת יישומים לאנדרואיד? איור: דניאל גולדפרב

מאקרו טכנולוגי

ג'ובס מתהפך בקברו: מדוע אפל מפתחת יישומים לאנדרואיד?

מנכ"ל אפל טים קוק נאלץ להכיר בהגמוניה של אנדרואיד ולהתאים למערכת ההפעלה הפופולרית את שירות המוזיקה החדש של החברה. מבחינת גוגל, לא בטוח שמדובר בחדשות טובות

11.06.2015, 12:06 | עומר כביר
מערכת ההפעלה אנדרואיד שולטת כיום ביותר מ-80% משוק המובייל העולמי. ההגמוניה שלה כל כך מובהקת, שאי אפשר להשיק שירות חדש שמתעלם ממנה. לא אנחנו אומרים את זה, אלא אפל, היריבה הגדולה ביותר של מפתחת אנדרואיד גוגל. לא במילים, אלא במעשים.

קראו עוד בכלכליסט

יצרנית האייפון הכריזה השבוע על אפל מיוזיק, שירות הזרמת המוזיקה החדש שלה, וההכרזה הגדולה ביותר של החברה בתחום התוכנה השנה (אלא אם יהיו לנו הפתעות). במסגרת ההכרזה, שנמסרה בוועידת המפתחים של החברה בסן פרנסיסקו, בישרה ענקית הטכנולוגיה שהשירות לא זמין רק לאייפון, אייפד ומק, אלא יגיע גם למכשירי אנדרואיד באמצעות אפליקציה ייעודית.

אפל מחפשת משתמשים אצל גוגל, איור: דניאל גולדפרב אפל מחפשת משתמשים אצל גוגל | איור: דניאל גולדפרב אפל מחפשת משתמשים אצל גוגל, איור: דניאל גולדפרב

זוהי אפליקציית האנדרואיד הראשונה שאפל מפתחת, יחד עם יישום חדש נוסף שמקל על מי שרוצים לעבור מסמארטפון אנדרואיד לאייפון. אפל אמנם השיקה בעבר גרסה של אייטיונס לווינדוס, אך מעולם לא עשתה מהלך דומה במובייל, עם אף מערכת הפעלה. במידה מסוימת מדובר מבחינתה בהודעת כניעה: אפל מבינה שכדי להצליח בגדול עם שירות חדש, היא לא יכולה להסתמך רק על המשתמשים הנאמנים שלה, והיא צריכה גם את מיליארדי האנדרואידים שבשטח.

לא מדובר במהלך ייחודי לאפל. גוגל מפתחת זה שנים אפליקציות ל-iOS של אפל; מיקרוסופט, מצדה, סימנה הן את אנדרואיד והן את iOS כיעדים לגיטימיים ומשקיעה בפיתוח אפליקציות רבות לשתי מערכות ההפעלה. מתחרותיה של אפל הבינו שעם כל הכבוד לפלטפורמה שלהן, יש בשוק עוד הרבה מאוד משתמשים שאפשר להגיע אליהם, להרוויח מהם, ואולי גם לגרום להם לקנות סמארטפון עם מערכת הפעלה אחרת.

ואולם, עם אפל הסיפור שונה. החזון של החברה תמיד הסתמך על שליטה מלאה בכל היבטי חוויית המשתמש, תוכנה וחומרה כאחד. החברה פיתחה את המכשירים עצמם ואת מערכת ההפעלה שלהם, והציעה לצדם מגוון אפליקציות או חבילות תוכנה פרי פיתוחה. רק כך, סבורה אפל עוד מאז הוקמה בסוף שנות השבעים, ניתן יהיה להבטיח חוויית משתמש מושלמת ונטולת בעיות ככל האפשר.

עם אפל מיוזיק נראה שהחברה מוותרת במעט על החזון הזה. כן, היא עדיין מספקת את חוויית התוכנה, אבל זו תהיה מעכשיו עטופה בחומרה ובמערכת שלא נמצאות בשליטתה. שירות המוזיקה החדש שלה יותקן על מכשירים בגדלים שונים, עם ממשקים שונים, שמריצים גרסאות חדשות וישנות של אנדרואיד. מישהו עוד עשוי, רחמנא ליצלן, להתקין את אפליקציית אפל מיוזיק על איזה אנדרואיד זול ומקרטע שקנה ב-50 דולר בסין.

אפל מכירה במציאות

למה אפל מוכנה לכל הוויתורים האלו, שסותרים לכאורה את התפיסה הבסיסית שלה? כי בחברה מבינים כנראה שהמצב לא הולך להשתנות. עם כל ההצלחה של iOS, עם כל המכירות הסופר-מרשימות של אייפון 6 ואייפון 6 פלוס, ולמרות כל האיבה ההדדית וההרסנית לעתים, אנדרואיד לא תלך לשום מקום בשנים הקרובות. אם אפל מיוזיק רוצה לחולל מהפכה בעולם הזרמת המוזיקה, כפי שהאייפון עשה בטלפונים הסלולריים, האייפד בטאבלטים והאייטיונס במכירת תוכן דיגיטלי, זה עובר דרך הפלטפורמה שמחזיקה בחלק הארי של השוק.

מנכ"ל אפל טים קוק, עם תלמידות תיכון בכנס המפתחים של החברה בתחילת השבוע, צילום: בלומברג מנכ"ל אפל טים קוק, עם תלמידות תיכון בכנס המפתחים של החברה בתחילת השבוע | צילום: בלומברג מנכ"ל אפל טים קוק, עם תלמידות תיכון בכנס המפתחים של החברה בתחילת השבוע, צילום: בלומברג

ואולי, מקווים שם באפל, הם גם יצליחו לסחוט קצת לימונדה מהלימון הזה. אולי משתמשי אנדרואיד שיורידו את האפלקציה ויתנסו בה לא רק ישלמו לה דמי מנוי, אלא גם ייחשפו לראשונה לחוויית משתמש אחרת, כזו שתתאים להם יותר מזו שמציעות גוגל ויצרניות אנדרואיד. ואולי, רק אולי, כמה מהם גם ישתכנעו מספיק כדי לזנוח את האנדרואיד ולעבור לאייפון.

ספק גדול אם אפל מיוזיק תהיה המילה האחרונה של הענקית מקופרטינו בנושא. לפי הדיווחים, החברה עובדת בימים אלו על שירות טלוויזיה משלה, דמוי נטפליקס, ולא מן הנמנע שהיא תביא אותו גם לטאבלטי אנדרואיד. מבחינת גוגל, אמנם מדובר בעדות להצלחת מערכת ההפעלה שלה, ועוד מהחברה שמייסדה נשבע לצאת נגדה למלחמה גרעינית, אבל לא בטוח שמדובר בבשורה טובה. מערכת ההפעלה שלה אמנם עזרה לה להתבסס בשוק המובייל, אבל חברות כמו אמזון או שיאומי כבר ניצלו אותה את פתיחותה כדי לקדם את שירותיהן על חשבון אלה של גוגל. עכשיו היא תצטרך להתמודד מול אפל גם בזירה הזו.

תגיות

15 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

14.
ל 13, בזה הוא צדק ואתה מגיב בלי דייק בדיוק כמוהו.
הם אכן הוציאו מחשב שיכל להריץ את חלונות של מייקרוסופט. אתה צודק בזה שהחומרה הייתה שונה אז ומחשבי המק, שהשתמשו במעבדי POWERPC, לא יכלו להריץ את חלונות ומייקרוסופט לא הוציאה גירסה מותאמת. אבל היה לזה פתרון בצורת כרטיס PC, שכלל מעבד תומך וזיכרון RAM תואם. היו בתקופה חברות שמכרו כרטיסים כאלה ואפל עצמה מכרה תקופה דיי קצרה מחשבים שכללו כרטיס כזה. הגם הראשון היה ה Power Macintosh 6100/60-PC שיצא ב 94, ב 95 יצא אותו הדגם עם חומרה, ב 96 יצא דגם חדש Power Macintosh 7200/120-PC וב 97 יצא אותו הדגם עם חומרה המשופרת - זה גם היה הדגם האחרון שכן סטיב ג'ובס חזר לאפל באותה השנה וביטל את הפרוייקט. וזו הייתה הפרסומת שלהם למחשב הזה https://www.youtube.com/watch?v=A3oYVV5v51s
אמיר  |  12.06.15
12.
יש עוד אופציות בישראל.
מלבד Rdio גם השירות של Deezer ושל Tidal (של ג'יי זי ) זמינים בישראל. ולמגיב 3, חבל שאתה מגיב בצורה מזלזלת כל כך, מה עוד שדבריך לא ממש מדוייקים. לגבי המחשב שהריץ חלונות. מדובר על תקופה קשה של אפל בה היא היית קרובה לפשיטת רגל, תקופה בה סטיב ג'ובס לא היה חלק מהחברה. בנסיונות נואשים להעלות את המכירות הם חזרו לאשר מחשבי אפל תואמים, דבר שהיה קיים בימי ה אפל II ושג'ובס חיסל. הם עשו זאת ע"י מכירת רשיונות הפעלה למערכת ההפעלה בגירסה 7. במקביל הם ניסו לשווק מחשב שכלל גם מעבד אינטל בתוכו (חלונות 95 לא יכלה לרוץ על מעבדי ה POWERPC בהם השתמשה אפל). הנסיון היה כשלון ועם חזרתו של ג'ובס ב 97 הוא הפסיק כל נסיון כזה וכן הפסיק את מכירת הרשיונות (עם יציאת מערכת ההפעלה 8) ואיתה חיסל שוב את התואמים. מהלך חזרתו של ג'ובס כלל גם הסכם עם מייקרוסופט שמטרתו הזרמת כסף, שהיה הכרחי למניעת התמוטטות החברה, לאפל. ההסכם כלל קניית מניות של אפל בסך 150 מיליון דולר, תוך שמייקרוסופט מוותרת על גל זכות הצבעה, וכן פיתוח של אופיס למק. בתמורה אפל הפסיקה את כל ההליכים המשפטיים נגד מייקרוסופט ומייקרוסופט זכתה ביחסי ציבור טובים שהיו חשובים לה במהלך משפט ההגבלים עסקיים נגדה. ענין הפיתוח של אייטיונס לחלונות מוזכר בכתבה אבל אז מצבה של אפל היה עדין והיא לא יכלה לוותר על משתמשי חלונות עם האייפוד אבל כיום מצבה בהחלט איפשר זאת, וכך היא גם פעלה עד עכשיו.
אמיר  |  11.06.15
לכל התגובות