אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הלמ"ס מעדכנת: המשק צמח ברבעון הראשון רק ב-2.1% צילום: גיל נחושתן

הלמ"ס מעדכנת: המשק צמח ברבעון הראשון רק ב-2.1%

זאת לעומת 2.5% בעדכון הקודם לפני חודש; העלייה בתוצר ברבעון משקפת עליות בהוצאה לצריכה פרטית ובהוצאות לצריכה ציבורית וירידות ביצוא הסחורות והשירותים

16.06.2015, 14:11 | אמנון אטד

המשק הישראלי ממשיך להפגין ביצועים ירודים. מהאומדן השני של החשבונות הלאומיים לרבעון הראשון של 2015 שמפרסמת היום (ג' (הלמ"ס מתברר כי בשלושת החודשים הראשונים של השנה צמח המשק רק בשיעור שנתי של 2.1%, ולא ב- 2.5% כפי שדווחה הלמ"ס רק לפני חודש. 

קראו עוד בכלכליסט

צמיחה זו נמוכה מהצמיחה שנרשמה ברבעון המקביל בשנה שעברה (2.8%) ונמוכה בהרבה מזו שנרשמה ברבעון הקודם (6.5%). יחד עם זאת צריך לזכור שההשוואה בין הצמיחה ברבעון הראשון של 2015 לבין זו של הרבעון האחרון של 2014 למעשה אינה אומרת דבר, שכן הצמיחה הגבוהה שנרשמה ברבעון הקודם הייתה למעשה פיצוי על הצמיחה הנמוכה מאוד (0.8%) שנרשמה ברבעון השלישי של 2014 בעקבות מבצע צוק איתן.

על פי האומדנים המעודכנים, התוצר של הסקטור העסקי גדל ברבעון הראשון של השנה רק בשיעור שנתי של 2.6%, ולא ב- 3.2% כפי שדווח בחודש שעבר. לדברי הלמ"ס, העלייה שנרשמה בתוצר ברבעון הראשון של השנה משקפת את העלייה בהוצאה לצריכה פרטית ובהוצאות לצריכה ציבורית וירידות ביצוא הסחורות והשירותים ובהשקעות בנכסים קבועים.

אל אומדני הצמיחה הרבעוניים של הלמ"ס יש להתייחס בזהירות רבה. זאת לאור העובדה שהלמ"ס נוהגת לעדכן את אומדני החשבונות הלאומיים שלה, שאומדני הצמיחה הם חלק מהם, לאחור בתדירות די גדולה ובמשך זמן ממושך.

חטיבת המחקר של בנק ישראל בדקה את טיב העדכונים של אומדני הלמ"ס, ובמחקר שפרסמה בנושא בעבר כתבו מחבריו כי "לא ניתן להתייחס אל אומדני הצמיחה הראשוניים כאל נתונים סופיים, ויש לעקוב אחר השינויים המתבצעים בהם לאורך זמן". גם הלמ"ס עצמה מציעה להתייחס אל אומדני החשבונאות הלאומיים שהיא מפרסמת בזהירות רבה. בכל הודעותיה, נוהגת הלמ"ס לציין כי "יש להתייחס אל ממצאים אלה בזהירות, כי כידוע קיימת אי סדירות גבוהה יחסית בסדרות הסטטיסטיקה הכלכלית בארץ. הדבר מתבטא בתנודות חריפות בנתונים הרבעוניים שמקשה על ניתוח המגמה בסדרות העתיות השונות ובמיוחד על איתור נקודות מפנה בפעילות הכלכלית".

 

צריכה פרטית, צילום: תומריקו צריכה פרטית | צילום: תומריקו צריכה פרטית, צילום: תומריקו

אומדן הצמיחה החדש של הלמ"ס לרבעון הראשון של השנה מעמיד בסימן שאלה את הסבירות להתממשות תחזית הצמיחה האופטימית של בנק ישראל לשנת 2015 כולה. לפני שלושה חודשים פרסם בנק ישראל את התחזית המקרו-כלכלית הרבעונית של חטיבת המחקר שלו, שבה העריכו כלכלני החטיבה כי המשק הישראלי יצמח השנה ב- 3.2%. בתחילת השבוע הבא אמור בנק ישראל לפרסם את התחזית הרבעונית המעודכנת.

מפירוט אומדני החשבונות הלאומיים שמפרסמת היום הלמ"ס מתברר עוד כי הצריכה הפרטית במשק ממשיכה לגדול בשיעורים חדים: 7.5% בשיעור שנתי ברבעון הראשון של 2015, לעומת 5.5% בדיווח מהחודש שעבר, ובהמשך לעלייה של 7.9% שנרשמה ברבעון הקודם. ההוצאה לצריכה פרטית לנפש, הנחשבת מדד אמין למדידת השינויים ברמת החיים, גדלה ברבעון הראשון של השנה בשיעור שנתי חד-יחסית של 5.5%, בהמשך לעלייה של 5.6% ברבעון הקודם.

עוד מתברר מאומדני הלמ"ס כי כלל יצוא הסחורות והשירותים של המשק הישראלי ירד ברבעון הראשון של השנה בשיעור שנתי של 6.2%, לעומת עלייה בשיעור זהה שנרשמה ברבעון הקודם. ביבוא כלל הסחורות והשירותים נרשמה ברבעון הראשון עלייה בשיעור שנתי של 11%, לעומת ירידה קלה של 0.9% שנרשמה ברבעון הקודם. היקף ההשקעות בנכסים קבועים במשק הצטמצם ברבעון הראשון של 2015 בשיעור שנתי של 6.5%, לעומת עלייה של 9% שנרשמה בסעיף זה ברבעון הקודם.

תגיות