אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוצר יבדוק כיצד השפיעו העלאות קודמות של מס הרכישה על הביקוש של משקיעים צילום: ארז חרודי, עושים צילום

האוצר יבדוק כיצד השפיעו העלאות קודמות של מס הרכישה על הביקוש של משקיעים

יו"ר ועדת הכספים: "כבר ב-2011 נענינו לאוצר שטען שהעלאת המס תפחית את שיעור המשקיעים ותוציא לשוק דירות, עתה חובת ההוכחה בעניין על האוצר, האם אכן הנתונים מצדיקים את הטענה הזאת, בטרם נאשר את החוק"

17.06.2015, 14:26 | עמרי מילמן

העלאת מס הרכישה משיעור מינימלי של 5% לשיעור מינימלי של 8% עלתה היום לדיון בוועדת הכספים של הכנסת. יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה) שלח את פקידי האוצר לבחון כיצד ההעלאות הקודמות שהתרחשו בשנים האחרונות השפיעו על ביקוש של משקיעים. "כבר ב-2011 נענינו לאוצר שטען שהעלאת המס תפחית את שיעור המשקיעים ותוציא לשוק דירות" אמר גפני "עתה חובת ההוכחה בעניין על האוצר, האם אכן הנתונים מצדיקים את הטענה הזאת, בטרם נאשר את החוק".

קראו עוד בכלכליסט

אישור החוק עצמו טרם עלה לוועדת הכספים, למרות שאושר בתחילת השבוע בקריאה ראשונה, אך בוועדה רצו כבר לעסוק בנושא כדי לקדמו. ב-1.7 תפוג הוראת השעה שקובעת את שיעורי המס כעת, ואם לא יאושר החוק, יירדו שיעורי המס בחזרה ל-3.5%-10%. גפני ציין כי הוא לא מתנגד לחוק, אך כי בכוונתו להכניס להצעת החוק אלמנטים נוספים כאמור. טרם נקבע דיון נוסף בנושא, אך ככל הנראה הוא יתקיים ביום שני הבא.

שי באב"ד, מנכ"ל האוצר שי באב"ד, מנכ"ל האוצר שי באב"ד, מנכ"ל האוצר

בדיון השתתפו מספר בכירים מהאוצר, ביניהם מנכ"ל האוצר, שי באב"ד שאמר: "כיום 22%-25% מכלל העסקאות הן לצרכי השקעה והמטרה לחזור ל-19%".

סגן הממונה על התקציבים, ערן ניצן אמר כי: "כיום 8% מבעלי הדירות הם בעלי 2 דירות ומעלה. מצב ייחודי בכל העולם ויש לו השלכה על הדורות הבאים. הממשלה אוחזת במרבית הקרקעות זה יתרון גדול כי היא יכולה להחליט מה לעשות ולשנות כיוון אך חיסרון כי התגובה שלה איטית יותר ממחזיקים פרטיים".

ההצעה זכתה לביקורת מצד חברי הכנסת מהאופוזיציה, ובעיקר המחנה הציוני, ומצד לשכת עורכי הדין. כך למשל ח"כ אראל מרגלית אמר: "הם רוצים למלא את קופת האוצר ב- 600 מיליון שקל כדי לממן התחייבויות שונות. סביבת הריבית היא אפסית ולכן הראשונים שרצים לקנות דירה הם הפנסיונרים. אם תעלו להם את מס הרכישה ייקחו עוד כסף מהשוכרים כדי להצדיק את ההשקעה. המהלך הזה לכשעצמו פוגע בראש וראשונה בשוכרים. זה כמו עמלת תיווך".

ח"כ מיקי רוזנטל טען כי: "הנתונים שהאוצר עצמו הביא מוכיחים שהעלאת מס הרכישה ב- 2011 לא הועילה דבר בהרתעת המשקיעים. הייתה ירידה בשיעור המשקיעים כבר מ-2010 ל-2011 מ-29.2% ל-25.2% כנראה מסיבות אחרות, שכן רק לאחר מכן העלו את המס".

ח"כ מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני): אסור לפגוע במשפרי דיור או ביורשים. נראה שנתפסים לבהלה". לאוצר אמר: "אל תרוצו, תעשו צעדים נכונים. היה צריך להציג העלאת מס כחלק ממהלך קיים כדי לשנות התנהגות רוכשים ולא רק בדיעבד לבוא עם תכנית כוללת". גם עו"ד זיו שרון, יו"ר משותף פורום המסים של לשכת עורכי הדין שהגיע לדיון הביע התנגדות למהלך וציין בפנייתו כי "בהיעדר הגדלת ההיצע הזמין, צעדים בהולים אלו מובילים לכך שבטווח הקצר, של השנתיים הקרובות, תהיה עליית מחירי דירות למגורים במקום הורדתם. וזאת מן הטעם שה"משקיעים" הינם בעלי משאבים זמינים יותר, לרכישה מואצת של דירות מגורים כדי לחסוך את תוספת מס הרכישה, לעומת כל אותו ציבור שממילא עקב עליית המחירים הינו חסר משאבים ומתקשה לגייס מימון חיצוני לרכישת דירות". בנוסף ציין כי "בהינתן התשואות הנמוכות בשוק ההון, העלאת מס הרכישה ולבטח בשיעורים אלו, לא תרתיע את המשקיעים האמיתיים, בהיעדר אלטרנטיבה יעילה אחרת"

כאמור, הוועדה החלה לדון בנושא עוד בטרם קיבלה את הסמכות לאשרו, אחרי שעבר בקריאה ראשונה בכנסת. ועדת הכנסת טרם הכריעה איזו ועדה תעסוק בו, אך לאור העובדה שיש לקואליציה רוב בועדת הכנסת, הסיכוי כי החוק לא יידון בוועדת הכספים אלא בוועדת הכלכלה, נמוך . ח"כ מירב מיכאלי הגישה הבוקר בקשה לרביזיה בוועדת הכנסת בנוגע להצעת החוק להעלאת מס הרכישה, בטענה כי קבעו את ועדת הכספים כוועדה למיסוי, והדיון החל עוד בטרם קיבל לידיו את החוק.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
האמת הפשוטה היא שצריכים להעלות את מס הרכישה ל 15% לפחות
האמת הפשוטה היא שצריכים להעלות את מס הרכישה ל 15% לפחות כדי שיהיה אפקטיבי. בריביות אפסיות וכששוק ההון עומד לפני ירידות גדולות ואולי אפילו קריסה ברור שמשקיעים יחפשות חהשקיע את הכסף בדירות למרות העלאת המס ב 2-3% שזה פשוט העלאה מצחיקה !!! תמיד המהלכים חסרי תוכלת ולא משמעותיים וכך עוברת שנה ועוד שנה עד שכאילו "מגלים " שזה לא היה אפקטיבי, כאילו שזה לא ברור מראש..רבותיי, כנראה שגם כחלון לא ממש רוצה בירידת מחירים מסיבותיו הוא(אולי בגלל מקורביו..). אנחנו חיים במדינה בעייתית מאוד.מקבלי החלטות שדואגים רק לעצמם ולמשפחתם ולמקורביהם ולא מבצעים את תפקידם נאמנה. אח איזה עם זה...הכל רמאות.
אב , רמת גן  |  17.06.15