אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכדורגל המצרי נפל קורבן לטרור צילום: אימג'בנק, Gettyimages

הכדורגל המצרי נפל קורבן לטרור

מוחמד אבוטריקה, כוכב הכדורגל הגדול של מצרים, מואשם במימון האחים המוסלמים. הוא, אוהדי קבוצות רבות ובכלל הכדורגל המצרי הם קורבנות של מלחמת החורמה של רשויות החוק במצרים נגד כל מי שיצא נגד חוסני מובארק

29.06.2015, 10:21 | דורון פסקין

הכדורגל המצרי סוער על רקע החשדות כי מוחמד אבו טריקה, הכוכב הכי גדול שהיה לנבחרת המצרית בשנים האחרונות, חשוד במעורבות במימון טרור. לפני שבועות אחדים החליטה ועדה מצרית במשרד המשפטים להקפיא את כל נכסיו של הכוכב לשעבר של מועדון הפאר אל־אהלי והנבחרת המצרית. ועדה זו אחראית על מעקב מקורות המימון של תנועת האחים המוסלמים שהוצאה אל מחוץ לחוק בעקבות ההפיכה המצרית כנגד שלטונו של מוחמד מורסי בקיץ 2013. אבו טריקה לא לבד. ב־20 חודשי הפעילות של הוועדה היא החרימה רכוש בשווי של 4.1 מיליארד דולר שהיה שייך לארגונים ולחברים המסונפים לאחים המוסלמים.

קראו עוד בכלכליסט

אוהדי כדורגל במצרים. חלקם מוגדרים כארגון טרור, צילום: אימג אוהדי כדורגל במצרים. חלקם מוגדרים כארגון טרור | צילום: אימג'בנק, Gettyimages אוהדי כדורגל במצרים. חלקם מוגדרים כארגון טרור, צילום: אימג

לפי החשדות, אבו טריקה היה אחד מבעליה של חברת תיירות שנהגה להזרים כספים לקופת האחים המוסלמים. לפי החשד, הקשר המחונן הקים את החברה הזו ביחד עם עוד דמויות בולטות בהנהגת האחים המוסלמים. מנכ"ל החברה עצור בימים אלה בחשד למעורבות בפיגועים כנגד מוסדות המדינה.

אבו טריקה, שפרש ממשחק פעיל בשנת 2013, היה ידוע באדיקותו הדתית ולא הסתיר את תמיכתו בנשיא מורסי במסע הבחירות של שנת 2012. עם זאת, הוא מכחיש מכל וכל את הטענות על מעורבות החברה שלו במימון פיגועים כנגד מוסדות השלטון או אזרחי מצרים ואף הגיש ערעור לבית המשפט כדי שיסיר את העיקול על כל נכסיו במצרים. מי שיוצא נשכר בשלב זה מההחלטה על הקפאת נכסיו של אבו טריקה הוא מועדונו לשעבר אל־אהלי שחייב לו כספים עוד מתקופת היותו שחקן. בעקבות ההחלטה על הקפאת חשבונות הבנק שלו, הודיעו ראשי אל־אהלי כי לא יעבירו לו את יתרת החובות הנאמדים במאות אלפי לירות מצריות כל עוד לא יביא אישור מהרשויות כי חשבונות הבנק שלו הופשרו.

מכוניות פאר במתנה

הרחוב הספורטיבי במצרים עדיין מתקשה לעכל את הידיעה כי אבו טריקה חשוד במימון האחים המוסלמים. כאייקון ספורטיבי הוא ללא ספק מקבל עד עתה יחס שונה הן מהשלטונות והן מהתקשורת ביחס למי שנחשד כמממן תנועת טרור. תעיד על כך העובדה כי רק לפני כמה שבועות הוביל אבו טריקה נבחרת כוכבים מוסלמים ששיחקה במשחק צדקה כנגד נבחרת סעודיה. בין הכוכבים המוסלמים הללו שחסו בצלו של אבו טריקה ניתן לציין את מוחמד סלאח, כוכב פיורנטינה, קרים בנזמה, חלוצה של ריאל מדריד, ופרדריק קאנוטה, לשעבר כוכבה של סביליה הספרדית.

מעבר לכישורי המשחק שלו דומה כי הפופולריות הרבה שרכש לעצמו אבו טריקה במצרים נובעת מהדרך שלו להצלחה המסחררת. אבו טריקה נולד למשפחה ענייה מרודה ולמחייתו החל לעבוד בצעירותו במפעל ללבנים עד שהתגלו כישורי הכדורגל שלו. בשנת 2003 הצטרף לאל־אהלי לאחר שגם היריבה המושבעת זמאלק חפצה בשירותיו. הוא הוליך את מועדונו לתארים מקומיים ובזירה האפריקאית וכן הוביל את הנבחרת המצרית לאליפות אפריקה בשנת 2006 ובשנת 2008. אבו טריקה הפך לכוכב לאומי.

ההצלחה על הדשא לוותה גם בהצלחה כלכלית, ומי שהחל את חייו בעוני, צבר הון המוערך כיום ב־10 מיליון דולר. הון זה נצבר בזכות המשכורות ששולמו לו על ידי אל־אהלי וכן קמפיינים פרסומיים שבהם היה שותף.

מקורות המקורבים למועדון המצרי מספרים כי אנשי עסקים מקורבים נהגו להעניק לאבו טריקה מתנות אישיות יקרות ערך כמו מכוניות פאר. בין האישים הללו עלה שמו של איש העסקים ספוואן ת'אבת, אחיינו של מנהיג האחים המוסלמים בעבר, מאמון הודייבי. יש לזכור כי בשלהי הקריירה שלו הושאל אבו טריקה לקבוצה באמירויות ומשכורתו שם הגיעה ל־100 אלף דולר נטו בכל אחד מששת החודשים שבילה במדינת המפרץ העשירה.

מוחמד אבו טריקה. הרוויח 10 מיליון דולר לפחות בקריירה שלו - לא כולל מתנות כגון מכוניות פאר, צילום: גטי אימג מוחמד אבו טריקה. הרוויח 10 מיליון דולר לפחות בקריירה שלו - לא כולל מתנות כגון מכוניות פאר | צילום: גטי אימג'ס מוחמד אבו טריקה. הרוויח 10 מיליון דולר לפחות בקריירה שלו - לא כולל מתנות כגון מכוניות פאר, צילום: גטי אימג

אולטראס = טרוריסטים

הפרשה של אבו טריקה פתחה תיבת פנדורה במצרים לגבי מעורבות שחקנים במימון ארגון האחים המוסלמים הנחשב היום לשם נרדף לטרור במצרים. גורמים פוליטיים בארץ הנילוס מעריכים כי ישנם לפחות עוד 15 שחקני הווה ועבר שנמנו עם תומכי האחים המוסלמים ונהגו להזרים חלק מהכנסתם לתפעולו השוטף של ארגון זה, כולל לזרוע המבצעית שלו. בימים אלה מתנהלת חקירה בנושא, אבל עדיין לא ברור אם אבו טריקה או ספורטאים מצרים אחרים יועמדו לדין או יישלחו לכלא בעוון מימון הטרור.

הפצצה בנושא אבו טריקה מהווה ציון דרך נוסף במה שעובר על הכדורגל המצרי מאז שהחל מה שכונה "האביב הערבי" בשנת 2011. ענף הכדורגל המצרי היה חלק בלתי נפרד מהאירועים. די לציין את התקרית באצטדיון בפורט סעיד בפברואר 2012, אז נהרגו 74 אוהדי כדורגל בתום משחק בין קבוצות אל־מסרי ואל־אהלי. מרבית ההרוגים היו ממועדון האוהדים הקיצוני של אל־אהלי ה"אולטראס", שאימץ קו קולני כנגד שלטונות הצבא שהחליפו את מובארק. התקרית הקשה בפורט סעיד הובילה להשעיית משחקי הליגה, וכשהיא חודשה, הוטלו מגבלות על מספר האוהדים שיכולים להיכנס למגרשים. החלטות אלה היו הרסניות מבחינת הליגה העליונה במצרים וגרמו בין השאר אובדן הכנסות כבד.

אבל לא רק הפסדים כספיים. ההגבלה על מספר האוהדים הביאה בפברואר השנה להרג של עוד 22 אוהדי כדורגל בהתנגשות עם כוחות הביטחון מחוץ לאצטדיון "ההגנה האווירית" בקהיר. מרבית ההרוגים היו מקרב אוהדי האולטראס של מועדון זמאלק. לפי מועדון זה המכונה "האבירים הלבנים", הרג אוהדי הכדורגל היה מכוון וכחלק ממאמצי הממשלה לחסל את תופעת האולטראס.

ואכן, נראה שלטענת האוהדים הללו יש אחיזה במציאות. לפני כחודש החליט בית משפט מצרי להוציא מחוץ לחוק בשל היותם "ארגוני טרור" את כל מועדוני האולטראס במדינה. לא במקרה פסק דין זה ניתן באותו היום שבו נחרץ גורלו של הנשיא לשעבר מוחמד מורסי למוות בתלייה. השלטון הנוכחי בראשות הנשיא עבד אל־פתאח א־סיסי מנסה לבסס את מעמדו באמצעות יד ברזל המופנית כנגד האחים המוסלמים וכל מי שנחשד בהתנגדות לשלטונו, וזה כולל את האולטראס.

הפגנות כדורגל במצרים. השלטון הנוכחי בראשות הנשיא עבד אל־פתאח א־סיסי מנסה לבסס את מעמדו באמצעות יד ברזל המופנית כנגד האחים המוסלמים וכל מי שנחשד בהתנגדות לשלטונו, וזה כולל את האולטראס. , צילום: איי אף פי הפגנות כדורגל במצרים. השלטון הנוכחי בראשות הנשיא עבד אל־פתאח א־סיסי מנסה לבסס את מעמדו באמצעות יד ברזל המופנית כנגד האחים המוסלמים וכל מי שנחשד בהתנגדות לשלטונו, וזה כולל את האולטראס. | צילום: איי אף פי הפגנות כדורגל במצרים. השלטון הנוכחי בראשות הנשיא עבד אל־פתאח א־סיסי מנסה לבסס את מעמדו באמצעות יד ברזל המופנית כנגד האחים המוסלמים וכל מי שנחשד בהתנגדות לשלטונו, וזה כולל את האולטראס. , צילום: איי אף פי

מובארק נוקם

 

מי שהוליך את המאבק באולטראס והגיש רשמית את הבקשה לבית המשפט הוא הנשיא הססגוני של זמאלק, עו"ד מורתדא מנסור. דמות זו המוכרת בכל מצרים כאחד מתומכיו הנלהבים של הנשיא הקודם חוסני מובארק היה יכול להשתלב בקלות בתוכנית "יציע העיתונות". הוא מרואיין מבוקש, חד לשון ובוטה והתפרסם בין השאר בגלל העימותים הפומביים שלו מול ראשי השלטון וגורמים אחרים בענף הכדורגל המצרי. עתה מנסור נחשב מקורב לשלטון א־סיסי ואף מפנטז להגשים את חלומו להיבחר לפרלמנט.

הכדורגל המצרי כמו שאר המגזרים האחרים במדינה נמצא במצוקה קשה מאז 2011. העדות לכך היא אובדן מעמדה של הנבחרת המצרית בזירה האפריקאית וגם כישלונם של המועדונים המקומיים ביבשת. יש לזכור כי לפני שהחלה ההידרדרות הפוליטית במצרים הליגה המצרית נחשבה למעניינת, הפופולרית והחשובה ביותר בעולם הערבי. בהתאם לכך היו הסכומים ששולמו לכוכבים בעיקר בקבוצות הגדולות. השכר של הכוכבים בקבוצות אלה הגיע לכמיליון דולר נטו בעונה. אולם חוסר היציבות במצרים והמאבק המתמשך בין השלטון לבין האחים המוסלמים ימשיך להקשות על התאוששות ענף הכדורגל ומכאן גם על יציבותו מבחינה כלכלית.

תגיות