אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"עידן סרגלי הכלים מאחורינו. במובייל אין מקום לטריקים" צילום: נמרוד גליקמן

"עידן סרגלי הכלים מאחורינו. במובייל אין מקום לטריקים"

איש הצללים של נועם לניר נחשף - מנכ"ל אפליי אורון צל, המכהן גם כמנכ"ל משותף בקיבו, מתעקש: "במובייל אין מקום לטריקים. זו לא חברת חלום"

06.08.2015, 11:29 | אסף גלעד

נועם לניר אולי נכווה מיאהו בעת המשבר בחברת בבילון, אבל זה לא מנע ממנו מלשתף עמה פעולה בשנית: מקלדת קיבו (Kibo) של חברת אפליישבשליטתו חתמה אתמול על הסכם עם יאהו ותשלב את מנוע החיפוש שלה במקלדת. זהו הסכם שותפות ראשון לקיבו עם מנוע חיפוש, ובאפליי לא שוללים הסכמים עם מנועי חיפוש נוספים.

קראו עוד בכלכליסט

קיבו היא חברה פרטית בבעלות חברת אפליי (41.65%) שבשליטת לניר וחברת וויטסמוק (41.65%), הנסחרות בתל אביב, סוכן השחקנים פיני זהבי (14.7%) ובאמצעות סוכנות השחקנים פולאריס המייצגת את הכדורגלן כריסטיאנו רונאלדו (2%).

קיבו צברה מתחילת השנה 8 מיליון הורדות ב־40 שפות, עם עשרות מיליוני שימושים ביום, לאחר שיצרה מקלדות סלולריות הממותגות בסמלי קבוצות הכדורגל המובילות בעולם. החברה הפכה את המקלדת לאפליקציה, המאפשרת אגב שימוש בה להתעדכן בחדשות לגבי קבוצת הכדורגל האהובה, בעדכוני הטוויטר שלה וכן לרכוש טובין וירטואלי שלה. קיבו חברה לקבוצות כמו ברצלונה וצ'לסי, וכיום היא אחת המקלדות הצומחות ביותר בחנות האפליקציות של אנדרואיד. טרם הושקו מקלדות ל־iOS ולאייפון.

לפי ניתוח שנעשה על גבי חנות גוגל פליי, ברבעון הראשון של 2015 נרשמו 2 מיליון הורדות לאפליקציית קיבו. ברבעון השני הוכפל המספר ל־4 מיליון, ועד כה ברבעון השלישי (חודש בלבד) היו 3 מיליון הורדות. מדו"חות קיבו המצורפים לדו"חות הכספיים של ווייטסמוק ואפליי, ניתן ללמוד כי החברה עדיין לא רשמה הכנסות נכון לתום הרבעון הראשון של 2015. ההפסד הנקי ברבעון הסתכם ב־4 מיליון שקל, ואת 2014 כולה סיימה קיבו עם הפסד נמוך יותר, 2.4 מיליון שקל. עיקר המימון של פעילות החברה מגיע מהלוואות בעלים של שתי החברות־האמהות.

למרות הדמיון למודל העסקי של בבילון, שנאלצה למכור את פעילות סרגלי הכלים שלה בעקבות הסכסוך עם יאהו וגוגל, בקיבו מדגישים כי לא מדובר בסרגל כלים המשנה את תכונות המכשיר, אלא באפליקציה עם ערך למשתמש. לאפליקציות סלולריות אפשרויות מצומצמות לשינוי חוויית המשתמש לעומת תוכנה למחשב. אך המודל העסקי דומה: הרווחים מחיפוש באמצעות המקלדת יתחלקו בין יאהו לקיבו, וחלקם יוקצו גם לקבוצות הכדורגל והמותגים שאיתם היא עובדת.

ביאהו רוצים להשתלב בעולם המובייל שנשלט כיום על ידי גוגל ואפל. מנכ"ל אפליי אורון צל, המכהן גם כמנכ"ל משותף בקיבו, מסביר כי יאהו ביקשה להשתלב במובייל. "תוכל לחפש במנוע חיפוש תוך כדי צ'ט בוואטסאפ מבלי לצאת מהאפליקציה", מסביר צל את היתרון בהסכם. קשה לאמוד את ההכנסות ממנו, שתלויות בעיקר בהורדות בעתיד ובסכום שתשלם יאהו על קניות שיתבצעו בעקבות החיפוש במנועיה על גבי קיבו.

"יש הבדל גדול בין סרגלי הכלים לאפליקציות מובייל. סרגלי הכלים היו משנים את עמוד הבית של המשתמש להגדרה המועדפת על יצרן התוכנה", מסביר צל. "במובייל אין מקום לטריקים. קיבו רק מנגישה אפשרויות חיפוש, תוכן חינמי כמו צפייה בסרטונים ותוכן שניתן לקנייה כמו טובין וירטואלי או פיזי. כשמשתמש מחפש נעליים וקונה נייק, אנחנו מתחלקים ברווחים עם יאהו. המקלדת היא אפליקציה שלמה מרובת פונקציות, שאחת מהן היא חיפוש".

בחברה בונים על הכנסות ממכירת טובין וירטואלי, כמו סטיקרים לאפליקציות צ'ט. קיבו חתמה לאחרונה על הסכם עם אפליקציית הצ'ט וייבר, שבמסגרתו תמכור סטיקרים ממותגים בחנות של וייבר.

הצל של לניר

צל, פרסומאי לשעבר, מכיר את לניר מאז ילדותם ברמת השרון. כשהם ניצבים זה לצד זה, ניתן לחשוב שמדובר בתאומים: שניהם מגיעים למשרד עם ג'ינס וטישרט שחורה, תספורת לבנה־קצוצה ומבט מלא ברק, הנובע משילוב של היפראקטיביות ושפע רעיונות. צל ניהל קריירה כפרסומאי במקאן אריקסון עד שלניר קרא לו שיסייע בהנפקת חברת ההימורים אמפייר אונליין. לאחר ההנפקה עזב צל את אמפייר, ולניר מכר את חלקו בה והקים את חברת ההשקעות ליברמור, שדרכה השקיע בבבילון. בהמשך הם הקימו יחד את חברת תיירות המרפא Mash Medical.

המשברים שפקדו את בבילון שבה היה מעורב לניר, כמו גם את תעשיית סרגלי הכלים הישראלית כולה, הבהירו שהעתיד נמצא במובייל. אלא שבמקום להפוך את בבילון לחברת מובייל, לניר העדיף להקים חברה לאפליקציות יישומיות - אפליי. אחרי ניסיונות לפתח כמה אפליקציות נשכחות הבינו בחברה שאין טעם לפתח אפליקציות שהמשתמשים מסירים לאחר שימוש קצר. הם רצו אפליקציה אחת שתסחף את השוק. כפי שהם כינו זאת, הם רצו וואטסאפ משל עצמם, מוצר שייכנס למשתמשים למחזור הדם.

הרעיון עלה בישיבה בבית קפה. תוך כדי הקלדה בסמארטפון הכתה בצל ההבנה - המקלדת נמצאת כמעט בכל סוג של אפליקציה ומייצגת בצורה הטובה ביותר את המשתמש. מה שהוא מקליד, מחפש ומספר לחבריו - הכל נכנס למקלדת. משתמשים נוהגים לשלוף את המקלדת הווירטואלית כ־50 פעם ביום. אלא ששוק המקלדות היה קשה לחדירה ובראשה עמדה מובילה ברורה - SwiftKey האמריקאית, הגוגל של המקלדות.

מקלדת פרימיום דורשת תחכום וידע שחסרו לאפליי. לכן היא פנתה בשנה שעברה לווייטסמוק, המנוהלת על ידי איתי מרוז ונסחרת בתל אביב בשווי של 122 מיליון שקל. זו פיתחה תוכנה לתיקון הדקדוק באנגלית שהפיצו סרגלי כלים. מרוז החליט לשתף פעולה עם אפליי, כשהיעד הוא אפליקציית מובייל שתשתמש בטכנולוגיה של ווייטסמוק.

למקלדת של קיבו תכונה בולטת - יכולת הלמידה שלה. המקלדת "זוכרת" את הטקסט שהקיש המשתמש בכל האפליקציות שבהן היא משמשת - בהקלדת מסרים בוואטסאפ, חיפוש בגוגל או שליחת מייל. משתמש בקיבו מאשר לאסוף עליו נתונים אנונימיים בתמורה להגשה מפולחת יותר של שירותים בחזרה. בקיבו לא מעוניינים בזהות המשתמש, אך כשהם יודעים שהוא אוהב קוקה־קולה, הם יכולים להמליץ לאפליקציה שרצה בצמוד למקלדת לשבץ פרסומת של פפסי.

 

תודה לרומן אברמוביץ'

שנה תמימה קיבו היתה עוד מקלדת בחנות של אנדרואיד, כשהגורם המייחד אותה הוא יכולות לינגוויסטיקה חזקות שירשה מווייטסמוק. מצד אחד, מקלדת היא מוצר אפרורי ופונקציונלי. אבל צל חיפש חיבור רגשי. "דת אפשר להמיר, אבל קבוצת כדורגל אי אפשר", אמר צל בשיחות סגורות - והדרך ליישום נסללה. המשתמש יקבל מקלדת בצבעי הקבוצה וייחשף ללוגו שלה עם כל שימוש. בלחיצת כפתור הוא יוכל להחליף את המסך לעמוד הפייסבוק, האינסטגרם והטוויטר של הקבוצה ולהתעדכן בחדשות עליה. בתמורה תקבל קבוצת הכדורגל תזכורת מתמדת לקהל בכל הקלדה - מי הפייבוריטית שלהם.

צל הנלהב פנה ל־100 מועדוני הכדורגל הגדולים בעולם, ולא נענה. אז הגיעה התשובה מקבוצת הצמרת האנגלית צ'לסי שבבעלות רומן אברמוביץ'. בנסיעת בזק ללונדון נסגרה העסקה הראשונה של קיבו.

צל ידע שבכדורגל תופעת העדר עובדת נפלא: אם יש לך קבוצה אחת ביד, שאיתה עברת את כל מסכת האישורים - השגת הקבוצה הבאה תהיה קלה. ומשום שהליגה האנגלית היא סמן ימני לבדיקות נאותות, צ'לסי מהווה התחלה טובה.

הזמן פעל לרעתם של צל ומרוז, כי לא קשה לחקות מקלדות ממותגות. ואז הגיע פיני זהבי, סוכן השחקנים הישראלי המתגורר בלונדון, המקורב לקבוצות הליגה האנגלית. כאשר צל פנה אליו, הוא ביקש שייפגשו בתוך חודש בישראל. צל לא המתין, תפס את הטיסה הקרובה ללונדון ואחרי 10 דקות של פגישה סגר עסקה: זהבי יביא לו את קבוצות הכדורגל, ובתמורה יקבל 14.7% ממניות קיבו.

כיום חתומה קיבו עם ברצלונה, ריאל מדריד, מנצ'סטר סיטי, ליברפול, באיירן מינכן, ארסנל, מילאן ובנפיקה ליסבון. לאחר שהשיק מקלדת אישית חתומה על ידו, קיבל רונאלדו 2% ממניו קיבו. המקלדת מצויה בשלבי הפצה ראשונים. בנוסף חתמה על כהסכם ראשון בתחום התוכן הלא ספורטיבי עם המותג הלו קיטי.

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

13.
קשקוש מקושקש. שוק המובייל מוצף אפליקציות מקלדת ועזרי חיפוש למינהם
כמען כולם חינמיים כמובן וכולם בונים את עצמם כמובן על מודל האפילייט שגם הוא מניב רווחים אפסיים ל 99% מהיזמים. מה עוד שאין כלל חסמי כניסה להצטרפות של עוד ועוד חברות בהשקעה אפסית. האדונים הנכבדים רוצים להיות עוד שחקן קקיוני בשוק הזה - שיהיה בהצלחה.
יזם  |  06.08.15
10.
לופטגעשעפט
נועם לניר אינו אלא להטוטן אינטרנטי שעושה הרבה רוח אבל בעצם לא מציף ערך אמיתי. כל הדברים שעשה עד היום (קידום הימורים באינטרנט למשל) הם עסקי אויר. בנושא ביבלון: הוא לקח חברה עם מוצר אמיתי שמביא ערך אמיתי והפך את החברה לבולשיט-עובדה שגוגל ויאהו זרקו אותו. כך יהיה גם עם המיזם הזה. לניר אמנם התעשר מכל הלהטוטים אבל זה לא אומר שהוא איש חיובי במובן העסקי. אני אוהב לראות אנשי עסקים שבונים משהו מועיל (כמו אלון מוסק שהביא לנו את פייפל ואת מכונית הטסלה, או סטיב ג'ובס שהמציא את האייפוד).
06.08.15
לכל התגובות