אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המבחן של המתמודדות על רכישת כלל: מבנה הבעלות צילם: אוראל כהן

המבחן של המתמודדות על רכישת כלל: מבנה הבעלות

המתחרה שתזכה בשליטה בחברת הביטוח תידרש להציג מבנה בעלות שיניח את דעתה של המפקחת על הביטוח. יו"ר טיינאן: "אנו ערוכים לביצוע הרכישה ממקורות עצמיים"

19.08.2015, 07:13 | גולן חזני

ארבע קבוצות הגישו הצעות בלתי מחייבות לרכישת השליטה בכלל ביטוח. אתמול (ג') היה המועד האחרון להגשת ההצעות הראשוניות, אולם גורם המקורב למכרז אמר כי אם תגיע מתחרה חדשה יישקל צירופה לרשימת המתמודדות, שככל הנראה כולן סיניות.  

קראו עוד בכלכליסט

לאחר פתיחת המעטפות יחליטו מנהלי המכרז ומנהלי אי.די.בי, בעלת השליטה בחברת הביטוח, אילו הצעות יעלו לשלב הבא. שאלת המחיר לא תהיה האינדיקטור היחיד. גורם לא פחות חשוב יהיה מבנה הבעלות של הרוכשת.

הקבוצה הסינית של לי הייפנג, שעמדה לרכוש את השליטה בכלל לפני שנה, לא קיבלה את אישור המפקחת על הביטוח דורית סלינגר למהלך בשל מבנה בעלות בעייתי. במכרז הנוכחי חבר הייפנג לשותף רציני - טיינאן, חברת הביטוח האלמנטרי הפרטית השנייה בגודלה בסין. הייפנג הוא יו"ר, מנכ"ל ובעלי חברות האחזקות וההשקעות JT Capital ו־Pohua JT Management, המהווה 15% מהקבוצה של הייפנג, ואילו טיינאן מהווה 85%.

יו"ר טיינאן, ד"ר הונג בו, הגיע לארץ בשבועות האחרונים ונפגש עם המפקחת ועם מנהלי כלל ביטוח והנאמן משה טרי. הקבוצה מסרה כי השלימה את ההיערכות לביצוע בדיקת הנאותות, וכי בכוונתה להתחיל בה מיד כשאי.די.בי תיתן לכך אור ירוק.

"אנו מעוניינים ברכישת כלל ביטוח כעסקה אסטרטגית וכאחזקה לטווח ארוך", אמר אתמול הונג בו. "אנו ערוכים פיננסית לביצוע הרכישה ממקורות עצמיים וקיבלנו את תמיכתו העקרונית של הממונה על שוק הביטוח הסיני לביצועה". עוד הוסיף כי לטיינאן מומחיות בתחום הביטוח והיכרות מעמיקה עם דרישות הרגולציה, לרבות סולבנסי 2.

אלה הן הנחיות בינלאומיות להקצאות הון בגין סיכונים שנוטלות עליהן חברות הביטוח. אם וכאשר אלה ייכנסו לתוקף בישראל, תידרש כל חברת ביטוח להפריש מיידית מאות מיליוני שקלים.

קבוצה בולטת אחרת המתמודדת על רכישת כלל היא קרן ההשקעות XIO, שפועלת מהונג קונג. הקרן נוסדה ב־2014 בידי ארבעה שותפים יוצאי קרנות ההשקעה הגדולות בעולם. קרסטן גאייר הגרמני מקרן פרמירה, המשמש כראש החטיבה האירופית; ג'וזף פצ'יני האיטלקי, בכיר לשעבר בבלאקרוק; ושני השותפים הסינים, מרפי צ'יאו, לשעבר בכיר בחברה הממשלתית הסינית CICC, ואת'ן לי, לשעבר בכירה באולימפוס סין.

עד כה ביצעה XIO שתי השקעות בלבד: במרץ רכשה את חברת הדשנים קומפו אקספרט הצ'יליאנית מידי קרן ההשקעות הגרמנית טריטון. ביוני היא רכשה את חברת הטיפולים האסתטיים מבוססי לייזר לומניס הישראלית ב־510 מיליון דולר.

על פי הערכות, ההצעות הראשוניות ינועו סביב שווי של קצת יותר מ־4 מיליארד שקל לכלל ביטוח. העובדה שכל המתמודדים הם סינים מעלה מספר סימני שאלה לגבי התהליך והרגולציה המקומית, שהרתיעה קבוצות גדולות ורציניות ששקלו את הרכישה. שתי הבולטות בהן היו קרן CVC הבינלאומית, המנהלת 45 מיליארד יורו; וקבוצת לג'נד הסינית, שלה אוריינטציה מערבית, המנהלת נכסים בהיקף 47 מיליארד יורו. ככל הנראה שני גופים פיננסיים סיניים פרטיים הגישו הצעות - מקרולינק וצ'יינה מינגשנג.

הונג בו יו"ר טיינאן, צילום: אלון רון הונג בו יו"ר טיינאן | צילום: אלון רון הונג בו יו"ר טיינאן, צילום: אלון רון

תגיות