אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קנו לעצמכם מתנה לחג

קנו לעצמכם מתנה לחג

קיים מודל פנסיוני חלופי שעדיף על מתווה סלינגר. מדוע לא מדברים עליו?

13.09.2015, 12:08 | אלון ספונרו

למעלה משלוש שנים מונחת על שולחנו של אגף שוק ההון שבמשרד האוצר תוכנית, המונעת גירעונות בקרנות הפנסיה, מוזילה את עלויות הביטוח, ואף מגדילה את פנסיית הזקנה - ואינה עולה למדינת ישראל דבר. תוכנית זו זוכה לתמיכתם של אנשי המקצוע המובילים בענף - אך אינה מיושמת, ובמקומה מבקש האגף לקצץ את הפנסיה.

קראו עוד בכלכליסט

אחת למספר שבועות מפורסמת כתבה אודות הגירעון שנוצר בקרנות הפנסיה החדשות עקב הריבית הנמוכה. בימים אלו, וגם לפני כשנתיים, זעקו הכותרות על כוונת אגף שוק ההון לקצץ את הפנסיות באופן דרסטי, בכדי לפתור גירעון זה.

מדוע נוצר הגירעון?

כאשר המבוטח פורש לפנסיית זקנה, מחושבת הפנסיה בהנחת ריבית ריאלית של 4%. במאזן הקרן, בו מחשבות הקרנות לכמה כסף הן יידרשו בעתיד בכדי לשלם את הפנסיה, הן מניחות כי הריבית תהיה בהתאם לאג"ח מדינה. לאור הריבית הנמוכה באג"ח מדינה בשנים האחרונות, נוצר גירעון, הצבירה של כל עמיתי הקרן, והפנסיה של כל הפנסיונרים, מופחתת בשיעור הגירעון.

מהי התוכנית שמציע אגף שוק ההון?

באוגוסט 2013 הציע פרופ' עודד שריג, שהיה אז הממונה על שוק ההון, לחשב את פנסיית הזקנה בהתאם לתשואת אג"ח מדינה במועד הפרישה. אם מודל שריג היה מתקבל, הפנסיה לפורשים כיום הייתה מופחתת ב-19.5%. ההצעה לא התקבלה.

המודל שהציעה הממונה הנוכחית דורית סלינגר בסוף חודש יולי, גוזר לבצע את מלוא הקיזוז של מודל שריג - וכל שקל נוסף שהפנסיונר יקבל בסמוך לפרישתו, הוא יידרש להחזיר לאחר מכן: במקום להפחית את הפנסיה בפרישה ב-19.5% (מודל שריג), תשולם בפרישה פנסיה רגילה, וזו תופחת במשך 20 שנים ב-2.1% לכל שנה (מודל סלינגר) - הפחתה מצטברת של 34.1%. מודל סלינגר קבע תקופת מעבר, ולמי שכבר הגיע ב-01/08/2015 לגיל פרישה מוקדמת, תופחת הפנסיה במצטבר ב-20% "בלבד". עד שהפורשים יבינו שהפנסיה שלהם הולכת ונשחקת יחלפו מספר שנים, וזה כבר יהיה מאוחר מדי.

מי שיגיע לגיל הפרישה, ויש בידיו מקורות כספיים שיכולים לקיים אותו למספר שנים, יוכל להמתין לעליית ריבית, בטרם יתחיל למשוך פנסיה, ולכן - מודל שריג ומודל סלינגר יפגעו יותר בשכבות החלשות.

התוכנית של אגף שוק ההון נחשפה בכתבותיו של שאול אמסטרדמסקי.

האם תוכניתו של אגף שוק ההון פותרת את הגירעון?

הריבית הנמוכה שגלומה באג"ח מדינה יוצרת גירעון נוסף - סכומי הביטוח שרוכשים המבוטחים אינם מספיקים (גם כאן - סכומי הביטוח נרכשים לפי ריבית ריאלית של 4%, וסכומי התביעות מחושבים בהתאם לריבית אג"ח מדינה). וגם כאן, הצבירה של כל עמיתי הקרן, והפנסיה של כל הפנסיונרים, מופחתת בשיעור הגירעון. מודל סלינגר ומודל שריג אינם נותנים כל מענה לגירעון זה, גם לאחר שתיושם הפגיעה הקשה שהציעו בפנסיה. התוצאה האבסורדית - הפנסיונרים, שהפנסיה שלהם תקוצץ על פי מודל שריג ומודל סלינגר באופן דרסטי, ימשיכו לסבסד את הגירעון שיוצרים מבוטחי הקרן, הרוכשים סכומי ביטוח בחסר.

מהי התוכנית שלא מדברים עליה?

לפני יותר משלוש שנים הנחתי על שולחנו של אגף שוק ההון מודל חלופי. המודל הוצג גם למר יאיר לפיד, כאשר היה שר האוצר, וגם לגברת סלינגר. המודל שהצעתי אושר על ידי דיוויד אנגלמאייר ואלן דובין, אקטוארים מובילים, וכן על ידי מאיר שביט, שהיה בעברו הממונה על שוק ההון ומוביל כיום את התנגדותן של מרבית הקרנות למודל סלינגר. המודל שהצעתי זוכה לתמיכתם של אנשי מקצוע רבים, ואף פרופ' שריג עצמו (אותו פרופסור שריג שהיה הממונה) תומך בלוגיקה העומדת מאחוריו.

כיום, תומכת מדינת ישראל בקרנות הפנסיה החדשות, ו-30% מנכסי הקרנות מושקעים באג"ח מיועדות של המדינה, המבטיחות ריבית ריאלית בשיעור של 4.86%. עפ"י המודל שהצעתי, לא יחול כל שינוי בהיקף הבטחת ו/או בשיעור הבטחת הריבית שמקנה המדינה לקרנות הפנסיה. עיקרון זה מבטיח כי המודל שהצעתי אינו עולה למדינה דבר. למודל שהצעתי יתרונות רבים, אך חשיבותו של עיקרון זה, שאינה אקטוארית, אלא פוליטית, תפורט בהמשך. המודל שהצעתי קובע כי כל נכסיהם של מקבלי פנסיות הזקנה, הנכות והשאירים, יושקעו באג"ח המיועדות, וכי יתרת אג"ח המיועדות תשמש להשקעת נכסי המבוטחים. למודל זה השפעות אקטואריות מרחיקות לכת, וקצרה היריעה להסבירן - אך ניתן להמחישן בדוגמה.

המחשת המודל המוצע המחשת המודל המוצע המחשת המודל המוצע

מדוע לא מיישמים את המודל החלופי ?

קיימות שתי אסכולות - האחת מבקשת להגדיל את תמיכתה של המדינה בקרנות הפנסיה, והשנייה מבקשת לבטל אותה. האסכולה השנייה שולטת באגף התקציבים ובאגף החשב הכללי של משרד האוצר - ומסיבה זו המודל שהצעתי אינו מיושם.

מחד גיסא - אינני סבור שקיים סיכוי להגדיל את תמיכת המדינה בקרנות - וכל מודל שיציגו אנשי האוצר ישאף להפחית את התמיכה. מאידך גיסא - הסיכוי היחידי לגייס את תמיכתם של אנשי האסכולה הראשונה, הוא להציג תוכנית שתגדיל את הפנסיה, מבלי להפחית את התמיכה. מסיבה זו מבוסס המודל שהצעתי על העיקרון האמור - לא יחול כל שינוי בהיקף הבטחת ו/או בשיעור הבטחת הריבית שמקנה המדינה לקרנות הפנסיה - היות והוא שומר על הסטטוס קוו.

הכותב אלון ספונרו הינו המייסד והבעלים של "פרישה מוקדמת" ומשמש, בין היתר, כמומחה מקצועי המלווה קרנות פנסיה רבות וכמרצה בתחום הביטוח הפנסיוני.

תגיות

33 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

31.
גם וגם !
המודך של אלון מדהים בטבלה ואני קונה את הטבלה ב- 2 ידיים . אך משום מה , כשלמדתי כלכלה , הסבירו לי שאין יש מאין . זה לא אלכימיה . אם המודל של אלון מפנה את האג"ח המיועדות לפנסיונרים , אזי הוא צריך לייצר מודל תזרים של התפתחות תוחלת החיים של הפנסיונרים , דבר שמסובך מאוד וגם אז לא ברורה נקודת האיזון , בה הוא יזדקק למשאבי אג"ח מיועדות נוספים . משום מה כולם מתעלמים מבעית חוסר האיזון האקטוארי שנובעת מהביטוחים הגלומים בקרן . בעיה זו נוצרת מ- 2 סיבות , אשר אלון הזכיר רק אחת והשניה הינה לחצי הפיקוח להורדת העלויות הביטוחיות , אשר כבר יצרה בשוטף ותמשיך ליצור גירעון אקטוארי בשוטף , אשר פוגע גם בפנסיונרים . משום מה לא נראה לי , שמודל שאינו גורע מהפנסיונרים ומספק לפוליטיקאים עלה תאנה , ידחה ע"י הפיקוח / שר האוצר , רק בגלל גחמות של מספר פקידים . מה שיותר הגיוני , שיש באגים במודל , שאין אפשרות לייצר אותו , או לחזות את עתידו . יתכן ואם הייתי מבין יותר את המודל , אזי הייתי משנה את דעתי , אך כפי שהוא מוצג , הרי הוא מאוד מאוד בעייתי ולא נראה לי שהוא פותר דבר !!
יעקב , מרכז  |  19.09.15
29.
מישהו במשרד האוצר ירד מהפסים ?
מודל ספונרו נותן פתרון ליוצאים לפנסיה שימשיכו לקבל פנסיה חודשית קבועה, וגם לצעירים שלא אמורים להיפגע מהמהלך הזה. הרעיון לתת אג״ח מובטח לגימלאים במקום שיינתן לכל עמיתי קרן הפנסיה הוא מצויין. ההחלטה של המפקחת על הביטוח לפגוע בגימלאים שהכנסתם ממילא יורדת בגיל פרישה, בלתי סבירה בעליל. מעניין לאן נעלמו נציגי הציבור בכנסת ובממשלה? ואיפה ההסתדרות? משרד האוצר חייב לשקול שנית את הגזירה הנוראה הזאת שעומדת בפתח ולבדוק חלופות נוספות כולל זאת של ספונרו. וגם התקשורת חייבת להרים ולהשמיע את קולה ביתר שאת.
קובי גרינברגר , מרכז  |  18.09.15
לכל התגובות