אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"לבנק ישראל אין אלטרנטיבה, שרה"מ יואיל לקחת מנהיגות" צילום: עמית שאבי

"לבנק ישראל אין אלטרנטיבה, שרה"מ יואיל לקחת מנהיגות"

האנליסטים מגיבים להחלטה להותיר את הריבית על כנה; הראל פיננסים: "לא פוסלים מדיניות מוניטרית מרחיבה עוד יותר"; פריים ברוקר: "סבירות גבוהה להעלאת ריבית בחודש הבא"

24.09.2015, 17:38 | שירות כלכליסט

"ההחלטה של בנק ישראל היא מהחלטות הצפויות שידענו, משום שאין לבנק אלטרנטיבה", כך כתב ארז צדוק, מנכ"ל קרנות אביב, בתגובה להחלטת בנק ישראל להותיר את הריבית על כנה ברמה של 0.1% ובהתייחסו להפחתת תחזית הצמיחה מצד מחלקת המחקר של הבנק, "הדבר המשמעותי שכן מתרחש וצריך לשים אליו לב, אלו רכישות הדולרים של בנק ישראל שהולכות ומתגברות, כאשר בארבעת החודשים האחרונים הבנק המרכזי רכש כ-4 מיליארד דולר, פי שניים מהכמות שנרכשה בארבעת החודשים שקדמו ובקצב הרבה יותר מהיר מהסכום שנרכש בסך הכול בשנה שעברה, כ-7 מיליארד דולר".

לדבריו, "בנק מרכזי פועל בדרך כלל בשני כלים מרכזיים, האחד הוא הריבית והשני הוא היצע הכסף. כאשר הריבית לא מתפקדת, נותר לנגידה רק לנסות ולהשפיע באמצעות היצע הכסף. הדבר משול לרכב עם שני בלמים, כשבלם של צד אחד לא עובד וכל בלימה הופכת למסוכנת ובעייתית. הדבר הראוי במצב כזה הוא שבנק ישראל יעבוד בשיתוף פעולה עם האוצר במטרה להגדיל את הכלים ששניהם יחד יכולים להפעיל, אבל זה לא קורה וההפסד הוא של הכלכלה הישראלית וזה מתבטא בהאטה משמעותית, בהמשך עליית מחירי הדיור ובאי וודאות כלכלית שרק הולכת וגדלה. יואיל ראש הממשלה לקחת מנהיגות לשבת יחד עם שר האוצר ונגידת בנק ישראל ולבנות ביחד תכנית שתסתכל על הכלכלה כולה, במקום שזו תטופל טלאים טלאים על ידי הגורמים השונים, כפי שקורה כרגע".

עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל פיננסים, מסר בהקשר זה כי "בשורה התחתונה, להערכתנו, המפתח היה ונשאר שער החליפין שקל סל. כל עוד השקל נחלש מול סל המטבעות המרכזיים, בנק ישראל לא צפוי לנקוט בפעולה כלשהי, והוא צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי גם כאשר הריבית בארה"ב תעלה (אם וכאשר זה ייקרה) בכדי ליצור פיחות בשקל. במקרה של התחזקות השקל או מדיניות מרחיבה נוספת באירופה - אנחנו לא פוסלים שהבנק יפעיל מדיניות מוניטרית מרחיבה עוד יותר, ואף שימוש בכלים לא קונבנציונליים".

אורי גרינפלד, כלכלן ואסטרטג ראשי בפסגות, מסר כי "מכיוון שלהערכתנו הנתונים החלשים של הרבעון השני הם זמניים בלבד, אנו מצפים לראות את הריבית נותרת ברמתה עוד זמן רב, לפחות עד אמצע 2016".

מחלקת המחקר של פריים ברוקר מסרה כי "פלוג החליטה להשאיר את הריבית ללא שינוי לאור נתוני אינפלציה חלשים אך יציבים ובעיקר בשביל לא לגרום לפניקה מיותרת בשוק המניות. העלאת הריבית היא דבר בלתי נמנע על מנת לאותת שהשוק בריא וזה יכול להתרחש בסבירות גבוהה בחודש הבא".

עידן אזולאי, מנהל השקעות ראשי של בית ההשקעות אפסילון מסר כי "בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי בשל שתי סיבות עיקריות: החשש מהמשך עליית מחירי הדירות ובאופן לא מוצהר החשש מפני המדיניות הפיסקאלית לאור הצעדים האחרונים של הממשלה שעלולים לגרום לאי עמידה ביעד הגרעון בשנה הבאה. אנו צופים שהריבית תיוותר נמוכה עוד זמן רב". 

אילן ארצי, מנהל ההשקעות הראשי של בית ההשקעות הלמן-אלדובי סבור דווקר כי "בנק ישראל ייאלץ להוריד את הריבית בשבועות הקרובים לנוכח האינפלציה האפסית והצמיחה הנמוכה בישראל ובעולם כולו. למרות ההרעה בתחזיות הצמיחה ל-2015-16 ונתוני האינפלציה הנמוכים מהיעד, ישנם מספר גורמים אשר מנעו הורדת ריבית נוספת. ראשית, הריבית הנוכחית הינה אפסית ולא ברורה התועלת בהפחתה נוספת. בנוסף, הפחתת ריבית נוספת תתמוך בהמשך תדלוק עליית המחירים בשוק הנדל"ן - תוצאה בלתי רצויה בתקופה הנוכחית. מעבר לשיקולים אלו, הסבירות הגבוהה לעליית ריבית בארה"ב לפני סוף 2015 מאפשרת לבנק ישראל לדחות קבלת החלטה לתמיכה בייצוא ובפעילות העסקית עד לאחר בחינת ההשפעות של המהלך. בכך בנק ישראל משאיר לעצמו 'כדור אחרון במחסנית' לפני שיעלה הצורך במהלכים כגון הרחבה כמותית".

תגיות