מחיר למשתכן בעפולה הוא רק צעד קטנטן בדרך לפתרון משבר הדיור
המכרז הראשון במתכונת מחיר למשתכן, תוכנית הדגל של שר האוצר להורדת מחירי הדיור, עבר בהצלחה. אבל בירוקרטיה מסורבלת וריבוי גופים שהסכמתם נחוצה להנעת התהליך מראה שהמשימה שעומדת לפני מטה הדיור רק התחילה
תוצאות המכרז הראשון בשיטת מחיר למשתכן לחכירת קרקע לבנית בנייני מגורים בעפולה נמסרו אתמול (ג'). מתברר כי מחירה הממוצע של דירה בת 120 מ"ר יהיה 620 אלף שקל. לדאבונם של רבים זהו רק שלב ראשון בדרך ארוכה, שבסופה אולי יוכלו 337 מאושרים לרכוש דירה הזולה בכ־30% מהמחירים בעפולה.
כעת על הקבלנים הזוכים לפעול לקבלת היתרי בנייה מהוועדה המקומית לתכנון ובנייה, ורק אחר כך הם יוכלו לשווק את הדירות ולהתחיל לבנותן. אם יש מבחן אמיתי למטה הדיור שבמשרד האוצר, הוא מתחיל כעת. עד עכשיו עסקו בכתיבת תוכניות, חוברות מכרז, חוקים ותקנות. כעת יצטרכו להוכיח כי הם מסוגלים לגרום לדחפורים לעבוד.
המשימה אינה פשוטה כלל, חברות הבנייה מעסיקות מחלקות שלמות של מומחים שכל תפקידם להעביר טופס מפקיד לפקיד ולדאוג כי הם יחתמו. בערים קטנות כמו עפולה מחלקת ההנדסה דלה בכוח אדם ולא בטוח שתוכל להתמודד עם מבול הבקשות. ויש עוד גופים נוספים שהסכמתם נחוצה להנעת התהליך כמו מכבי האש, חברת החשמל, פיקוד העורף ואלה לא תמיד מחויבים ליעדי הממשלה. על פי הערכות אופטימיות הדירות הראשונות ישווקו בעוד חצי שנה, הפסימיים צופים כי התהליך עשוי להימשך גם שנה.
ובכל זאת לא מעט אנשים במשרד האוצר נשמו לרווחה כאשר הסתבר שהוגשו 22 מעטפות למכרז. החשש כי יזמים ידירו רגליהם מהמכרז התבדה והתברר כי, למרות התלונות יש מספיק חברות קבלניות שמאמינות שהן יוכלו להרוויח. משום שבמכרז נקבע מחיר מקסימום (כ־5800 שקל למ"ר) הנמוך על פי השמאי הממשלתי ב־20% מהמחירים בסביבה היה ברור כי עצם קיומן של 22 ההצעות הוא הצלחה.
על כך אמר עדיאל שמרון ממלא מקום מנהל רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) שהייתה אמונה על המכרז: "ההשתתפות הערה של היזמים היא ההוכחה להיתכנות הכלכלית של מכרזי "מחיר למשתכן" אנו נמשיך לפעול כדי לעמוד ביעדים שהוצבו לרשות, על ידי שר האוצר ויו"ר מועצת מקרקעי ישראל, לשיווק 60־80 אלף יחידות דיור בכל רחבי הארץ, במסלול מחיר למשתכן עד סוף שנת 2016".
החברות לא מוגבלות במספר ההצעות ובסופו של יום נמנו בסך הכל 174 הצעות. בעת הכנת המכרז חילקו את המתחם לנתחים קטנים שבכל אחד מהם אפשר לבנות כ־20 דירות, וזאת כדי לאפשר לחברות קבלניות קטנות מהאזור להשתתף בו. בסופו של דבר את רוב הקלפים בקופה גרפה חברה מנצרת בשם י.ס.ד בעמק יזמות ובנייה. מתוך 337 הדירות שאפשר לבנות במתחם, הם יבנו כ־170. על פי התוכניות יבנו במקום בניינים בני 6־7 קומות, גודל דירה ממוצע יהיה כ־120 מ"ר. ההצעה הנמוכה ביותר הייתה 4554 שקלים למ"ר, כלומר 546 אלף ₪ למ"ר. הגבוהה ביותר 5255 למ"ר, כלומר 630 אלף לדירת 120 מ"ר.
בעוד חודשיים יעלה לאוויר אתר ייעודי של משרד הבינוי ובו יוכלו רוכשים פוטנציאלים של דירות העומדים בקריטריונים להירשם. הגרלה שעל כלליה שוקדים כעת, תאפשר לבחור מבין הנרשמים את ברי המזל לרכישת הדירות המוזלות.
בשבועות הקרובים צפויים להיסגר מכרזים בולטים נוספים בהם ראשון לציון עם קרקעות לבניית 1200 יחידות דיור, וקרית מוצקין עם כ־1000 יחידות דיור. בנוסף מתכוונים באוצר לפרסם עד סוף השנה מכרזים ל־3000 דירות בראש העין, 3000 בבית שמש, 2500 בקרית גת, 2800 בבאר שבע, ו־600 דירות בדימונה. אלה יצטרפו למכרזים על קרקעות לבניית 7600 יחידות דיור שכבר באוויר, וייאפשרו לשר האוצר להציג בסוף השנה מספר עגול של 20 אלף דירות במתכונת המוזלת של מחיר למשתכן.
שר האוצר משה כחלון מסר: "ההצלחה של המכרז היא בשורה לילדים שלנו. הפסקנו את הספסור של המדינה בקרקעות ואת התוצאות רואים במחירי הדירות. בתקופה הקרובה נמשיך לשווק עשרות אלפי יחידות דיור באותה השיטה בכל רחבי הארץ."
שר הבינוי והשיכון, יואב גלנט: "בתוך שנה נראה את התוצאות של מחיר למשתכן בכל רחבי הארץ, בקרב זוגות צעירים ובקרב חיילים משוחררים.
31 תגובות לכתיבת תגובה