אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יש מחיר: המאבק בשחיתות חתך 1%-1.5% מהצמיחה בסין צילום: בלומברג

יש מחיר: המאבק בשחיתות חתך 1%-1.5% מהצמיחה בסין

הנתון מתייחס לשנתיים האחרונות, כך לפי BNP פריבה; הסיבה: המאבק גורם לחשש מצד חברות להשיק פרויקטים; עם זאת, ההשפעה השלילית צפויה לפוג בשנים הקרובות

05.12.2015, 13:06 | שירות כלכליסט

המאבק נגד השחיתות הפושה בסין הורידה את התוצר של מדינה בשיעור שנתי של 1%-1.5% בשנתיים האחרונות והוא ממשיך לפגוע בצמיחה הכלכלית, כך על פי בנק BNP פריבה.

קראו עוד בכלכליסט

נשיא סין, שי ג'ינפנג, השיק מאבק מתוקשר נגד השחיתות והראוותנות הרווחים בקרב חברי השלטון, זמן קצר לאחר שעלה לשלטון ב-2012. מאבק זה זוכה לאהדת הציבור הסיני, אך פגע בצריכה הפרטית ובהשקעות במדינה, ולפי כלכלן בכיר ב-BNP, צ'י לו, שדיבר בוועידה בלונדון, "להפתעתי, ההשקעות עדיין רושמות ירידה".

 

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

לדבריו, מנהג הענקת המתנות, הרווח בקרב חברות ונציגי ממשל בסין, הולך ופוחת וחברות הפסיקו להעניק פרסים העלולים להיחשב כשוחד. גם פרויקטי השקעה ממשלתיים נפגעו מהמאבק. "גם אם אנשים אלו נקיים - ויש לנו ספקות לגבי כך - הם לא יודעים אם השותפים שלהם נקיים גם כן", הסביר לו את הסיבה לכך שהממשלות המקומיות חוששות להשיק פרויקטים ציבוריים.

במשאלי העם של סין, סוגיית השחיתות מופיעה באופן קבוע בראש רשימת הדאגות בקרב הציבור. במשאל שנערך בספטמבר על-ידי מכון פו, אמרו 84% מהנשאלים שגורמי ממשל מושחתים הם בעיה גדולה במדינה.

המפלגה הקומוניסטית, עדכנה באוקטובר את החוקים החלים על חבריה בכל הנוגע לשחיתות וקבלת שוחד. העדכון אוסר בפירוש על השתתפות בארוחות ראוותניות, במשחקי גולף וב"יחסים מיניים בלתי הולמים". 

המלחמה נגד השחיתות נותנת את אותותיה גם בחברות זרות – בשנה שעברה, ענקית התרופות מבריטניה גלקסו-סמית'-קליין נקנסה ב-500 מיליון דולר על ידי הרשויות לאחר שחברת בת מקומית שלה נמצאה אשמה במתן שוחד. חמישה ממנהליה של החברה נשפטו למאסר על תנאי.

עם זאת, לו אומר שהפגיעה הכלכלית בשל המאבק בשחיתות צפויה לפוג במהלך 2016 ו-2017. "אני סבור שההשפעה השלילית תתפוגג שכן ישנה - ותמשיך להיות - הקלה כמותית המאזנת את ההשפעה השלילית ואמון הציבור והמשקיעים יתייצב", אמר לו. "אולם התוצר ימשיך להיות מרוסן בשל רפורמות מבניות מתמשכות ושיעור הצמיחה צפוי לנוע בין 6% ל-7% לשנה, במהלך השנים הבאות".

כלכלתה של סין נמצאת בהאטה מתמדת מאז 2010, אז צמח התוצר בלמעלה מ-10% לשנה. על פי קרן המטבע העולמית, צפויה כלכלת סין לגדול בשיעור של 6.8% השנה ו-6.3% בשנה הבאה. כלומר כפול מהצמיחה הגלובלית הכללית ל-2015, לפי תחזיות הקרן.

תגיות