אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשות ההגבלים: תחנות כוח פרטיות יוכלו למכור גז עודף לתעשייה צילום: בני מור

רשות ההגבלים: תחנות כוח פרטיות יוכלו למכור גז עודף לתעשייה

בהחלטה שהתקבלה אתמול, וחתום עליה הממונה על הגבלים עסקיים בפועל אורי שוורץ, אושרו כל החוזים של תחנות הכוח הפרטיות הגדולות וניתן פטור מהסדר כובל על מכירת הגז; בכך נפתח שוק הגז המשני לתחרות

29.12.2015, 06:57 | ליאור גוטמן

רשות ההגבלים העסקיים פותחת את שוק הגז המשני לתחרות ומעניקה לתחנות כוח פרטיות היתר מכירה של עודפי הגז שברשותן למפעלי תעשייה או ללקוחות מתחום התחבורה. בהחלטה שהתקבלה אתמול, וחתום עליה הממונה על הגבלים עסקיים בפועל אורי שוורץ, אושרו כל החוזים של תחנות הכוח הפרטיות הגדולות וניתן פטור מהסדר כובל על מכירת הגז. הפטור ניתן לנוכח קיבוע מעמדה של שותפות הגז תמר כמונופול ובכלל הבעלות הצולבת של דלק ונובל אנרג'י על מאגר תמר (67% יחד) ומאגר לווייתן (85% יחד).

קראו עוד בכלכליסט

לפי הקביעה של שוורץ - שנוגעת ליותר מ־10 חוזי גז ובכלל זה אלו של תחנות הכוח OPC של משפחת עופר ותאגיד אוליה, דוראד ובית הזיקוק הדרומי של פז - החוזים שחתמו עליהן תחנות הכוח הפרטיות מול מאגר תמר לא ייפתחו (ובזאת הממונה כבר מחיל את החסינות הרגולטורית שהובטחה לדלק ולנובל אנרג'י במסגרת מתווה הגז), אך הן יוכלו לצמצם בחצי את כמות הגז שהתחייבו לקנות מתמר ולחתום על חוזה אספקה מול שחקן חדש. אם יישארו ברשותן עודפי גז בהיקפים של עד 15% מהכמות השנתית שהתחייבו עליה - הן יורשו למכור אותם.

תחנות הכוח הפרטיות יקבלו שתי הזדמנויות להודיע לתמר על צמצום הרכש. הראשונה היא בין ינואר 2020 לדצמבר 2022, והשנייה היא בין השנה החמישית לשביעית בחוזה שכל תחנה חתמה עליו מול המאגר. התחנה תוכל לבחור את המועד שמתאים לה מבין אלה, שכן אורכו של חוזה ממוצע הוא כ־15 שנה.

תחנת הכוח דוראד באשקלון, צילום: בני מור תחנת הכוח דוראד באשקלון | צילום: בני מור תחנת הכוח דוראד באשקלון, צילום: בני מור

השחקן החדש שממנו הן יוכלו לרכוש את הגז הוא הרוכש העתידי של המאגרים הקטנים כריש ותנין. לפי המתווה יימכרו כריש ותנין לשחקן חדש בתוך 14 חודשים מאישורו, והוא ישווק גז רק לשוק המקומי. הרוכש יידרש לפתח את המאגרים עד 2020. שוורץ שואף לכך שמחצית מתחנות הכוח הפרטיות שחתמו על חוזים מול תמר יקטינו את הרכש בחצי ויחתמו על חוזה אספקה מול מאגרי כריש ותנין, כך שתיווצר תחרות במשק הגז הטבעי לפי התוכנית שנקבעה במתווה הממשלתי.

המודל הזה שבמסגרתו משתנה זהותו של הספק שמספק מחצית מהכמות הנקובה בחוזה אינו חדש, והוא נקבע בעבר גם לחברת החשמל.

שוורץ מאפשר לתחנות הכוח למכור עודפי גז, אם יהיו להן כאלה, כדי שלא יווצר מצב שבו יש עודפי גז שלא משתמשים בהם. לכן הוא פותח את שוק הגז המשני לתחרות. מדובר בלקוחות קטנים יחסית מתחומי התעשייה והתחבורה. כדי למנוע פגיעה בתמחור הבהיר שוורץ שהמכירה של גז עודף תיעשה בתנאי התמחור המקוריים שנסגרו מול מאגר תמר.

תגיות