אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מדד דצמבר ירד ב-0.1%; המחירים לצרכן ירדו ב-1% בכל שנת 2015 צילום: יובל חן

מדד דצמבר ירד ב-0.1%; המחירים לצרכן ירדו ב-1% בכל שנת 2015

מחירי הירקות והפירות טריים ירדו בשיעור של 6.9% וסעיף הוצאות תרבות ובידור ירד ב-1.5%. מנגד סעיף הלבשה והנעלה עלה ב-6.2%. כמו כן, מדד מחירי הדיור עלה ב-7.6% בשנה שעברה, אחרי עלייה של 1.1% בדצמבר

15.01.2016, 14:00 | מיקי פלד
מדד המחירים לצרכן ירד בדצמבר בשיעור של 0.1%, כך נמסר היום מהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ובהתאם מדד 2015 כולה ירד בשיעור של 1% ומסכם שנה שנייה של ירידות במדד המחירים לצרכן. מדד דצמבר מהווה הפתעה קלה, שכן ציפיות חזאי שוק ההון היו למדד שנותר ללא שינוי, כפי שגם היה בדצמבר 2014.

קראו עוד בכלכליסט

שני סעיפים בלטו במיוחד בירידות - ירקות ופירות טריים שירדו בשיעור של 6.9% וסעיף הוצאות תרבות ובידור שירד ב-1.5%. מנגד סעיף הלבשה והנעלה עלה ב-6.2%. כמו כן, מדד מחירי הדיור - שמייצג את העלות של שכר דירה, שירותי דיור כמו מס רכישה, שכר טרחת עורך דין ועוד ונחשב כמה שמסמל את השינויים במחירי הדירות - עלה ב-7.6% בשנה שעברה, אחרי עלייה של 1.1% בדצמבר.

סעיף הדיור עלהב-7.6% בשנת 2015, צילום: שאטרסטוק סעיף הדיור עלהב-7.6% בשנת 2015 | צילום: שאטרסטוק סעיף הדיור עלהב-7.6% בשנת 2015, צילום: שאטרסטוק

השאלה שמרחפת היא על המדד של ינואר שעשוי גם הוא להיות מושפע ממחירי הדלק שירד בתחילת החודש בכ-3.5%. בסך הכל לאורך 2016 צופים גם בנק ישראל וגם מרבית החזאים בשוק ההון אינפלציה של 0.6%, עדיין מתחת ליעד הממשלתי. בשוק ההון מצפים עוד כי ברבעון הרביעי של השנה בנק ישראל יעלה את הריבית ב-0.15% ל-0.25%, אז תירשם ההעלאה ראשונה של הריבית מאז יוני 2011.

סל הקניות השתנה

על פי נתוני המגמה לתקופה זו, קצב הירידה השנתי של מדד המחירים לצרכן הגיע ל-0.9%, של המדד ללא דיור ל-2.1% ושל המדד ללא ירקות ופירות וללא דיור ל-2.4%.

בהלמ"ס ערכו גם חישוב של השינוי בסל הקניות של המשפחות בישראל לפי גובה ההכנסה שלהן. על פי הנתונים הללו, מדד המחירים לצרכן של משפחות מהחמישון התחתון של ההכנסות ירד ב-0.6%, בעוד של משפחות מהחמישון העליון ראו ירידה של 1.1%.

עיקר ההפתעה - ממחירי המזון

 

עידן אזולאי, מנכ"ל קרנות נאמנות בבית ההשקעות אפסילון אמר בתגובה לפרסום המדד: "זהו מדד נוסף שמבטא את הסביבה הדפלציונית שמאפיינת את המשק בשנתיים האחרונות. נראה שעד שלא יחול שינוי במחירי הסחורות בעולם, בשיעורי הצמיחה הגלובלית הנמוכים ובמדיניות הפיסקלית האנמית של הממשלה המקומית, נמשיך לחזות באינפלציה נמוכה מאוד".

יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, אמר בתגובה: "מדד חודש דצמבר לא ממש הפתיע אך בכול זאת היה ברף הנמוך של הציפיות המוקדמות בשוק. עיקר ההפתעה באה ממחירי המזון שירדו ב-0.4% (ציפינו לירידה מתונה יותר). חשוב לציין שבמדד דצמבר מסתמנת האצה גם בעליית מחירי השכירות לקצב שנתי של 2% (מ-1.7% לפני חודש) וגם בעליית מחירי הרכישות (לפי סקר הדיור) ל-7.6% לעומת 6.9% לפני חודש. בסקר האחרון מחירי הדירות לרכישה עלו בשיעור גבוה במיוחד של 1.1%. למרות סביבת האינפלציה המאוד נמוכה, מגמת ההאצה במחירי הדיור צפויה להדאיג את בנק ישראל ולמנוע אפשרות להורדת ריבית בסוף החודש. בנוסף, מסתמן שיפור ביצוא התעשייתי ברבעון הרביעי והמשך גידול בצריכה הפרטית".

תגיות