אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גישור זוגי כאמצעי מניעה לביטול חתונה בגלל הסכם ממון צילום: יח"צ

גישור זוגי כאמצעי מניעה לביטול חתונה בגלל הסכם ממון

בהסכם הממון מחליטים בני הזוג האם ברצונם לנהוג בדרך של שיתוף או בהפרדה רכושית

08.03.2016, 10:48 | בשיתוף משפטיפ - עו"ד אורנה שפטר

בשבוע שעבר שמעתי על עוד זוג שרצה להינשא, בחר אולם, רכש בגדים, הזמין שירותים מספקים שונים, שלח הזמנות וחיכה בקוצר רוח למועד שנקבע.

בסוף השבוע שלפני החתונה האישה ערכה מסיבת רווקות והבעל ערך מסיבת רווקים. ביום ראשון עלה נושא החתימה על הסכם ממון מצד משפחתו של הבעל. בני הזוג ניגשו לעורך הדין של משפחת הבעל שהציג לאישה הסכם ממון. האישה סירבה לחתום וביום שלישי נשלחו הודעות לאורחים כי החתונה שנועדה ליום חמישי מבוטלת.

קראו עוד במשפטיפ

השבוע התקשר אלי בחור והתעניין בנוגע להסכם ממון. הוא עומד להינשא וחיפש עו"ד שיערוך לבני הזוג הסכם ממון, לפיו הדירה שיש לו ורשומה על שמו לפני הנישואין תישאר בחזקתו באם הנישואין לא יצליחו, וכן גם אם דירתו תימכר ובני הזוג ירכשו דירה יקרה יותר, חלקו בדירה החדשה ירשם באופן פרופורציונאלי להשקעה מצדו. הצעתי לו להתחיל תהליך של גישור זוגי למטרת ניסוח הסכם ממון וזאת כדי שהאישה תהיה גם היא שותפה לתהליך קבלת ההחלטות וגם תוכל להשפיע על תוצאותיו. הבחור נבהל, אמר שהוא רוצה הסכם פשוט שהוא יוכל לתת לבת הזוג לחתום עליו ותו לא.

מטרתו של הסכם ממון הנעשה לפני הנישואין היא להסדיר את היחסים הרכושיים של בני הזוג בדרך השונה מזו הקבועה בחוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973. לפי החוק,  הרכוש שהצטבר בחיים המשותפים יתחלק בין בני הזוג באופן שווה במקרים של פרידה או מוות. כאמור החוק מחייב את הצדדים במידה ולא נערך הסכם ממון. בהסכם הממון מחליטים בני הזוג האם ברצונם לנהוג בדרך של שיתוף או בהפרדה רכושית, וזאת לגבי סוגי הנכסים המפורטים בהסכם. ניתן לשלב בהסכם הממון נושאים רלוונטיים נוספים לחיים הזוגיים ולמצבים של פרידה ו/או גירושין כגון ניהול החיים המשותפים, מזונות ומדור האישה, אופן תהליך הפרידה והערכאה בה הוא יידון אם חו"ח יתקיים.

בתהליך הגישורי ניתן לעלות בפתיחות נושאים רגישים. , צילום: שאטרסטוק בתהליך הגישורי ניתן לעלות בפתיחות נושאים רגישים. | צילום: שאטרסטוק בתהליך הגישורי ניתן לעלות בפתיחות נושאים רגישים. , צילום: שאטרסטוק

 

תהליך הגישור הזוגי בנושא הסכם ממון טרום חתונה

● גישור הוא תהליך ואינו פתרון בזק. לתהליך גישורי להסכם ממון יש לפנות מספר שבועות או אפילו חודשים לפני החתונה ולא בערב החתונה. הבסיס העומד במהות הגישור הוא תהליכי, כך שבמהלך במספר פגישות, כל אחד מבני הזוג יכול לחשוב על הנושאים שנדונו במפגש הקודם, כמו גם על נושאים חדשים שברצונו לעלות במפגש הבא, ובכך ניתנת לו ההזדמנות לעכל את העניינים השונים, להסתגל להסכמות המתגבשות ולחתום בסופו של דבר על הסכם הממון בלב שלם.

● בתהליך הגישורי ניתן לעלות בפתיחות נושאים רגישים ולדון בהם באופן מכובד, תוך כדי בחינת רצונותיהם וחששותיהם של בני הזוג באופן גלוי עד להגעה להסכמות. בני זוג שחוו גישור והגיעו להסכם ממון, ייצאו מן התהליך מחוזקים ויקחו עמם להמשך דרכם הזוגית חוויה חיובית שבה הם הצליחו לנהל דיון ענייני באינטרסים מנוגדים ולהגיע לפתרון המקובל על שניהם.

● בתהליך הגישור לכל אחד מבני הזוג השפעה על תוצאותיו, קרי על ההסכם. ייתכן וכל אחד מבני הזוג יעלה עניינים שבן הזוג השני כלל לא חשב עליהם והם יכנסו גם כן לגוף ההסכם.

● בעזרת התהליך הגישורי ניתן להגיע להסכם שישפיע באופן חיובי ומשמעותי על תהליך הפרידה והגירושין של בני הזוג, אם יקרה. הסכם הממון יכול לכלול גם הסכמות לגבי מניעת הליכים משפטיים עתידיים ארוכים, מתישים, מורכבים ויקרים. הוא יכול לכלול גם הסכמות שיגנו על שני בני הזוג ולא רק על הצד האמיד. ניתן להבטיח בו את נושא מזונות ומדור האישה, ניתן לנתק בו את התלות בין החלק הממוני לשאר ענייני הגט והילדים ועוד...

סיכום

אם אתם בזוגיות ורוצים להתחתן, אולם מבחינה כספית יש בן זוג אחד שמביא באופן משמעותי יותר כסף או רכוש מבן הזוג השני, והוא רוצה להבטיח כי חו"ח במקרה של פרידה וגירושין הכסף יחזור למשפחה שלו, אל תחכו לרגע האחרון כי "לא נעים לדבר על זה".

שליפת נושא הסכם הממון לאחר קביעת החתונה יכול להביא לביטולה ברגע האחרון, וזו התנסות מאוד לא נעימה לכל אחד מבני הזוג ולמשפחתם.

כדאי לכם לדבר על הדברים לפני, לשים את נושא הסכם הממון על השולחן, לגשת לגישור זוגי טרום חתונה ולקחת את כל הזמן שתצטרכו לתהליך הגישורי בסבלנות.

כשעושים את זה נכון, כמילות השיר "יש בי אהבה והיא תנצח", יוצאים מאוהבים יותר וגם בעלי ניסיון חיובי לאתגרים העתידיים שמזמנים החיים לזוגיות.

ועוד דבר לא פחות חשוב - "מזל טוב!"

אורנה שפטר , עו"ד ועו"ס, מגשרת זוגית, משפחתית ולגירושים.

תגיות