אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

דו"ח בנק ישראל

בנק ישראל: קצבאות הילדים החדשות עוזרות בעיקר לחזקים

הבנק, שלרוב אינו מעודד הגדלה של קצבאות, טוען בדו"ח השנתי כי התוכנית הממשלתית לפתוח חיסכון לכל ילד תפגע בשכבות החלשות שזקוקות לכסף כעת וכי ישנה עדיפות להשקיע בילדים בגיל צעיר

03.04.2016, 12:00 | מיקי פלד

בנק ישראל לא מוכר כגוף שמעודד הגדלה של קצבאות, ואולי בשל כך ההתייחסות הבוטה שלו דווקא נגד תוכנית חיסכון לכל ילד מפתיעה ומעניינת במיוחד. בקטע קצר בתוך הדו"ח השנתי שפורסם היום (א') כותבים אנשי הבנק כי התוכנית הממשלתית לפתוח חיסכון לכל ילד במסגרת קצבאות הילדים תעזור בעיקר להורים חזקים כלכלית ותחליש הורים ממעמד כלכלי נמוך.

קראו עוד בכלכליסט

בשנה שעברה סיכמו אנשי האוצר עם נציג הסיעות החרדיות, שר הבריאות יעקב ליצמן, על שינוי אופן התשלום של קצבאות הילדים. כך שחלק מהעלאת הקצבה לו התחייבה הממשלה בהסכמים הקואליציוניים, תיעשה באמצעות חיסכון של 50 שקל בחודש שיעביר הביטוח הלאומי עבור כל ילד. כך, כאשר הילד יגיע לגיל 18 הוא יוכל לפדות את הכסף באישור הוריו ואם יחכה לגיל 21 הוא לא יצטרך את האישור ואפילו יקבל בונוס קטן של 500 שקל.

לכאורה מדובר ברעיון טוב, אבל לדעת בנק ישראל, בפועל התוכנית תסייע בעיקר למשפחות שגם כך חוסכות כיום, ומכאן שיכולות להרשות לעצמן לחסוך, ועתה יקבלו תוכנית חיסכון לטווח בינוני במימון ממשלתי ובדמי ניהול מאוד נמוכים, אליה גם ההורים יוכלו להוסיף כספים משלהם. במילים אחרות, התוכנית שנועדה לעזור לצמצום הפערים רק תגדיל אותם. מדובר בעיקר על משקי הבית בשלושת העשירונים התחתונים בהן ההורים לא חוסכים לילדים, אם מתוך חוסר מודעות ואם כי צריך את הכסף בשביל לשלם על אוכל, חינוך, מגורים וכדומה.

יעקב ליצמן. לפי הבנק, השינוי בקצבאות פוגע בעניים, צילום: אלכס קולומויסקי יעקב ליצמן. לפי הבנק, השינוי בקצבאות פוגע בעניים | צילום: אלכס קולומויסקי יעקב ליצמן. לפי הבנק, השינוי בקצבאות פוגע בעניים, צילום: אלכס קולומויסקי

לדעת בנק ישראל, הסיבה לפגיעה היא כי באמצעות חיסכון במקום קבלת הקצבה באופן שוטף, הממשלה כופה למעשה על המשפחות להעביר חלק מכספי הקצבה לחשבון סגור וכך מקטינה את כמות הכסף שיש להורים בשביל להשקיע בחינוך והרווחה של הילדים כבר בגיל צעיר. לדברי אנשי הבנק, להשקעות מוקדמות כאלה יש לרוב תועלת רבה יותר מאשר השקעות בגיל מאוחר, ומכיוון שהחיסכון הממלכתי יתמוך ישירות בילדים רק בעתיד, כשיהפכו בוגרים צעירים, אז התוכנית עדיפה פחות מאשר השקעה בהם כשהם עוד ילדים.

לתוכנית החיסכון לכל ילד יש גם יתרונות, כמובן, בכך שהיא מאפשרת לבוגר לקבל סכום של כ-20 אלף שקל איתו הוא יוכל לצבור הון ראשוני לפתיחת עסק, מימון לימודים באוניברסיטה ועוד, אבל לא ברור האם היתרונות הללו מפצים על החיסרון של השקעה מוקדמת.

תגיות