אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נציג ארה"ב: "אני לא פוסל את התרחיש שארדואן או א־סיסי יקנו גז מישראל" צילום: עמית שאבי

ראיון כלכליסט

נציג ארה"ב: "אני לא פוסל את התרחיש שארדואן או א־סיסי יקנו גז מישראל"

עמוס הוכשטיין, המכהן היום כבכיר במחלקת המדינה האמריקאית, הגיע לישראל כדי להפעיל לחץ לגיבוש פסקת יציבות חדשה. "עליכם להבין שהיציבות הכלכלית חשובה מהביטחון"

19.04.2016, 07:41 | ליאור גוטמן וניצן לונברג

"בג"ץ החליט מה שהחליט, ומטרת הממשלה היא להשיג הסכם מהיר. יש דחיפות ואני לא מאמין בסטטוס קוו - שוק האנרגיה העולמי הוא דינמי וכל הזמן מאגרי גז גדולים יוצאים לשוק. אם ישראל רוצה להיות חלק מהמשחק היא צריכה להצטרף אליו כמה שיותר מהר. עליכם להבין שהיציבות הכלכלית חשובה מביטחון". כך אמר ל"כלכליסט" נציג מחלקת המדינה האמריקאית בנושא הגז עמוס הוכשטיין.

קראו עוד בכלכליסט

שבועות ספורים אחרי פסיקת בג"ץ בנושא מתווה הגז, ששלחה את ממשלת ישראל למצוא יציבות רגולטורית חדשה, נציגים אמריקאים בכירים מגיעים בזה אחר זה לארץ כדי לשכנע בחיוניות היציבות הרגולטורית הדרושה בתחום. אחרי שמזכיר האנרגיה האמריקאי ארנסט מוניז ביקר כאן, גם הוכשטיין הגיע לסדרת שיחות. הוא לא שש לגלות מה הוא עושה בימים אלה בישראל, ועל אף השורשים היהודיים שלו לא בטוח שהביקור הנוכחי עוסק במציאת מקום לבלות בו את ליל הסדר. "בין ישראל וארה"ב יש הסכמה גם באשר לכוונות וגם בנוגע לתפיסת עולם האנרגיה. מדובר בביטחון כלכלי, ושום סחורה לא עושה את זה כמו הגז. מזכיר האנרגיה מוניז היה פה, וזה מעיד על הכוונות שלנו".

עמוס הוכשטיין נציג מחלקת המדינה האמריקאית, צילום: עמית שאבי עמוס הוכשטיין נציג מחלקת המדינה האמריקאית | צילום: עמית שאבי עמוס הוכשטיין נציג מחלקת המדינה האמריקאית, צילום: עמית שאבי

"תהיו חלק מהשכונה"

כיצד ארה"ב רואה את קשרי הגז של ישראל עם מדינות האזור?

"ארה"ב מאמינה שאנרגיה במזרח התיכון יכולה להיות זרז לחיזוק שיתופי פעולה ולשגשוג. על המדינות לראות עצמן כחלק מהשכונה ולא כמדינות שונות שפועלות בנפרד. ולכן פיתוח למטרות עצמיות זו מטרה אחת, אבל להיות שחקן בינלאומי זו מטרה אחרת. עבור האפשרות הראשונה מדינה חייבת להיות גדולה ובעלת ביקוש גבוה כדי שחברות יוציאו על זה מיליארדי דולרים. בשביל המטרה השנייה נדרשת התשתית המלווה, צריך לראות איך מביאים מדינות לצרוך את הגז ואף לתת להן תמריצים. וזו הסיבה שאני פה - בקפריסין, במצרים, בטורקיה. אני מאמין שיש פוטנציאל אדיר והוא עדיין לא הובן. ככל שיידרש יותר זמן לנצל את המשאב, הרווח ילך ויקטן".

ירדן למשל - למה שהיא תקנה גז ציוני מישראל ולא גז ערבי מקטאר?

"גז בצינור זול יותר מגז נוזלי. ירדן הרי כבר חתמה על חוזה קטן מול פוטאש והגז יגיע לשם בסוף 2016 או בתחילת השנה הבאה; אם יהיה הסכם גדול יותר - זה תלוי בצדדים המסחריים. אז אולי היא יכולה לרכוש גז נוזלי מקטאר, בטח כשהמחירים עכשיו נמוכים, אבל לאורך זמן אי אפשר לנהל שוק של עסקאות ספוט. אחרי כל נפילה במחירי האנרגיה יש עלייה אבל עדיין חותמים על חוזים ארוכי טווח". לדבריו, "ישראל יכולה להיות שחקנית באירופה והיא בעמדה יוצאת דופן של מעבר ממצב של יבואנית למצב של יצואנית לשלושה סוגי שווקים - טורקיה, מצרים וירדן".

וזה הנשק מול דאעש - לחזק את המדינות עם חוזי גז?

"אנרגיה היא נשק. תראה מה עושה רוסיה באזור הבלטי. והתפקיד שלי הוא להילחם בזה".

וארדואן או א־סיסי יקנו גז ציוני?

"זה יכול להיות ואני לא אומר את זה סתם. אני מבסס את דעתי על שיחות שהיו לי עם הצד השני ואפשר לראות את זה קורה, אבל הזמן לזה הוא עכשיו".

מאחורי הביקור של נציג מחלקת המדינה האמריקאים מחפשים ביטחון אנרגטי במזה"ת מאחורי הביקור של נציג מחלקת המדינה האמריקאית בישראל עומד מאמץ עולמי לשינוי הדרך בה מתנהל סקטור האנרגיה העולמי, לצד יצירת ביטחון אנרגטי בסיטואציה גיאו־פוליטית שברירית ניצן לונברגלכתבה המלאה

בג"ץ טען שהיציבות הרגולטורית שאתה כל כך מחפש לא קבילה.

"נפגשתי עם שלושה שרי אנרגיה, כולל יובל שטייניץ. אני חושב שעובדים קשה כדי למצוא פתרון. חשוב להבין שהזדמנות שיש היום עלולה להיעלם מחר והפוקוס הוא לא על לווייתן או נובל אנרג'י, אלא על הנושא הכללי. חברות מתחמקות מהמים הישראליים ועוברות למצרים, לכן צריך שתהיה רגולציה יציבה, לא משנה באיזו צורה, וזה צריך לקרות מהר. זה נושא שעלה בעבר גם בשיחות שלי עם ראש הממשלה בנימין נתניהו".

הוכשטיין שימש בעבר כבכיר בחברת לובינג שלאחר עזיבתו ייצגה גם את נובל אנרג'י ואת האינטרסים שלה. משנת 2011 הוא עובד תחת מזכיר המדינה האמריקאי ג'ון קרי.

אומרים שמצבה הפיננסי של נובל אנרג'י קצת רעוע, אז נוח לה לא להשקיע עכשיו בפיתוח לווייתן.

"לא אגיב על מצבה הפיננסי של נובל אנרג'י, זה לא מתפקידי. אני יכול רק לומר שאני מאמין שזה לא נכון. אני יודע שאנשים אומרים שזו חברה אמריקאית, אז יש לנו אינטרס. אבל לא תמיד אנחנו ונובל באותה העמדה. פרויקט הגז האזרבייג'ני למשל: יש שם השקעות של 40 מיליארד דולר בהעברת קווי גז ואני משקיע שם כמויות אדירות של אנרגיה מבלי שחברה אמריקאית אחת מעורבת שם".

"הגז יחבר בין העולמות"

הוכשטיין מעריך כי בשנים הקרובות איראן תשחק תפקיד מפתח בשוק הגז. "איראן יכולה להעלות את קצב ההפקה שלה בחזרה מ־1 ל־2.5 מיליון חביות ביום. היא בתת־פיתוח ויידרש לה זמן לפתח, אבל בעתיד היא תהיה שחקנית האנרגיה השנייה בגודלה בעולם. יש לה פוטנציאל אבל בעוד 5–10 שנים היא תהיה שחקנית אנרגיה של גז ונפט, ואני רואה את זה כמשהו קריטי, שיעזור לעולם לעבור מעולם הפחם לאנרגיות מתחדשות; הגז הוא הגשר שיחבר בין העולמות. וכל אלה הן סיבות שישראל חייבת להיכנס לשוק מהר".

 

תגיות