אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפיטורים באינטל: משבר או הזדמנות?

הפיטורים באינטל: משבר או הזדמנות?

הצהרתה של אינטל על פיטורים של 11% מעובדי החברה הביאה פרשנים רבים לקבוע כי המהלך מצביע על נפילתה, אך בחינת ההיסטוריה שלה יכולה להצביע דווקא על הפעם הראשונה שבה ענקית הטכנולוגיה יוצאת מאזור הנוחות שלה

28.04.2016, 08:00 | נדב קליין

מאז הצהרתה של אינטל על כוונתה לפטר כ-11% מעובדי החברה, פורסמו כתבות רבות בנושא, רובן ככולן נעות על הקשת שבין שמחה לאיד ל"ניתוח המשבר והשלכותיו". היו שאף הגדילו לעשות וסימנו את גל הפיטורים הנוכחי כשלב הראשון בשקיעתה של אינטל. לעניות דעתי, לא בלבד שלא מדובר בסימן מקדים לנפילתו של ענקית הטכנולוגיה, אלא שאפילו לא מדובר במשבר, כי אם במהלך אסטרטגי הממשיך קו התבגרות והתפכחות של אינטל בתור חברה.

קראו עוד בכלכליסט

העובדות היבשות ידועות לכל: אינטל נכנסה למרוץ ה-Mobile באיחור כיוון שנכשלה לזהות את המגמות בשוק אי שם ב-2006, כאשר Apple הובילה את מהפכת הסמארטפון. מעטים צפו שה-iPhone, אשר בגרסתו הראשונה היה מוגבל להפצה רק במדינות מסוימות עבור שני מפעילים בלבד, יכבוש את השוק. לכן כאשר Apple פנתה לאינטל בבקשה שזו תייצר עבורה את המעבדים, נאלץ פול אוטליני, מנכ"ל אינטל דאז, "להתעלם מהאינטואיציה" ולדחות את העסקה. אינטל הוסיפה חטא על פשע כשמכרה באותה שנה את חטיבת המובייל שלה ל-Marvell עבור 600 מיליון דולר. שתי פעולות אלה הן כנראה מה שהביא, יותר מכל גורם אחר, לפיגור של אינטל בתחום. עשר השנים שעברה החברה מאז היו מרוץ בלתי פוסק במטרה להדביק את הפער.

ראשית יש להבין את גודל השינוי עמו נאלצה החברה להתמודד בעקבות מהפכת המובייל. במשך 40 השנים הראשונות לקיומה, אינטל נדרשה למעט מאוד פשרות. גם כשהתחרות מול AMD הפכה משמעותית, החל מאמצע שנות השמונים, יתרונה הטכנולוגי של אינטל כמעט ולא הוטל בספק, היא מעולם לא נדרשה לצאת מאזור הנוחות שלה – השוק היה סגור ושיתוף הפעולה עם מיקרוסופט הבטיח שהזמן משחק לטובתה.

החוקים השתנו, כאמור, בעשור האחרון. קצב שדרוג המחשבים האישיים ירד דרמטית ויותר פעולות עיבוד עברו מהמחשבים האישיים לסביבת הענן, דבר שגרר ירידה חדה בביקוש למעבדי PC (ירידה של 10% רק ברבעון האחרון). חוק מור, לפיו עלות ייצור שבבים תכפיל עצמה כל ארבע שנים, היווה גם הוא מוטיבציה לשינוי עבור יצרן השבבים בעל עלויות הייצור הגבוהות בעולם.

מטה אינטל בקליפוניה. החוקים השתנו, צילום: בלומברג מטה אינטל בקליפוניה. החוקים השתנו | צילום: בלומברג מטה אינטל בקליפוניה. החוקים השתנו, צילום: בלומברג

בתחילת עידן הסמארטפון ראינו אינטל עקשנית שמנסה לכפות פתרונות על התעשייה. למשל, מעבד בארכיטקטורת x86, אשר מאפייניו, ביצועים גבוהים תמורת צריכת אנרגיה והפקת חום מופרזות, הפכו אותו נחות מול ארכיטקטורת ARM אשר חולשת היום על 90% מהתעשייה. כיום, לעומת זאת, נגלית לעינינו אינטל מפוכחת וגמישה יותר, אשר פועלת כבר מספר שנים על מנת לצמצם את אותה תלות במעבדי PC דרך השקעת משאבים בתחומים אחרים, ומתאימה את עצמה לשוק. לדוגמה, זרוע ההשקעות של החברה, Intel Capital, היא שחקן מפתח בדינמיות המחשבתית שאינטל מציגה בשנים האחרונות, ובעזרת השקעות הולכות וגוברות (12 מיליארד דולר ב-1440 חברות) מסייעת לחברה לשמור יד על הדופק כדי למנוע פספוס של מהפכה נוספת ולהוביל חדשנות בתחומים בהם היא מחפשת דריסת רגל משמעותית. האסטרטגיה החדשה, כך נראה, עובדת. לראייה – ההצלחה בתחומי עיבוד הענן וה-IoT חיפתה בהצלחה על הירידה בביקוש למעבדי PC, דבר הבא לידי ביטוי ברווח שממשיך לטפס.

לסיכום, ניתן לטעון כי כישלונה של אינטל להצטרף למהפכת המובייל בזמן גרמה בעקיפין לגל הפיטורים הקרוב. היה זה אותו פספוס והמשאבים שבוזבזו בעקבותיו אשר זירזו את ההבנה לפיה נדרש שינוי אסטרטגי, אותו שינוי אשר גורר כעת גל פיטורים מצער. עם זאת, לא בטוח שמדובר במהלך שלילי שנכפה על החברה. בהחלט יתכן שהמחויבות לאסטרטגיה החדשה של החברה היא למעשה מהלך אמיץ של ענק המותח איבריו ויוצא מאזור הנוחות שלו.

הכותב הוא CTO ב-VLX Ventures

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

11.
תשובה לתגובה 1
אני לא חושב שהמסקנות שלנו הפוכות כמו שאתה חושב. ההנהלה כשלה ללא ספק, פה אנחנו מסכימים, הנקודה שלי היא שמדובר היה בכשלון יותר נקודתי משניתן לחשוב, וחשוב מזה - שההנהלה החדשה בראשות בריאן קרזניץ', שהחליף את פול אוטליני, מפיקה לקחים ועושה צעדים חשובים על מנת לתקן את הטעויות שנעשו. נותר להמתין ולראות עד כמה האסטרטגיה החדשה תעבוד. לגבי הדיון מי צריך להכלל בפיטורים - ראשית, אני לא בטוח שאותם מנהלים בכירים עדיין מכהנים באינטל. יתכן מאוד שחלקם כבר פוטרו או עזבו מרצונם, ויתכן גם שאחרים נכללים בגל הפיטורים הקרוב. שנית, אני חושב שמדובר בדיון עקר. פחות חשוב מי אשם, ויותר חשוב היכן החברה נמצאת כיום ואילו צעדים צריך לנקוט על מנת להמשיך לדחוף קדימה. אם באינטל מחליטים להפסיק לשים דגש על מובייל, אין לה שום סיבה בעולם להחזיק מהנדסים שמתמחים בתחום (ואינם יכולים לעזור לה במאמצי הפיתוח של טכנולוגיות ענן, לצורך העניין). נכון, לא הם אשמים (לכאורה), אבל עסקית אין שום רציונליזציה שתיתן לגיטימציה להשאיר אותם בחברה. אינטל יוצאת הוגנת מאוד כשהיא נפרדת מאותם מהנדסים עם בונוסים שמנים מאוד. אפילו אם לא היו נוקטים בצעד הזה - זה ביזנס. המטרה היא לא לחסוך. המטרה היא להתמקד בשווקים בהם אינטל מרגישה שיש לה סיכוי להיות שחקן משמעותי. שמירה על מחלקות לא רלוונטיות הנה בגין defocus שרק יפריע לחברה. אינטל בגירסת הענק הישן היתה שומרת את המחלקה בחיים. אינטל החדשה רוצה להיות גמישה וזריזה יותר. היא לא מפטרת על מנת ליצור מורא. היא מתייעלת כי זה הדבר הנכון לעשות מבחינה עסקית.
נדב  |  05.05.16
10.
תשובה לאלי מתגובה 8
אני מבין את הטענה שלך אבל לא יכול לומר שאני לגמרי מסכים איתה. אינטל קיבלה מענקים בתור אחד הענקים הטכנולוגיים היחידים שהיה מוכן להשקיע סכומי כסף נכבדים על מנת להקים מספר מרכזי פיתוח ולהעסיק אלפי עובדים, גם בפריפריה. כפי שאני רואה את זה, לפני הכל, פיתוח הפריפריה היה נר לרגלי מקבלי ההחלטות כשהוחלט לתת לאינטל מענקים. אתה מציע מנגד שאותם כספים ילכו לסטארטאפים ישראלים, וזה טוב ויפה, אבל כמה מהם אתה חושב היו קמים בפריפריה? כמה קמו בה עד היום? אני לא חושב שאפילו 10% מעובדי אינטל קרית גת היו מצליחים למצוא עבודה בחברה קטנה אשר אינה דורשת מהם נסיעה יומיומית למרכז. מעבר לזה, יש לציין כי לפחות בישראל, גל הפיטורים הנוכחי למעשה יוביל לגידול במצבת כח האדם עקב גיוסים נרחבים שעתידים להתרחש בעקבותיו. לפי ההערכות, כ-1000 עובדים יפוטרו, ובמקביל יצורפו כ-1200 (אשר מתמחים בתחומים שונים, כמובן). רואה לנכון להדגיש כי איני כתב מטעם, ועם זאת חושב שראוי להסתכל על התמונה המלאה.
נדב  |  05.05.16
8.
הבלוף הגדול של אינטל
ההתדרדרות של אינטל התחילה לפני כעשור וגם הכותב מודה בזה. הסיבות יכולות להיות אי כניסה במועד לתחום המובייל או אי יכולת התחדשות בשוק תחרותי . הבעיה המרכזית שמדאיגה אותי היא שאינטל ביקשה וקיבלה בתקופה זו מענקים ממשלתיים במיליארדי שקלים וגם לא שילמה כמעט מיסים . שרי האוצר ה"גאונים" שלנו טענו שאינטל בתמורה למענקים הנדיבים תעסיק עובדים וכו'. כבר אז היה ברור שאינטל קיבלה את המענקים וגייסה כביכול עובדים חדשים וביד השניה היא פיטרה את אותה הכמות ולמעשה היא קיבלה מענקים בלא לתת תמורה וראוי שכל אותם חכמים בממשלה שדיברו בלהט בזכות המענקים לאינטל שידרשו אותם בחזרה - היום המרצע יוצא מהשק ורואים שהמענקים נכנסו לקופה ובתמורה קיבלנו עובדים מפוטרים והכל בזכות אנלפביתיים שמנהלים את כספי המדינה . עדיף היה לחלק את המיליארדים ליזמים קטנים והתשואה הייתה גבוהה לאין ערוך
אלי איתן , ירושלים  |  02.05.16
לכל התגובות