אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל משרד ראש הממשלה: "האוצר חושש מתקציב דו-שנתי בגלל הצלקות של העבר" צילום: שרונה מזליאן- לוי

מנכ"ל משרד ראש הממשלה: "האוצר חושש מתקציב דו-שנתי בגלל הצלקות של העבר"

בראיון ל"כלכליסט" ביקש אלי גרונר להפיג את החששות מתקציב דו-שנתי ולשדר מסר כאילו לקחי העבר מתקציב 2012-2011 שהסתיים בגירעון כפול מהצפוי נלמדו: "זה שהיה פספוס נוראי אז, לא אומר שאי אפשר להסיק מסקנות ולעשות הערכות מדויקות הפעם"

05.05.2016, 09:43 | רוני זינגר

"נניח שיש מבצע צבאי שכשל ויש בו הרוגים, זה אומר שלא נעשה יותר מבצעים צבאיים? לא. נפיק לקחים וננסה לעשות טוב יותר. אני לא מוכן לוותר על היכולת להיות אסטרטגי ולחשוב קדימה רק בגלל שזה קשה יותר", כך אמר אתמול ל"כלכליסט" מנכ״ל משרד ראש הממשלה אלי גרונר בהתייחס לתקציב הדו שנתי. כמו הבוס שלו, ראש הממשלה, גרונר הוא תומך נלהב של התקציב הדו שנתי. הערב תתקיים פגישה בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לשר האוצר משה כחלון, ובה צפוי נושא התקציב הדו שנתי להיסגר.

קראו עוד בכלכליסט

גרונר הוא, כאמור, תומך נלהב בתקציב דו שנתי ומבטא בדבריו גם את השקפת העולם של נתניהו עצמו: "הממונה על התקציבים באוצר לא רוצה ללכת על תקציב דו שנתי, לדעתי בגלל הצלקות שיש להם באוצר מהעבר״, מאבחן גרונר את הסיבה שבגללה מתעקשים הממונה אמיר לוי ויתר הפקידות באוצר להתנגד לתקציב דו שנתי. "פקידי האוצר לא ידעו לצפות אפילו חודש קדימה נכון את המצב. העברנו תקציב בנובמבר 2015 וכבר בדצמבר התברר שיש טעויות. אין מה לעשות, זו האחריות שלהם לדעת לעשות את זה".  

שר האוצר כחלון וראש הממשלה נתניהו, צילום: אוהד צויגנברג שר האוצר כחלון וראש הממשלה נתניהו | צילום: אוהד צויגנברג שר האוצר כחלון וראש הממשלה נתניהו, צילום: אוהד צויגנברג

גרונר יוצא נגד הטענות כאילו תקציב חד שנתי הוא תקציב "נכון יותר": "מי קבע שתקציב חד שנתי זה דבר קדוש? יש מדינות בארצות הברית שעושות את זה. מי קבע דווקא פרק זמן של 365 ימים כאילו זו יחידת הזמן לתקציב? דו שנתי זה לא טוב אבל כשעשינו רב שנתי למערכת הביטחון כולם חשבו שזה טוב. אני חושב שמה שטוב למערכת הביטחון ולמשטרה יהיה טוב גם למדינה כולה״. גרונר מסביר כי הטיעון הטוב ביותר העומד לזכות התקציב דו שנתי הוא פרק הזמן: ״אפשר להיות יותר אסטרטגיים ככל שמסתכלים לטווח ארוך. אפשר יותר לתעדף דברים, סדרי עדיפויות של המדינה. הטענה כאילו האוצר לא יודע לתת היערכות לפרק זמן של שנתיים היא לא מדויקת כשאנחנו רואים שהם טועים גם בפרק זמן קצר יותר, ובכל מקרה לאחר שנתיים דווקא תמונת המצב אמורה להתאזן. אני בעד הדיבורים על גמישות, ובחינה של התקציב תוך כדי ואולי נקודות יציאה וזה בלי קשר לתקציב חד שנתי או דו שנתי".

גרונר מעריך כי פקידי האוצר לא התאוששו מטראומת תקציב 2011-2012 שהסתיים בגירעון כפול בשל תחזיות שגויות: "זה שהיה פספוס נוראי ב-2011 לא אומר שאי אפשר להסיק מסקנות ולראות איך אפשר לעשות הערכות מדויקות הפעם. אני לא חושב שבגלל שההערכות אז פספסו, זה אומר שנפספס כל פעם. חבל שסוחבים את הצלקת הזו ואומרים שבגלל הטעות הנוראית שנעשתה אז לכן לא נעשה דו שנתי. התועלת מבחינה כלכלית ניהולית עולה על החשש".

ואולם ההסברים המקצועיים של גרונר לא נשמעו עד כה מפיו של ראש הממשלה שהסביר כי הוא מעוניין בדו שנתי בעיקר על רקע הבטחת היציבות הפוליטית שתינתן לו בכך.

גרונר מתייחס לזה ואומר: "זה לא שאלה שי ימין או שמאל. כל אחד יכול להסכים שיציבות פוליטית זה דבר טוב. אנחנו הולכים לקלפי מצביעים ובוחרים ומאפשרים לנבחר תקופה של 4 שנים, קדנציה שבה הוא עובד בלי לחשוש מנפילה".

גרונר מוסיף כי ״דיוני תקציב הם דיונים טעונים. דיונים קשים. אם אפשר לצמצם את הדיונים האלה בחצי מה רע בזה? לצמצם את הסחטנות״.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
לצחי (2) התגובה שלך מביכה, הלוגיקה שלך דפוקה והדוגמה הזויה
א. כשנותנים דוגמה כגון החלטה לצאת למבצע צבאי או מבצע שיווק וכו' לא מתכוונים למקרה פרטי אלא מתכוונים למה שמקובל, שגרתי, יומיומי ולא למבצע צבאי הזוי של התאבדות מכוונת. ב. גם אם תווצרנה נסיבות (כמעט בלתי אפשריות מבחינת הסבירות) שכח צבאי יצא למשימת התאבדות, זה יקרה רק כשכלו כל הקיצים ושמבצע ההתאבדות הזה הוא הסיכוי היחידי להשרדות של יתר הקהילה ממנה יצא הכח. (אבל אני חושש שלא תבין את ההגיון שבהסבר לאור הטענה שלך) . ג) לדאוג לציבור זה לתת מכלול אופטימלי של פתרונות ולא מודדים דאגה לציבור ע"י התייחסות לבעיה בודדת. ולא אכנס לסעיפים נוספים בהבהרת המבוכה שמותירה תגובה רדודה ובלתי חכמה כמו שלך
שמעון  |  08.05.16
2.
הסבר מביך. הפסקתי לקרוא אחרי המשפט הראשון
הדוגמה היא מטופשת: אם תכננת מבצע צבאי שהוא משימת התאבדות, כל החיילים נהרגו וגם לא השגת את המטרה של המבצע, אז כן, אל תתכנן יותר מבצעים צבאיים, כי אתה ממש גרוע בזה. טעות נוספת היא שהנושא הוא לא קשה יותר, אלא בלתי אפשרי: אין מישהו שיודע היום מה יהיה ב-2018 בכלכלה ולכן כל התחזיות שוות כקליפת השום. זו בושה וחרפה כי שליחי הציבור דואגים רק לכיסא שלהם במקום לדאוג לציבור. אני מקווה שבמידה והגרוע מכל יתממש, יהיה מי שידע להעמיד לדין את המנכ"ל המכובד ביחד עם רוה"מ ולגרום להם לשלם על הנזק שהם גרמו.
צחי  |  05.05.16