אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההידרדרות בייצוא הסחורות נמשכת: ירידה של 21% בחודשים פברואר-אפריל צילום|: SHUTEERSTOCK

ההידרדרות בייצוא הסחורות נמשכת: ירידה של 21% בחודשים פברואר-אפריל

דו"ח הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מצביעים על נתוני הייבוא הנמוכים ביותר מאז אפריל 2009; הירידות המשמעותיות - בענפי האלקטרוניקה והתרופות; גירעון הסחר מתחילת השנה עומד על 8.6 מיליארד שקל - 54% יותר מאשר בשנה שעברה כולה

10.05.2016, 14:50 | מיקי פלד

אם היה צריך עוד ראייה להתרסקות שחווה הייצוא הישראלי בתקופה האחרונה הגיעו נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לחודש אפריל. המספרים של היצוא בחודש שעבר היו הנמוכים ביותר מאז אפריל 2009, בשיא המשבר הכלכלי העולמי ועמד על 13.6 מיליארד שקל. המשמעות היא שבחודשים פברואר-אפריל השנה נרשמה ירידה של 21% בייצוא הסחורות בחישוב שנתי לעומת החודשים נובמבר-ינואר. סך כל גרעון הסחר של ישראל (ללא אוניות, מטוסים, יהלומים ואנרגיה) הסתכם מתחילת השנה ב-8.6 מיליארד שקל - גבוה מהגירעון של 2015 כולה שעמד על 5.57 מיליארד שקל.  

קראו עוד בכלכליסט

על פי נתוני הלמ"ס נראה שהייצוא של שתיים מהיצואניות הגדולות של ישראל, אינטל וטבע, ירד באפריל. בלמ"ס אמנם לא מציגים פירוט על פי חברה, אך כן מספקים נתונים לפי ענפים. כך, נרשמה ירידה של 68.1% בחישוב שנתי בייצוא בענף רכיבים אלקטרוניים בחודשים פברואר-אפריל, ובענף התרופות חלה ירידה באותה תקופה של 41.3%.

נתון שלילי נוסף מגיע דווקא מכיוון הייבוא, שם נרשמה בשלושת החודשים האחרונים ירידה של 10% בייבוא חומרי הגלם לעומת שלושת החודשים הקודמים. המשמעות היא שבתעשייה מאטים את קצב הייצור או מעדיפים להשתמש במלאי חומרי הגלם הקיים מתוך ציפייה להאטה בביקוש העתידי.

אחת הסיבות לירידה בשווי הייצוא היא שער החליפין. באפריל התחזק השקל ביחס לדולר ב-2.4%, ביחס ליורו בשתי עשיריות האחוז וביחס ללירה שטרלינג ב-1.9%. כלומר שההכנסות בשקלים של היצואן הישראלי ירדו גם אם מכר את אותה כמות באותו מחיר בדולרים. אולם זו אינה הסיבה היחידה ויש להוסיף גם סיבות נוספות כמו ההאטה בסחר העולמי, התחרות הקשה מול היצואנים האירופים ועוד.

לפי נתוני הלמ"ס יצוא תרופות ירד ב-41% בפברואר-אפריל בהשוואה לשלשת החודשים הקודמים לפי נתוני הלמ"ס יצוא תרופות ירד ב-41% בפברואר-אפריל בהשוואה לשלשת החודשים הקודמים לפי נתוני הלמ"ס יצוא תרופות ירד ב-41% בפברואר-אפריל בהשוואה לשלשת החודשים הקודמים

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
אני חזיתי כאן כבר לפני למעלה מחצי שנה את הירידה ביצוא התעשייתי
מי שלא מבין את המשמעויות ילמד אותן בדרך הקשה. ירידה ביצוא משמעותה פיטורי עובדים בתעשיה. המפעלים אינם ממשיכים להעסיק אותה כמות עובדים כאשר ההזמנות מצטמצמות. פיטורי עובדים בתעשיה משמעותה הקטנת הביקושים בשוק המקומי, מצד אחד, ומצד שני הגדלת הוצאה ציבורית עבור מענקי אבטלה. עובדים מובטלים (גם כאשר הם מקבלים מענקי אבטלה) מקטינים את צריכתם והדבריגרום לנווצרותו של גל פיטורין נוסף אצל הספקים בשוק המקומי בעוד מספר חודשים. היקף הנזק למשק, בסופו של דבר, יהיה גדול מאוד אך הדבר איננו בלתי נמנע. כדי להתמודד עם המשבר המתרחש לנגד עינינו על הנגידה להחליש את השקל כדי לתמוך ביצוא ובמקביל למצוא פתרונות לבעית ההצע הנמוך בשוק הדירות כדי שהחלשת השקל לא תגרור העלאה במחירי הדיור. כמו כן , ולהשגת אותה מטרה, יש לחזק את ה"עונשים" לרוכשי דירות להשקעה. מציאת דרך אפקטיבית להורדת מחירי החשמל לתעשיה גם היא מהלך שיתמוך ביצור המקומי וביצוא. ההנחה שכוחות השוק ו "היד הנעלמה" יכולים לנהל משק בסביבה כלכלית משברית היא הנחה שגויה ומסוכנת מאוד.
תעשיין יצואן  |  10.05.16
לכל התגובות