אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"הבג"ץ בעניין ברירת המחדל משרת רק את החברות הגדולות"

"הבג"ץ בעניין ברירת המחדל משרת רק את החברות הגדולות"

רשות ההגבלים דורשת הבהרות מהתאחדות חברות הביטוח על ההחלטה להגיש בג"ץ נגד רפורמת ברירת המחדל חרף התנגדות החברות הקטנות. אלטשולר שחם מתכוונת לפרוש מההתאחדות במחאה על ההחלטה

16.06.2016, 08:15 | רחלי בינדמן

לקראת הדיון בעתירת התאחדות חברות הביטוח בשבוע הבא נגד רפורמת פנסיית ברירת המחדל של משרד האוצר, נתקלות החברות במכשול בלתי צפוי — רשות ההגבלים העסקיים. אתמול שלחה הרשות, שבראשות עו"ד מיכל הלפרין, מכתב להתאחדות החברות לביטוח חיים — האיגוד שהגיש את הבג"ץ — ולעומד בראשה מאיר שביט. במכתב הועלו תהיות לגבי תמימות הדעים שהוצגה בעתירה, שלפיה לכאורה כלל החברות בהתאחדות תמכו בהגשתה.

קראו עוד בכלכליסט

הרפורמה שהובילה המפקחת על הביטוח דורית סלינגר מבקשת לסייע לחוסכים חלשים ונעדרי כוח מיקוח. כיום חוסכים אלה משלמים דמי ניהול הנושקים למקסימום הקבוע בחוק, אך על פי הרפורמה, הם יצורפו לקרן פנסיה בדמי ניהול מופחתים שתיבחר בהליך תחרותי.

איילון, ביטוח ישיר, הכשרה, פסגות ואלטשולר שחם מחו

 

רשות ההגבלים מציינת במכתבה כי על פי מידע ומסמכים שהגיעו לידיה, העתירה לבג"ץ הוגשה למרות התנגדותן המפורשת של חברות הביטוח הקטנות שבהתאחדות. כך, העמדה שהוצגה בפני בג"ץ אינה משותפת לכולן, כפי שהוצג. לטענת הרשות, ההתאחדות נמנעת מלגלות כי בקרב מחצית מחבריה ניכרת תמיכה ברפורמה. במסגרת בקשת הרשות להסברים היא כתבה כי התנהלות זו מעלה תהיות, אם ההתאחדות פועלת למען הענף או למען חברים ספציפיים.

התאחדות חברות הביטוח כוללת את חמש חברות הביטוח הגדולות שמתנגדות לרפורמה — כלל, מגדל, הפניקס, הראל ומנורה — שלא ניגשו למכרז ברירת המחדל, את חברת הביטוח איילון (גם היא לא ניגשה), את חברת הביטוח של פסגות, את חברת הביטוח של אלטשולר שחם, את ביטוח ישיר ואת הכשרה ביטוח.

מיכל הלפרין, צילום: תומריקו מיכל הלפרין | צילום: תומריקו מיכל הלפרין, צילום: תומריקו

ל"כלכליסט" נודע כי בדיון בהתאחדות שקדם להגשת הבג"ץ, התנגדו להגשתו איילון, ביטוח ישיר, הכשרה ביטוח, פסגות ואלטשולר שחם. עוד מתברר כי בישיבת הדירקטוריון של ההתאחדות לא הושג הרוב הדרוש, ולפיכך העבירו את ההחלטה לאסיפה הכללית — שבה על פי התקנון יש לקולן של חברות הביטוח הגדולות משקל גבוה יותר — וההחלטה עברה.

"על איגוד עסקי לייצג בתום לב את עניינם של חבריו"

 

עוד נודע כי במחאה על כך החליטה חברת הביטוח של אלטשולר שחם בראשות יאיר לוינשטיין לפרוש מההתאחדות בסוף השנה ולקחת איתה דמי חבר של כמה מאות אלפי שקלים בשנה. הבוקר נכתב בשוגג במהדורה המודפסת, כי ככל הידוע אלטשולר הם אלו שהעבירו את המידע לרשות אך בפועל המידע הגיע לרשות ממקור אחר. רק באחרונה חשף "כלכליסט" כי מנכ"ל ההתאחדות הנכנס גיא רוטקופף ייהנה מעלות שכר שנתית של 1.8 מיליון שקל בשנה, שתגיע מכספי החברים.

במכתבה ציינה הרשות לגבי החלטת החברות הקטנות להתנגד: "הדבר אינו מפתיע, שכן על פני הדברים, הליך הבחירה של קרן ברירת המחדל אינו עולה בקנה אחד עם האינטרס העסקי של חברות הביטוח הגדולות אך משרת דווקא את האינטרס של החברות הקטנות".

לטענת הרשות, "בפניית איגוד עסקי לרשות השלטונית עליו לייצג בתום לב את עניינם של חבריו. כשעמדת האיגוד מוכתבת, הלכה למעשה, על ידי עוסק אחד או מקצת מהעוסקים בענף, ותכליתה או תוצאתה העיקרית לשרת את עניינם אולם היא מוצגת כמקדמת את עניינו של הענף בכללו — עלולה הפנייה להוות התערבות בשיקול דעתם העצמאי של חברי האיגוד, שההחלטה אינה משרתת את עניינם ואפשר אף מנוגדת לאינטרס העסקי שלהם".

תגיות