אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ועדת הכספים: "הריביות על המשכנתאות עולות בלי סיבה - ובנק ישראל שותק" צילום: אלכס קולומויסקי

ועדת הכספים: "הריביות על המשכנתאות עולות בלי סיבה - ובנק ישראל שותק"

חברי הוועדה טענו כי בנק ישראל נמנע להתערב בסוגיה, בזמן שהריבית במשק נותרת נמוכה, ודרשו שיסייע בהפחתת העלויות: "התפקיד שלכם הוא לא רק יציבות הבנקים - הצלחתם כ"כ שנאלצנו להגביל את שכר הבכירים שם"; גפני הצהיר כי יזמן את נגידת בנק ישראל ואת המפקחת על הבנקים לדיון מעמיק

04.07.2016, 16:32 | רוני זינגר

מתקפה חריפה על בנק ישראל נרשמה אתמול (א') מצד יו"ר ועדת הכספים משה גפני וחברי הכנסת אלי כהן, מיקי זוהר ואורלי לוי-אבקסיס, בדיון שהתקיים בנוגע לעליית הריביות במשכנתאות. "העמידה שלכם מהצד לא מקובלת עליי" נזף גפני בנציגת בנק ישראל: "לבנק ישראל יש גם חובה לייעץ לא רק לבנקים - אלא גם לזוגות צעירים שנוטלים משכנתאות. התפקיד שלכם זה לא רק יציבות הבנקים, שם הצלחתם מעל ומעבר: עד כדי כך הצלחתם שנאלצנו להגביל את שכר הבכירים שם", אמר גפני בכעס, והודיע כי בכוונתו לזמן את נגידת בנק ישראל וכן את המפקחת על הבנקים לדיון מעמיק בנושא זה.

קראו עוד בכלכליסט

הדיון התקיים לבקשת מספר חברי כנסת שביקשו לדון בשאלה כיצד ריבית בנק ישראל נותרת נמוכה וקבועה זה זמן רב, אך הריבית במסלולים מסויימים במשכנתאות דווקא עולה. "הריבית במגמת ירידה, אך ריבית המשכנתאות צמודת המדד עלתה מחודש יולי 2015 ועד יוני האחרון באחוז אחד - לכמעט 3%!", קרא ח״כ אלי כהן, "האם יש לזה הצדקה? צריך להבין את המשמעות: זו התייקרות של 107 אלף שקל נוספים ל-25 שנה עבור נוטלי המשכנתא".

כמו כן, הוסיף כי "בנק ישראל שומר על יציבות הבנקים, אבל יש אזרחים ולקוחות שלא מגנים עליהם ובנק ישראל היה צריך מזמן להרים דגל אדום על ההתייקרות המשמעותית. זו חותבכם ואם לא תפעלו נפעל בחקיקה".

ח"כ מיקי זוהר אמר כי "זוהי בדיוק ההגדרה ליוקר המחיה: סה"כ תוספת של 400 שקל לחודש על המשכנתא; 400 שקל פחות לאוכל או לחוגים". זוהר אמר כי יש צורך לשנות את מתן המשכנתאות כך שמשכנתא עבור דירה ראשונה תהיה שונה מזו שנלקחת עבור דירה שניה או שלישית.

נגידת בנק ישראל קרנית פלוג. ייתכן ותידרש לתת תשובות, צילום: אלכס קולומויסקי נגידת בנק ישראל קרנית פלוג. ייתכן ותידרש לתת תשובות | צילום: אלכס קולומויסקי נגידת בנק ישראל קרנית פלוג. ייתכן ותידרש לתת תשובות, צילום: אלכס קולומויסקי

נציגת בנק ישראל בדיון מסרה כי "בשנה האחרונה אכן עלו הריביות כמעט בכל מסלולי ההצמדה למרות שהריבית נשארה 0.1%. העלייה בריביות היא תוצאה משולבת של כמה גורמים, כשהמרכזי להערכתנו היא עלייה בסיכונים בשוק הדיור והמשכנתאות, והפנמה של הסיכונים ע״י הבנקים. עם זאת, כשמסתכלים לא רק על השנה האחרונה, הרי שבשנים האחרונות הריביות ירדו משמעותית. צריך למצוא את האיזון של הסיכונים".

חברי הכנסת התרגזו למשמע הדברים ודרשו לדעת מדוע לא ניתנת די הגנה גם לצרכן ובסיום הדיון הודיע גפני כאמור כי בכוונתו לזמן את נגידת בנק ישראל וכן את המפקחת על הבנקים לדיון בועדה. וכן בנושא צדי שעלה בדיון והוא איסור בנקים מסוימים על זוגות להגיע בליווי יועץ משכנתאות לפגישה בבנק.

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
תקרא שוב את מה שהוא כתב ותנסה להבין.
תקרא שוב את מה שהוא כתב ותנסה להבין. לבנק יש מיליארדים רבים של שקלים שהוא צריך להלוות. לבנק יש מתחרים שגם להם יש מליארדים שצריך להלוות. הלווה ילך לבנק שנותן לו את המחיר הטוב ביותר (כלומר, ריבית הכי נמוכה). זה המנגנון שמוריד את המחיר (ריבית). אממה. בא בנק ישראל ואמר לבנקים, 10% אסור לכם להלוות, ובנוסף, המכסה שלכם להלוואות מסוג X היא מיליארד. מה הבנק עושה? בהתחלה כשהמכסה קרובה למקסימום, הוא נותן הלוואות זולות, כי מה לעשות, יש תקורות, וצריך לממן את הועד. בהמשך, לבנק מתחיל להיגמר הכסף שמיועד להלוואות X, אז הוא מתחיל לברור את העסקאות שלו, ומוכר לכל המרבה במחיר. כשהבנק יגיע ממש לקצה המכסה שלו, אזי הוא יעלה עוד ועוד את המחיר, כי מה לעשות, מגיעים מספר לווים פוטנציאליים, והבנק יכול למקסם את הרווח. הדבר נכון לבנקים בדיוק כמו שהוא נכון למוכר רכבים משומשים. רק צריך לעשות שינוי תפיסה ולהבין שהכסף שהבנק מוכר (מלווה) הוא סחורה נמכרת בדיוק כמו רכב.
8Ball  |  05.07.16
7.
יש לי שאלה לחברי הכנסת היקרים... למה שלא
יש לי שאלה לחברי הכנסת היקרים... למה שלא תתנו משכנתאות מהכסף הפרטי שלכם ?  נגיד שיבוא אדם שקנה דירה ב1.5 מיליון ומבקש שתתנו לו משכנתא של מיליון ש"ח,  ואתם יודעים שמחיר הדירה לפני כמה שנים היה חצי מזה, כלומר מחיר הדירה הריאלי הוא פחות מסכום המשכנתא... האם הייתם רוצים לתת משכנתא  כזאת בריבית מאוד נמוכה למרות הסיכון שערך הדירה יהיה פחות מהמשכנתא ?  
GoldLeaf  |  04.07.16
לכל התגובות