אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יהיה בסדר אבל... צילום: רויטרס

יהיה בסדר אבל...

אולימפיאדת ריו דה ז'נרו, ככל הנראה, תעבור בשלום. יותר מדי כסף הושקע בפרויקט הזה בשביל שיגרום למבוכה אדירה לוועד האולימפי הבינלאומי. עם זאת, מבחינה חברתית האולימפיאדה לא תעמוד בציפיות ואף הגדילה את הפערים בין העניים לעשירים בברזיל

05.08.2016, 09:03 | אוריאל דסקל

קודם כל, ככל הנראה, למרות הפסימיות הרגילה שמלווה אירועים כגון מונדיאל ואולימפיאדה, הכול יהיה בסדר בריו דה ז'נרו.

האולימפיאדה, כמו בדרך כלל, תגיע לסיומה החגיגי בעוד פחות מחודש. ההשקעות הגדולות באבטחת הספורטאים והאוהדים, המודיעין הרב, ההשקעה האדירה, יגרמו לכך שהכול, ככל הנראה, יעבור בשלום. פה ושם יהיו פאשלות, זה בטוח. יהיו מעט ספורטאים שיתפסו איזה וירוס במים, ייתכן גם שיהיו מחאות במהלך המשחקים - אבל בסופו של דבר, אתם יכולים להיות בטוחים בזה, הוועד האולימפי הבינלאומי יכריז על ריו דה ז'נרו כ"הצלחה גדולה". ולמה שלא תהיה כזו. הוועד, ככל הנראה, ירשום רווחים מהמשחקים האולימפיים. השידורים יעברו כמו שצריך, נותני החסות יקבלו את החשיפה הגדולה שעבורה שילמו מיליונים. בונוסים יחולקו.  יהיה בסדר. 

קראו עוד בכלכליסט

הפאבלות בריו דה ז הפאבלות בריו דה ז'נרו. לא השקיעו בהן | צילום: אי פי איי הפאבלות בריו דה ז

אך הציפיות מהאולימפיאדה - במיוחד במדינות עולם שלישי - תמיד גדולות יותר מ"יהיה בסדר". וזו הבעיה - של מארחות של אירועים בינלאומיים.

ב-2009, אחרי הזכייה של ברזיל באירוח המשחקים, דיברו על מונדיאל ואולימפיאדה שיהפכו את המדינה למעצמת על. בדומה למה שאולימפיאדת טוקיו 1964 עשתה ליפן ואולימפיאדת ברצלונה 1992 עשתה לספרד. אבל זה לא יקרה לריו. ההיפך. עלות קיום המונדיאל והאולימפיאדה היו גבוהות מהמצופה ושילוב של שחיתות וטיפשות של פוליטיקאים הוביל לפגיעה במדינה ובתדמיתה.

כאמור, לוועד האולימפי הבינלאומי, פחות אכפת מכך. אכפת שהכול יהיה בסדר. שהכול יעבור בשלום. ולכן, למשל את ראש העיר של ריו דה ז'נרו, אדיארדו פאאס, ממש אוהבים בוועד האולימפי. הוא אחד מתומכי האולימפיאדה הגדולים ביותר בציבוריות הברזילאית ועשה המון כדי להגן על המשחקים מפני המציאות הכלכלית-חברתית הקשה שיש בריו.

פאאס, בנו של אחד מעורכי הדין המפורסמים בריו, גדל באליטה של ברזיל. הוא עבד עם עמותות צדקה מפורסמות מרחבי העולם ולמרות שהוא נחשב לקול של הצעירים, הוא שייך למפלגת התנועה הדמוקרטית של ברזיל, שמייצגת את האליטות הישנות והמוסדות במדינה. הוא גם דמות שנויה במחלוקת.

את התמיכה במשחקים הוא השיג על ידי הבטחות אדירות לציבור הבוחרים. ב-2012, בהרצאה ל-TED, הבטיח ש"האולימפיאדה תביא תשתיות ושירותים ציבוריים לפאבלות של ריו". הוא דיבר על "עיר העתיד שתמזג את כל חלקי החברה". פאאס דיבר על כך שהאולימפיאדה תהווה "גשר על פני הפערים בין העשירים לעניים" באחת מהערים עם הפערים הכי גדולים בעולם. עיר שהפאבלות, כ-1,000 מהן, אפילו לא הופיעו במפות של ריו עד לפני כמה שנים. פאאס גם דיבר על "אורבניזציה" של העיר וחיבור כל חלקיה עם מערכת תחבורה ציבורית מתקדמת.

הדברים הללו לא קרו - למרות שהושקעו מילארדים פדרליים רבים בעיר של פאאס.

באופן רשמי, 12 מיליארד דולר הושקעו בפרויקטים - בעיקר תשתיות - בריו לקראת האולימפיאדה. רוב הכסף הזה לא הגיע לפאבלות. ההיפך. רוב הכסף הושקע בפרברים עשירים יחסית, כגון בארה דה טיז'וקה (Barra da Tijuca) - מה שעוד יותר הגדיל את הפערים בין אלו שיש להם לבין אלו שאין להם. לפי פאאס, 57% מהכסף הזה הגיע בעיקר מקבלנים פרטיים, אך לפי מספר תחקירים שפורסמו בברזיל, המשקיעים הללו קיבלו כל כך הרבה סובסידיות, הלוואות ממשלתיות ואדמות בחינם - שההשקעה שלהם היתה מינימלית. הפרויקט הממשלתי הכי גדול היה חיבור בארה לחוף - הוצאה של 3 מיליארד דולר. מי שנהנה מהכסף הזה, הם בעיקר 300,000 תושבי בארה. בערך 4% מאוכלוסיית העיר.

בכלל, הכסף הפדרלי ששטף את ריו מצא את מקומו בידי בעלים של התאגידים הגדולים והחזקים בברזיל. הרבה פוליטיקאים שקיבלו את ההחלטות להעביר להם את הכסף הואשמו בשחיתות. לא מופרך לחשוב שהעשירים השתמשו בקשרים ובמשאבים שלהם כדי ליהנות מהבוננזה האולימפית בברזיל.

והמורשת? ובכן, הכפר האולימפי, למשל, יהפוך ברובו לשכונת יוקרה עם בריכות וגנים טרופים. קרלוס קארבליו, אחד מהמיליארדים ששולטים על הפרויקט, אף ציין בגאווה ש"הכפר האולימפי לא יהיה לעניים", וש"האדמה שם טהורה ותתאים לאליטות". לשם השוואה. בלונדון הכפר האולימפי נהפך לפרויקט דיור ציבורי.

לא רק שהכסף לא הגיע לפאבלות, הממשלה נלחמה נגד תושבי הפאבלות. יותר מ-60,000 איש פונו מהפאבלות כחלק מ"הליך האורבניזציה" בין 2009 ל-2013. כך לפי הספר Evictions in Olympic Rio de Janeiro. מאז פונו עוד עשרות אלפים. אפילו בימים אלו, רגעים ספורים לפני האולימפיאדה, מפנים תושבים מבתים. כמו כן, אלפים נהרגו במאבקים עם המשטרה שנועדו "לנקות" את הפאבלות מפושעים. ב-2009 נהרגו 674 תושבי פאבלות מעימותים עם המשטרה. מאז, בכל שנה, נהרגו לפחות 220 ממאבקים עם כוחות המשטרה. 

המורשת של ריו 2016 כבר עכשיו בעייתית. המדינה במיתון עמוק, על סף קריסה. הפאבלות לא עברו שינוי גדול. הליך האורבניזציה, למרות כסף גדול שאיפשר אותו, לא קרה. כספים ציבוריים רבים הגיעו לכיסים של פוליטיקאים מושחתים וחבריהם מהמגזר הפרטי. אבל מבחינת הוועד האולימפי והוועדה האולימפית, "יהיה בסדר". חייב להיות בסדר, השקיעו הרבה מאוד כסף כדי שיהיה בסדר.

תגיות