אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למה משרד הבריאות לא עוזר למתמחים במאבק? צילום: אלון סיגוי

למה משרד הבריאות לא עוזר למתמחים במאבק?

המדינה, שאמורה הייתה לייצג את האינטרס הציבורי של קיצור התורנויות - משתמשת ללא רחם בכוח עבודה של רופאים מתחילים

05.08.2016, 08:02 | פרופ' מיכאל שכטר

בימים אלה מתקיים דיון על חוק ההסדרים לשנת 2017-2018. במסגרת זו משרד הבריאות מבקש למנוע מהרופאים הבכירים, מנהלי יחידות ומחלקות, לצאת לקליניקה פרטית משום שיציאתם למספר שעות, משעות הצהריים ועד חצות עלולה לגרום לכך שיהיו עייפים ולפגוע בטיפול בחולים למחרת היום.

קראו עוד בכלכליסט

הטעון המרכזי של משרד הבריאות, כפי שנחשף בשבוע שעבר, מסתמך על דו"חות של מבקר המדינה מהשנים 2008 ו-2011, בהם נטען כי  "העומס הרב המוטל על הרופאים, שנוסף על עבודתם בבתי החולים, עוסקים גם בעבודה פרטית או בפרקטיקה פרטית במקומות אחרים, עלולה לפגוע בתפקודם ולגרום להם לטעות באבחון מחלות או במתן טיפול תרופתי ולסכן את בריאות מטופליהם". אם כן, לטענת משרד הבריאות, המסתמכת על דו"ח מבקר המדינה- רופאים עייפים הם רופאים המסכנים את החולים.

אך הטעון המוסרי הזה בו משתמש משרד הבריאות בהגבלת הבכירים מתנפץ אל קרקע המציאות בכל הנוגע לחיי אדם המופקדים בידיהם של המתמחים לרפואה.

 

במהלך חודשיים ויותר מתנהל מאבק המתמחים לקיצור תורנויות של 26 שעות ברצף המסכנות את החולים ומשרד הבריאות ממלא פיו מים. מדוע הטעון בו משתמש

משרד הבריאות להגביל את הפרקטיקה הפרטית של הבכירים אינו תקף לתורנויות הארוכות של המתמחים?  

 

מתמחים , צילום: אביגיל עוזי מתמחים | צילום: אביגיל עוזי מתמחים , צילום: אביגיל עוזי

המוסר הכפול הזה של משרד הבריאות, על חשבונם של חיי המטופלים ואיכות הטיפול בהם, זועק לשמיים. אותו משרד בריאות שטען כי התורנויות הארוכות "אינן מזיקות" וכי קיצורן עשוי לפגוע בהכשרת הרופאים – נעמד על הרגליים האחוריות כאשר מדובר בבכירים.

אם כן, מדוע משרד הבריאות, שאמור היה להגן על המתמחים והמטופלים במערכת הבריאות הציבורית מתעקש לא לסייע למתמחים? כמו תמיד, במקום שאין מוסר אמיתי – מדובר בכסף. המדינה, שאמורה הייתה לייצג את האינטרס הציבורי של קיצור התורנויות , שדאגה לחוקק מערכת חוקים המגבילים את שעות העבודה של טייסים, נהגי רכב כבד, נהגי קטרים, חיילים וכוחות ההצלה – משתמשת ללא רחם בכוח עבודה של רופאים מתחילים. למה? כי זה זול.

על מנת לפתור את מצוקת המתמחים יש צורך בתוספת של תקני מתמחים. הוספת תקנים משמעותה הקצאת כסף נוסף לרופאים חדשים שיכנסו לתוך מערכת הבריאות ויצילו אותה מהעומס הכבד בו היא נתונה– וזו אינה מוכנה לפתוח את הכיס.

אך עוד לפני הוספת תקנים חדשים, בשביתת הרופאים האחרונה ב-2011 הובטחו 1,000 תקני רופאים, מתוכם 500 תקני מתמחים. וכמה מתוך תקני המתמחים קיבלו? הסוד התגלה לאחרונה מפי ממלא מקום מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' ארנון אפק, שמסר בוועדת הכנסת שכונסה באופן בהול לדון במצוקת המתמחים: רק 91 תקנים אוישו. מדובר בחידלון מערכתי קשה ואי כיבוד הסכם קיבוצי עם הרופאים שיש לו משמעות קשה בחוק. אך המוסר הכפול לא נעצר רק במוסדות המדינה.

משה כחלון שר האוצר , צילום: עומר מסינגר משה כחלון שר האוצר | צילום: עומר מסינגר משה כחלון שר האוצר , צילום: עומר מסינגר

גם ההסתדרות הרפואית, הארגון שאמור לייצג את כל הרופאים בישראל, אלו הבכירים כמו גם את המתמחים, הסתפק בתגובה רפה בכל הקשור למאבק המתמחים. היא זו הראשונה שהייתה אמורה לאמץ ולחבק בחום את המאבק, לטובת העובדים אותה היא מייצגת, אך בחרה לשתוק ומן הצד השני הכריזה באופן מיידי על סכסוך עבודה כאשר מדובר בהגבלת עבודת הרופאים הבכירים. זכויותיהם של המתמחים נרמסות ומשרד הבריאות ושר האוצר משה כחלון, השר שהבטיח שוויון חברתי לכולם, לעני ולעשיר, גם בשרותי הרפואה - כולם שותקים.

המאבק הנוכחי של המתמחים, בשונה ממאבקים קודמים, אינו על העלאת שכר, קיצור שבוע העבודה אורווחה במהלך התורנויות. להעסיק רופאים מתמחים בתורנויות כה ארוכות שעלולות לגרום לעייפות ניכרת תוך ירידה בכושר החשיבה, שיקול הדעת ונטילת סיכון לטיפול נחות יותר לחולה ואף פוטנציאל לטעויות ולמוות. לא לחינם כל המחקרים בעולם המערבי מצביעים על עליה בתמותה בקרב חולים המגיעים לאשפוז בבתי חולים בסופי שבוע ובלילות, כאשר אז המתמחים נמצאים בשיא העייפות, תורנות ארוכה יותר ועם חסך שינה מוחלט.

בצר להם, ולאחר שלא קיבלו מענה הולם ממשרד הבריאות ומשרד האוצר, פונים המתמחים בקרוב לבית דין גבוה לצדק. תפקידו של בית הדין לתת סעד למען הצדק ולהגן על האזרח הבודד מפני עוולות המדינה. על זה להורות למשרד הבריאות להפחית לאלתר את שעות התורנות של המתמחים. את העוול הזה צריך להפסיק. זהו המעשה המוסרי והאנושי לא רק עבור המתמחים – אלה כלפי הציבור כולו.

 

הכותב הינו מנהל היחידה למחקרים קליניים במערך הלב ע"ש לבייב במרכז הרפואי שיבא תל השומר

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
שעות נוספות? משעשע. לא מקבלים שעות נוספות. מקבלים
שעות נוספות? משעשע. לא מקבלים שעות נוספות. מקבלים שכר פיקס לתורנות, שאם פורטים אותו לשער לפי שעה הוא קצת מצחיק. כדי להחזיק שלוש משמרות, אתה צריך פי 3 רופאים. אין לך כזאת כמות של רופאים. גם אם היו, המחיר של ההעסקה שלהם היה הרבה יותר גבוה מאשר התורנויות.
Bike  |  10.08.16
4.
הרופאים הבכירים מבצעים כוננויות ורובן פעילות, קרי ,
הרופאים הבכירים מבצעים כוננויות ורובן פעילות, קרי , הם מגיעים לבית החולים פעמים רבות. בנוסף במקצועות הכירורגיים יש מומחים שנמצאים בבית החולים והם מנתחים את החולים 24 שעות ביממה. בנוסף יש בבתי חולים רופאים מומחים העובדים עד חצות הלילה. המערכת הרפואית מגובה ברופאים בכירים לפי הסכמים קיבוציים עם המעסיקים. הרופאים המומחים, בהשוואה למתמחים, אינם רשאים ללכת הביתה אחרי שעבדו כל הלילה. המומחים אלה רופאים בכירים במערכת הרפואית שרובם כלל לא עובדים במערכת הפרטית כפי שנהוג לחשוב, אלא במערכת הציבורית בלבד. חבל שמתוך תגובתך ניתן להריח ריח של שנאה תהומית לרופאים שעובדים 24/7 כדי להציל חיים ושכרם הממוצע בבית חולים ציבורי הינו כ 12,000 ש"ח נטו. מדובר ברופאים וותיקים כ 30 שנה במערכת הציבורית. אין להם פנטהואזים כפי שאתה חושב והם למדו למעלה מ 14 שנה כדי להגיע ולהתמקצע במה שהם עושים, יותר מכל מגזר אחר במדינת ישראל. הם לא קיבלו כל הטבות וכל זכויות מהמדינה והכל נעשה ביושרה. הם מימנו את הלימודים בעצמם ולא קיבלו מאומה מהמדינה כפי שאתה רומז. האישור של המדינה לקבלת תואר רופא הינו בזכות ולא החסד. הרופאים עברו בחינות רבות ביותר שאף סקטור בישראל לא מוכן לעבור. האם אתה היית מוכן ללמוד 7 שנים להיות רופא ולהבחן על כל החומר מישי שנה? האם אתה היית מוכן לבלות בבית החולים מרבית חגי ישראל ולא עם המשפחה? האם אתה היית מוכן לבלות שעות על גבי שעות בלילות ובסופי שבוע בבית החולים במקום עם המשפחה?
Box  |  07.08.16
3.
הגיע הזמן שגם רופאים מומחים יעשו תורנויות.  קיבלתם
הגיע הזמן שגם רופאים מומחים יעשו תורנויות.  קיבלתם זכות של החברה להיות רופא, הרבה זכויות אבל מה עם החובות ??  האם נראה  סביר להשאיר מחצית משעות מהיממה את החולים עם מתלמדים  ?? התשובה בוודאי היא לא !!  גם ברשות שדות התעופה או הגורמי הצלה אחרים יש משמרות שחייבים להיות מאויישות על ידי בכירים !  אם לא מתאים לכם אפשר להביא מומחים מהודו שתרדו כבר מהעץ .. סליחה מהפטנהאוס שבניתם מהניתוחים של השר"פ ..כן בשעות אחה"ץ ערב שלכם !! ליצמן .כנס בהם !! 
Apple  |  06.08.16
2.
אולי כי הרופאים הבכירים בעצמם מתנגדים לקיצור משך
אולי כי הרופאים הבכירים בעצמם מתנגדים לקיצור משך התורנות. דרך אגב, קיצור משך התורנות לא יעלה כסף אלא יחסוך ( שעות נוספות הרבה יותר יקרות מאשר שעות רגילות). הציעו לרופאים לעבור לעבוד בשלוש משמרות מתחלפות של 8 שעות (כמו במפעל) ותראו מה הם יגידו...  
Pizza  |  05.08.16
1.
אולי גם התקשורת אשמה כי בכותרות יותר עסיסי
אולי גם התקשורת אשמה כי בכותרות יותר עסיסי לכתוב על דברים עסיסיים כמו תמונת עירום של מועמדת לגברת הראשונה של אמריקה או אסירים מפורסמים מאשר על מחאת המתמחים שמעניינת רק את המתמחים, משפחותיהם והחולים בהווה. לא החולים בעבר ששכחו כבר וממשיכים הלאה ולא החולים בעתיד שחושבים שיהיו בריאים לנצח.
Cloud  |  05.08.16