אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"H&M העסיקה ילדים במיאנמר" צילום: בלומברג

"H&M העסיקה ילדים במיאנמר"

ספר חדש שיתפרסם בשבדיה חושף כי רשת האופנה העסיקה בני 14 במשמרות של 12 שעות ביום תוך הפרת אמנת העבודה הבינלאומית

22.08.2016, 20:47 | שירות כלכליסט

רשת האופנה השבדית H&M מואשמת כי במפעלים שלה במיאנמר העסיקו ילדים בני 14, שעבדו 12 שעות לפחות ביום - על כך דיווח "הגרדיאן" הבריטי. על פי ספר חדש שיתפרסם בשבוע הבא בשבדיה, הרשת עבדה עם מפעלים במיאנמר שהעסיקו ילדים בגילי 14 במשמרות של יותר מ־12 שעות ביום.

קראו עוד בכלכליסט

מואה קרנסטרנד וטוביאס אנדרסון אקרבלום, המחברים של הספר בשם "עבדי אופנה" (Modeslavar), ראיינו לצורך התחקיר נערות בנות 15, שסיפרו כי עבדו עד השעה עשר בלילה, תוך הפרה של אמנת העבודה הבינלאומית. הבנות שהתראיינו עבדו בשני מפעלים במדינה, בסמוך לעיר הבירה לשעבר יאנגון. "הם העסיקו כל מי שהיה מוכן לעבוד", סיפרה אחת הנערות, שהחלה לעבוד עוד בגיל 14.

מ־H&M נמסר בתגובה כי החלו לבדוק תעודות זהות של עובדים ואת עניין השעות הנוספות בשני המפעלים, מאז נודע להם ב־2013 כי נערים בני 14־17 עובדים במפעלים שעות ארוכות. עם זאת, החברה הוסיפה בהצהרה, כי העסקת נערים בני 14 אינה נחשבת לעבודת ילדים על פי תקנות העבודה הבינלאומיות. "איגוד העבודה העולמי (ILO) הדגיש את החשיבות בהכללת קבוצת גיל זו במיאנמר. בכל מקרה, H&M לא מוכנה לקבל עבודת ילדים בשום צורה".

הגילויים מציפים מחדש את החשש לגבי תנאי העבודה במיאנמר, שהפכה בשנים האחרונות ליעד מועדף על רשתות אופנה וקמעונאות אירופיות ואמריקאיות, ביניהן מרקס אנד ספנסר, טסקו, פרימארק, טופ שופ וגאפ. הסיבה העיקרית היא עלויות העבודה הנמוכות במדינה.

דיוויד בקהאם. מדגמן ל-H&M, צילום: מריו סורנטי דיוויד בקהאם. מדגמן ל-H&M | צילום: מריו סורנטי דיוויד בקהאם. מדגמן ל-H&M, צילום: מריו סורנטי

על פי דו"ח שפרסמה בשנה שעברה חברת המחקר וניתוח הסיכונים וריסק מפלקרופט, עלויות העבודה במיאנמר הן במקום השני הנמוך בעולם אחרי ג'יבוטי באפריקה, ונמוכות מבנגלדש ומקמבודיה, המדורגות אחריה. בדומה, שכר המינימום ליום עבודה של שמונה שעות נקבע על ידי הממשלה ל־3,600 קואט (3 דולר). פירוש הדבר, כי מיאנמר משיגה לעצמה יתרון תחרותי על פני יצרניות בגדים אחרות כמו וייטנאם וקמבודיה, שבהן השכר החודשי הממוצע נע בין 90־128 דולר.

H&M היא אחת החברות האירופיות הבולטות במיאנמר ועובדת עם 13 מפעלים ברחבי המדינה. רק לפני שנה הדגישו בחברה כי הם מאמינים שיוכלו להשפיע לטובה על מיאנמר.

תגיות