אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בכירים ועסקנים בגופי ספורט לא יורשו להיות חברים בסוכנויות נגד סמים צילום: איי אף פי

בכירים ועסקנים בגופי ספורט לא יורשו להיות חברים בסוכנויות נגד סמים

הבכירים המובילים של 17 ארגונים נגד סמים נפגשו בשבוע שעבר בקופנהגן כדי לדון במאמצים העולמיים למלחמה בסמים, שנפגעו בצורה קשה וכדי להבטיח שהאירועים המטרידים של השנים האחרונות לא יחזרו על עצמם

04.09.2016, 15:50 | שירות כלכליסט

בכירים בוועד האולימפי הבינלאומי (IOC) וגופי ספורט אחרים לא יורשו להיות חברים בסוכנויות נגד סמים, זאת לפי הצעות חדשות למלחמה בסמים בספורט.

הבכירים המובילים של 17 ארגונים נגד סמים נפגשו בשבוע שעבר בקופנהגן כדי לחפש דרכים לתקן את "המאמצים העולמיים למלחמה בסמים, שנפגעו בצורה קשה" וכדי "להבטיח שהאירועים המטרידים של השנים האחרונות לא יחזרו על עצמם".

בין המטרות של הקבוצה נמנו ביטול של "ניגוד האינטרסים הבסיסי שמתקיים כשהחלטות במלחמה נגד סמים נשלטות על ידי ארגוני ספורט", הכוונה הייתה לקשרים הנוכחיים בין הסוכנות העולמית למלחמה בסמים בספורט (WADA) והוועד האולימפי הבינלאומי.

נשיא WADA הוא קרייג רידי הבריטי, חבר בכיר בוועד האולימפי, שתפקידו הכפול ספג ביקורת כשפרצה פרשת הסימום הממשלתי ברוסיה. רידי שימש בעבר כסגן נשיא בוועד האולימפי וחבר בוועד המנהל. כהונתו הסתיימה במהלך אולימפיאדת ריו, וכעת הוא משמש כחבר רגיל בוועד האולימפי.

פסגת קופנהגן הציעה חוק שימנע מבכירים, עובדים ומקבלי ההחלטות בגופים נגד סמים מלהיות בעלי תפקידים בפדרציה בינלאומית.

קראו עוד בכלכליסט

המכון לארגונים לאומיים נגד סמים מסר בתגובה כי ההצעה "תבטל את ניגוד האינטרסים האינהרנטי הקיים כשארגון ספורט צריך גם לקדם וגם לפקח על עצמו".

הוועד האולימפי הבינלאומי הקים את WADA ב-2009 ומספק 50% מהמימון של הסוכנות, והממשלות מכסות את החצי השני של המימון.

נשיא הוועד האולימפי תומאס באך הציע להפוך את המערכת נגד סמים לגוף עצמאי מארגוני הספורט וקרא להקמת סוכנות עצמאית שתערוך את בדיקות הסמים. ב-8 באוקטובר תתקיים פגישה בוועד האולימפי שתדון בדרכים לשיפור המערכת הבינלאומית.

תומאס באך , צילום: אם סי טי תומאס באך | צילום: אם סי טי תומאס באך , צילום: אם סי טי

החשיפה של הסימון רחב ההיקף ברוסיה הובילה למשבר אמון במלחמה כולה נגד סמים. חברי הוועד האולימפי האשימו את WADA שלטענתם לא פעלה מהר מספיק נגד רוסיה, בעוד שהוועד האולימפי הואשם שהקל בעונשה על רוסיה כשלא השעה את המדינה כולה מהאולימפיאדה.

הפגישה בדנמרק כללה נציגים ממדינות כמו ארה"ב, אוסטרליה, קנדה, צרפת, גרמניה ובריטניה.

הם קראו לחיזוק WADA ולהעניק לה את הסמכות והעצמאות להטיל סנקציות על "הפרות רחבות היקף", כמו מערכת הסימון בתמיכת הממשלה ברוסיה. בשלב זה אין ל-WADA סמכות להטיל סנקציות נגד ענף ספורט או מדינה, תפקיד המוטל על הוועד האולימפי וגופים אחרים.

"ל-WADA חייבת להיות הסמכות והיכולת לחקור ולהטיל עונשים מידתיים", נכתב בהצהרה המסכמת של הפסגה.

הם הביעו גם "תמיכה חד משמעית" בהשלמת החקירה על הסמים ברוסיה, שמבוצעת על ידי עורך הדין הקנדי ריצ'רד מקלרן. הדו"ח שלו פירט את המניפולציות שנערכו על דגימות הסמים באולימפיאדת החורף בסוצ'י ב-2014, וכן זיוף דגימות רבות אחרות בטורנירים.

עוד קראו המנהיגים ל"הגברת ההגנה והתמיכה" בחושפי השחיתויות, ביניהם יוליה סטפנובה ובעלה ויטאלי, שעזרו לחשוף את תרבות הסמים ברוסיה.

"כל הארגונים הרלוונטיים צריכים לעשות כל שבכוחם להגן ולהבטיח את הביטחון והעתיד של ויטאלי ויוליה ושאר חושפי השחיתויות", נכתב בהצהרה.

הוועד האולימפי הבינלאומי דחה את בקשה של סטפנובה להתחרות באולימפיאדת ריו, זאת לאחר שפדרציית האתלטיקה הבינלאומית (IAAF) המליצה שהרצה ל-800 מטרים תורשה להשתתף תחת דגל ניטראלי.

סטפנובה ובעלה מתגוררים בארה"ב. היא סיפרה לאחרונה כי היא חוששת לביטחונה ועברה בתים לאחר שהאקרים פרצו למאגר המידע של WADA שכולל את הפרטים שלה. באך טען בריו כי הוועד האולימפי "אינו אחראי לסכנה אליה נחשפה סטפנובה".

תגיות