אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בהמתנה: הכלכלה מחכה למהפכה הטכנולוגית שתקפיץ את איכות החיים

מאקרו טכנולוגי

בהמתנה: הכלכלה מחכה למהפכה הטכנולוגית שתקפיץ את איכות החיים

פרופסור אלן בלינדר מאוניברסיטת פרינסטון מסביר כי ללא פיתוח טכנולוגי פורץ דרך, רמת החיים לא תשתפר ב-30 השנים הקרובות - "וזאת תחזית נוראית"

10.09.2016, 14:01 | עומר כביר
שוק העבודה האמריקאי סובל בשנים האחרונות מבעיה לא פשוטה: הצמיחה בפריון — מדד שבוחן את העלייה בתפוקת העובדים במשק — נמצא קרוב לנקודת קיפאון. אחרי שבמאה שעברה עמד הגידול השנת בפריון על כ־2.35%, מתחילת העשור הנוכחי הוא היה נמוך מ־1%.

קראו עוד בכלכליסט

העלייה בפריון היא שמאפשרת את העלייה באיכות החיים. פרופ' אלן בלינדר מאוניברסיטת פרינסטון הסביר ל־NPR שהגידול העקבי בפריון בעשורים הקודמים אפשר הכפלה של השכר מדי דור, ובעקבות זאת שיפור ברמת החיים. "אם המצב לא ישתנה, רמת החיים שלנו בקושי תשתפר ב־30 השנים הבאות", הזהיר בלינדר. "זו תחזית נוראית".

אייפון 6S ו־6S פלוס. מהפכת המובייל לא תרמה להעלאת הפריון אייפון 6S ו־6S פלוס. מהפכת המובייל לא תרמה להעלאת הפריון אייפון 6S ו־6S פלוס. מהפכת המובייל לא תרמה להעלאת הפריון

בחיפוש הגורמים לבלימת הפריון עולה החשודה המיידית: המדיה החברתית. לטענת מספר מומחים, שירותים כמו פייסבוק, טוויטר ואינסטגרם תופסים חלק ניכר מזמנו של העובד שעוסק בשיחות בטלות במקום לעבוד. אך לא ברור כמה השפעה זו באמת משמעותית. שיחות בטלות היו תמיד — בין אם סביב הברזייה ובין אם באינטרנט. מה גם שמקומות עבודה רבים חוסמים את הגישה לשירותים כמו פייסבוק.

כלכלנים מצביעים על סיבה מהותית בהרבה לשינוי בקצה צמיחת הפריון. לאורך מרבית המאה ה־20 התפתחויות טכנולוגיות משמעותיות כמו החשמל, מנוע הבעירה הפנימית ומטוסי הסילון הקפיצו את פריון העובדים בכמה וכמה רמות. האחרונות בהתפתחויות אלה — מהפכות המחשוב והאינטרנט — סייעו להעלאת הפריון בסוף המאה ובתחילת המאה ה־21.

"ההטבות המרכזיות של מהפכת ה־IT כבר מומשו", הסביר ל־NPR הכלכלן רוברט גורדון מאוניברסיטת נורת'ווסטרן. "אין פתרונות משמעותיים רבים להשקיע בהם. מאז סוף שנות התשעים ההשקעה בציוד מחשוב צנחה בחצי". לדבריו, המהפכה הטכנולוגית האחרונה — מהפכת המובייל — השפיעה משמעותית על חיי היומיום אך לא תרמה להעלאת הפריון בעבודה.

מצב זה לא יוותר על כנו לנצח. פיתוחים טכנולוגיים בתחומים כמו בינה מלאכותית, מכוניות אוטנומיות, מציאות מוגברת ומציאות מדומה עתידים לדחוף לצמיחה נוספת בפריון. אולם, להערכת גורדון, יחלוף עוד דור לפחות עד שהן יגיעו לרמה שתאפשר להן לחולל צמיחה משמעותית בפריון. עד אז כנראה שניאלץ להתרגל לקיפאון ברמת החיים. לפחות נוכל להתלונן על זה בפייסבוק, במקום לעבוד.

תגיות

19 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

19.
לגבי פועלי בניין - די בקלות. כנראה שרובם
לגבי פועלי בניין - די בקלות. כנראה שרובם יהיו מיותרים בתוך 20 שנה משום שהבניה המתועשת הופכת להיות איכותית יותר וזולה יותר (לא בישראל עדין בגלל הבירוקרטיה הממשלתית אבל גם פה בסופו של דבר). יש היום מדפסות תלת מימד ש"מדפיסות" בניינים שלמים. יש מפעלים שמייצרים קירות מוכנים שכוללים כבר את כל התשתיות בתוכם. לגבי מורים - חלקית. שיעורים פרונטליים אינם יכילים יותר מאשר להקשיב להרצאה ביוטיוב. ללימדה פרטנית ולעזור לתלמיד למצוא היכן הוא מתקשה עדין יש יתרון למורה אנושי, אבל חלק מהדברים ניתן להחליף על ידי טכנולוגיה. לגבי רופאים - בוודאי. זה בעיקר עניין של בירוקרטיה. כשאני הולך היום לרופא לעיתים קרובות אני כבר יודע מראש מה המחלה ומה התרופה שהוא ירשום לי על ידי חיפוש בגוגל. אני צריך אותו בגלל הרישיון שלו ולא בגלל הידע שלו. שוטרים - יקח עוד הרבה זמן אבל חלק משוטרי התנועה כבר הוחלפו על ידי מצלמות אוטומטיות.
Blowdryer  |  11.09.16
לכל התגובות