אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכלכלן הראשי: משקי הבית ממשיכים להגדיל את החוב צילום: בועז אופנהיים

הכלכלן הראשי: משקי הבית ממשיכים להגדיל את החוב

ברבעון הראשון של השנה ירד החוב של המשק הישראלי הודות לירידה בחובות המגזר העסקי, אך ברבעון השני של השנה כבר חלה עלייה. בשני הרבעונים הוסיף חובם של משקי הבית לעלות הודות להיקף המשכנתאות וחובות נוספים

18.09.2016, 18:23 | עמרי מילמן

סך החוב של המשק הישראלי (משקי הבית, המגזר הציבורי והעסקי, לא כולל הבנקים וחברות הביטוח) ירד ברבעון הראשון של השנה לרמה הנמוכה ביותר שנמדדה בישראל - 173.8 אחוזי תוצר, 20% פחות מהרמה שנרשמה בתחילת 2012. לעומת זאת, ברבעון השני של 2016 נרשמה עלייה של 1.1%. כך עולה מסקירה של הכלכלן הראשי של האוצר, יואל נווה, שעוסקת בהתפתחות החוב במשק במחצית הראשונה של השנה.

קראו עוד בכלכליסט

לפי הכלכלן הראשי שלושה רבעים מהירידה המתמשכת מהחוב מוסברים על ידי ירידות החוב של המגזר העסקי. רבע מהירידה מוסברת על ידי הירידה בחוב של המגזר הציבורי. במקביל בתקופה זו החוב של משקי הבית דווקא עלה בין 2012-2014 שמר על שיעור של 39-40 אחוזי תוצר וב-2015 עלה לשיעור של 41%. העלייה התבטאה גם במשכנתאות וגם בחוב שלא למטרות דיור (זאת כאשר בשנתיים הקודמות הירידה בחוב שלא למטרות דיור קיזז את העלייה בחוב למטרות דיור). במילים פשוטות יותר, היקף המשכנתאות שמשקי הבית לוקחים מוסיף לגדול. בשנתיים האחרונות החלו לגדול גם החובות האחרים, והמינוף הכולל גדל.

עוד עולה מסקירת הכלכלן הראשי כי מקור המימון של מחצית מהחוב היא המערכת הבנקאית (כולל חברות כרטיסי האשראי), מקור המימון השני בגודלו הוא הגופים המוסדיים כאשר יתר מקורות המימון - תושבי חוץ, משקי בית והממשלה - נמצאים במגמת ירידה.

 

(אילוסטרציה), צילום: שאטרסטוק (אילוסטרציה) | צילום: שאטרסטוק (אילוסטרציה), צילום: שאטרסטוק

המקור העיקרי לחובות משקי הבית הוא המערכת הבנקאית המהווה 90% מסך החוב שלהם.

בשנים האחרונות נמשכה מגמת העלייה במשקל החוב הלא צמוד על חשבון החוב הצמוד(למדד או למט"ח המדד). הכלכלן הראשי מצא כי הירידה בהיקף החוב הצמוד (מדד ומט"ח) אפיינו את כל המגזרים הלווים, מנגד, הגידול בחוב הלא צמוד אפיין בעיקר את משקי הבית (בהלוואות לצרכי דיור).

בחינת נתוני החוב העסקי ברבעון השני של 2016 לעומת רבעון האחרון של 2015 מצביעה,לפי הסקירה על יציבות יחסית בחוב של המגזר העסקי, במקביל לשינוי הרכב מקורות החוב- המשך מגמת הירידה בחוב של המגזר העסקי לתושבי חוץ שקוזזה בגידול מתון בחוב של המגזר העסקי למערכת הבנקאית.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
חוב אומר שהמדינה גייסה כסף בארץ (חוב פנימי)
חוב אומר שהמדינה גייסה כסף בארץ (חוב פנימי) או בחו"ל (חוב חיצוני) והיא צריכה להחזיר את הלוואותיה. אינפלציה היא עליית מחירי מוצרים ושירותים כתוצאה מגידול הביקושים ביחס להיצעים. מה הקשר בדיוק? איך כבודו הגיע למסקנה (מטופשת) שהכלכלה עומדת לקרוס? אגב, כלכלת מדינה בריאה היא כזאת שיש שיעור נמוך של אינפלציה (כ-2-3 אחוזים בשנה) ולמדינה יש חוב בשיעור מסוים של התוצר, אותו היא יכולה להחזיר מבלי לפגוע בחשבון השוטף.
8Ball  |  19.09.16